En popüler haber siteleri belirlendi

Ağızdan ağıza pazarlama ajansı Fikrimühim'in kullanıcıları arasında yapılan 'internet haber siteleri' araştırmasında Türkiye'nin en popüler haber siteleri belirlendi.

En popüler haber siteleri belirlendi
En popüler haber siteleri belirlendi
GİRİŞ 04.09.2008 10:12 GÜNCELLEME 04.09.2008 10:12
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış
Televizyon kadar hızlı, gazeteye göre ise çok daha derin bilgiye ulaşma imkanı tanıyan internet gazeteciliği, günümüz insanına pek çok fırsatlar sunuyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren günün sıcak gelişmelerini bir siteden diğerine hızla geçiş yaparak izlemek neredeyse birçoğumuzun alışkanlığı haline geldi.
 
İnternet haber siteleri arasında yaşanan büyük rekabet ise okuyucular için büyük fırsatlar yaratıyor. Okuyucu kitlesini elinde tutmak isteyen pek çok site, zengin ve son derece güncel içerikle okuyucuların karşısına çıkıyor. Kısacası internet gazeteciliği hem okuyucu hem de bu işin mesleğini ifa eden insanlar için büyük imkanlar sunuyor.
 
DÖRT YILDA 50 MİLYON KULLANICI
 
Geleneksel medya araçları ile karşılaştırıldığında, radyonun 50 milyon kişiye ulaşması 40 yıl, televizyonun bu sayıyı yakalaması tam 13 yıl aldı. İnternetin 50 milyon kullanıcıya ulaşması için ise dört yıl yeterli oldu. İnternetin hızla yaşamımıza girmesi ve yaygınlaşması sadece 15 yıllık bir geçmişe sahip. Geleneksel çalışma anlayışımızı kökten değiştiren internet pek çok bilginin de dijital ortama aktarılmasını mecbur kıldı.
 
Birçok meslekte olduğu gibi gazetecilik mesleği de internetle yeniden tanımlanmış, geleneksel çalışma tarzının dışında teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanır hale gelinmiştir. İnternet, özellikle mesleği gazetecilik olan insanlara yeni ufuklar ve yeni fırsatlar sunuyor. İnternet sayesinde gazeteciler ihtiyaç duydukları bilgiye çok kolay ulaşabiliyor, hatta bazı gazeteciler ise tamamen internete bağımlı çalışıyor. Hal böyle olunca da internet ile gazeteci arasında ki bağ (ister gazetecilik yapsın ister ziyaretçi olsun) iyice kuvvetleniyor.
 
İNTERNETE İÇERİĞİNİ İLK TAŞIYAN AKTÜEL DERGİSİ
 
İnternete içeriğini taşıyan ilk dergi Temmuz 1995’te Aktüel dergisi oldu. İnterneti ilk keşfeden gazete olan Zaman gazetesi de 2 Aralık 1995’ten itibaren gazetede yer alan haberleri ve köşe yazılarını internetten yayınlamaya başladı. İçeriğinin tamamını ilk olarak internete açan gazete ise Milliyet oldu. Milliyet’i, Hürriyet ve Sabah gazeteleri izledi. Her iki gazete de 1 Ocak 1997’de interaktif yayına geçti. Radikal gazetesi 28 Mart 1998’de, Cumhuriyet gazetesi ise 7 Mayıs 1998’de internete açıldı. Günümüzde ise ulusal yayın yapan bütün gazetelerin internette siteleri var. Birçok gazetenin sitesi ilk zamanlarda sadece o günkü sayının içeriğine yer verilirken şimdi 24 saat güncellenir ve haber girilir hale geldi.
 
İNTERNET HABERCİLİĞİNİN DÖNÜM NOKTASI 2000 YILI
 
Türkiye’de internet haberciliği iki dönem olarak ele alınabilir. Birincisi internetin ortaya çıkışını ve gelişme dönemini kapsayan 1995-2000 yılları arası... Bu dönemde, internet henüz yeni geliştiği ve gazeteciler arasında yeni tanındığı için haber sitelerinin sayısı oldukça sınırlıydı. Bu dönemdeki haber siteleri, basılı gazete yayımlayan kuruluşlara ait olan ve basılı gazetenin sanal ortamdaki kopyası olarak tanımlanabilecek sitelerden oluşuyordu.
 
İkinci dönem ise gerçek anlamda internet haberciliğinden bahsedilebilecek 2000 yılı sonrası dönem. 2000 yılı başlarında yaşanan ekonomik kriz sonrası işsiz kalan ve mesleği gazetecilik olan çok sayıda gazeteci, fazla bir yatırım gerektirmeyen internet gazeteciliğini, mesleki deneyimlerini yansıtabilmek bakımından, kendi sınırlı imkanları ile seslerini duyurabilecekleri yeni bir alan olarak gördüler. Bunlardan ayrı olarak, yalnızca internet üzerinden yayın yapan haber portalları da devreye girdi.
 
SANAL GAZETECİLİĞİN ÜSTÜNLÜKLERİ
 
İnternet gazeteciliğinin geleneksel medyadan farklı olarak en fazla ön plana çıkan dört yönü; hızı, geri dönülebilir olması, detaylara izin vermesi ve yayıncı açısından da okuyucu açısından da özgürleştirici olması.
 
Özellikle gündemi etkileyen son dakika haberleri, televizyon bültenlerinden bile önce internet gazetelerinde yer alıyor. Habere hızlı ulaşım imkanı insanları internet gazetelerine çekiyor. İnternet gazetelerinde haberi çok kısa bir sürede görmek mümkün olurken, günlük gazeteler bu haberleri ancak ertesi günkü baskıda verebiliyor. Öte yandan internetin en önemli özelliklerinden biri olan interaktivite, okuyucunun da habere dahil olmasına imkan tanıyor. Günümüzde okuyucu kitlesi her yönü ile aktif bir şekilde sisteme dahil olmakta, hatta blog (e-günlük) kavramı ile haberin kaynağı dahi olabilmekte.
İnternet gazeteciliğinin sunmuş olduğu avantajları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün:
 
•Haberi çok hızlı bir biçimde verebilmesi ve sürekli güncellenmesi
•Okurun habere 24 saat, dilediği zaman ulaşabilmesi
•Multimedya temelinde ses-grafik-görüntülü dosyaları kullanma
•Arşivdeki haberlere kolayca ulaşabilme ve istenilen haberleri saklayabilme
•Okurla interaktif etkileşim; okurun yorumlarını anında iletebilmesi
•Diğer medyada yer almayan farklı haberleri bulabilme
•Alternatif haber siteleri ile anında karşılaştırma imkanı tanıması
 
EN ÖNEMLİ KONU GÜVENİRLİLİK
 
kullanHaberin niteliğini değiştiren internet, günümüzde gazetecinin de tanımını değiştirdi. İnternet gazetecisi veya bir başka deyişle internet editörü, daha donanımlı olmak zorunda. Mesleki birikiminin yanı sıra gerektiğinde editör, muhabir hatta bir yayın yönetmeni gibi karar verme yetisine sahip olmak durumunda. Çünkü internet gazeteciliğinde haber akışı sürekli olduğundan haberlerin analizi, sunumu ve sitede nerede yer alması gibi konular kısa sürede çözülüp, hızlı ve doğru bir şekilde yayın sürecine dahil edilmeli.Gün içerisinde takip ettiğimiz internet sitelerinin ne kadar güvenli haber yayınladıkları ise okuyucu için en önemli konulardan biri. Haberin doğruluğu, güncelliği gibi konular en temel noktalar. Bu noktalara özen gösteren sadece ajans haberleri ile değil, gün içerisinde siteye özel haber ve yazı ekleyen sitelerin içerik farklılaştırma yönü ile de bir adım önde olduğu görülüyor. Site trafiği yaratma veya ziyaretçi kaygısı ile gerçek haberi farklı şekilde sunan siteler ise okuyucu kitlesinin internete olan güvenini büyük oranda zedeliyor.
 
HANGİ HABER SİTESİ DAHA BİLİNİR VE GÜVENİLİR?
 
Türkiye’nin ilk ve tek ağızdan ağıza pazarlama (WOMM - Word of Mouth Marketing) ajansı olan FikriMühim kullanıcıları arasında yapılan ‘İnternet haber siteleri bilinirlik ve güven araştırması’na göre, Türkiye’nin en popüler, en sık takip edilen ve en güvenilir haber sitelerinin hangileri olduğu belli oldu. Araştırmaya katılan kullanıcılara üç soru yöneltildi: ‘Aklınıza ilk gelen internet haber sitesi hangisi? Gün içinde olan biteni öğrenmek için en çok hangi haber sitesine bakıyorsunuz? En güvendiğiniz haber sitesi hangisi?’
Fikrimuhim.com kullanıcılarından cevaplar açık uçlu olarak alındı. Kullanıcılara herhangi bir cevap seçeneği sunulmazken, kullanıcıların katılımı şu yönde gerçekleşti.
 
EN POPÜLER HABER SİTELERİ HURRIYET VE NTSVMSNBC’NİN
 
kullanTürkiye’nin en popüler haber sitesi yüzde 17’lik eşit oranla ntvmsnbc.com (287 kişi) ve hurriyet.com.tr. (284 kişi) Bu siteleri yüzde 14 ile milliyet.com.tr (246 kişi), yüzde 13 ile haberturk.com (213 kişi), yüzde 8 ile mynet.com (128 kişi), yüzde 5 ile haber7.com (85 kişi), yüzde 3 ile internethaber.com (53 kişi), yüzde 2 ile google (42 kişi). Toplamda 117 haber sitesinin telaffuz edildiği bu soru da, yüzde 22’lik dilim diğer haber sitelerini temsil etti. Araştırmanın en ilginç yönlerinden biri de raştırma yapıldığı tarihte haber sitesi olarak hizmet vermemesine rağmen, google’ın haber siteleri arasında görülmesi.
 
SON DAKİKANIN ADRESİ HURRIYET.COM.TR VE MILLIYET.COM.TR
 
Gün içerisinde olan biteni öğrenmek için en sık takip edilen ilk site yüzde 20 ile hurriyet.com.tr. (343 kişi) Bu siteyi çok az bir farkla yüzde 18 ile milliyet.com.tr (297 kişi) takip etmekte. Yüzde 15 ile ntvmsnbc.com (250 kişi) üçüncü, yüzde 11 ile haberturk.com (178 kişi) dördüncü, yüzde 9 ile mynet.com (158 kişi) beşinci, yüzde 5 ile haber7.com (81 kişi) altıncı ve yüzde 3 ile internethaber.com (44 kişi) yedinci sırada yer aldı. Toplamda 102 haber sitesinin telaffuz edildiği bu soruda, yüzde 21’lik dilim diğer haber sitelerini temsil etti.
 
EN GÜVENİLİR HABER SİTESİ NTVMSNBC.COM
 
kullanAraştırmaya göre, en güvenilen internet haber sitesi açık ara farkla ntvmsnbc.com. Yüzde 23 ile birinci olan ntvmsnbc.com’u (381 kişi) yüzde 14 ile hurriyet.com.tr (232 kişi) takip ediyor. En güvenilir haber siteleri arasında yüzde 12 ile milliyet.com.tr (198 kişi) ise üçüncü. En güvenilirler arasında yer alan diğer haber siteleri şöyle sıralanıyor: Yüzde 10 ile haberturk.com (164 kişi), yüzde 6 ile mynet.com (109 kişi), yüzde 5 ile haber7.com (82 kişi), yüzde 2 ile zaman.com.tr (32 kişi) ve cnnturk.com. (32 kişi) Toplamda 104 haber sitesinin telaffuz edildiği bu soruda, yüzde 27’lik dilim diğer haber sitelerini temsil ediyor.
ALEXA.COM SIRALAMASINDA BİRİNCİ MILLIYET.COM.TR
 
İnternet sitelerinin reytingini gösteren alexa.com’un verilerine göre, Türkiye’de en çok ziyaret edilen sitelerin başında haber siteleri yer alıyor. Alexa.com’un ülke kategorisinde yer alan sıralamasına göre, Türkiye’de en çok ziyaret edilen haber sitelerinden ilk sıralarda yer alanlardan birkaçı sırasıyla şöyle: Milliyet.com.tr, hurriyet.com.tr, mynet.com, ekolay.net, haberturk.com, internethaber.com, sabah.com.tr, haber7.com, ntvmsnbc.com ve vatanim.com. (Ağustos 2008) Alexa.com’un ‘Türkiye’de en çok ziyaret edilen sitelerin sıralaması’nda ilk 30 internet sitesinin neredeyse yarısının haber sitesi olduğu görülüyor.
 
YORUMLAR:
 
 
Televizyon kadar hızlı gazete kadar derin
 
ERCÜMENT İŞLEYEN
Milliyet.com.tr Yayın Müdürü
 
İnternet kullanımı artık çok yaygınlaştı. Çalışma saatleri ve evde boş geçirilen vakitler de ‘enformasyon alma zamanları’ arasına katıldı. İnternet gazeteciliği işte bu gelişen teknoloji ortamında büyük önem kazandı. Anlık haber alma ihtiyacından beslendi ve büyüdü. İnternetle birlikte gelen ve televizyon haberciliği ile el ele yürüyerek gerçek bir yarışa dönüşen konu ise ‘hız faktörü’ oldu. Bu nedenle gazete haberciliği ile internet haberciliğini birbirinden ayıran en önemli farklardan birinin ‘hız’ ve ‘habere hızlı refleks gösterme’ olduğunu söyleyebiliriz. Televizyon kadar hızlı, gazete kadar derin olduğu bilinen internette text, görüntü ve sesin aynı haberde okurla buluşması da çok çok önemli bir avantaj.
 
HER GÜN 2,5 MİLYONU AŞKIN KİŞİ
Milliyet.com.tr’nin ulaşmak istediği trafiği, Milliyet gazetesinin temel ilklerinden ayrılmadan yakalamayı hedefliyoruz. Biz, internetin AGB’si kabul edilen ve herkese açık olan Alexa.com verilerinde, arama motoru Google’ı saymazsak, ‘1 numara olmayı’ başardık. Webtrends raporlarında da günlük ziyaretçi sayısı ve sayfa görüntülemesinde tüm siteleri açık bir farkla arkamızda bıraktık. Bunu sadece doğru, hızlı ve bol haber vererek sağladık. Her gün 2,5 milyonu aşkın kişinin nabzını yakaladık.
Elbette reklam sektöründe internete aktarılan payın büyümesine paralel olarak Milliyet.com.tr’nin reklam performansı da büyüyor. Web’de başlangıçta alıştıkları markalara reklam verme eğilimindeki reklamverenlerin,artık internet söz konusu olunca Milliyet.com.tr’yi ‘olmazsa olmaz’lar arasına aldıklarını sevinerek görüyoruz. Aslında bu kaçınılmazdı. Çünkü ‘doğru gözler’ nerede ise; reklam da orada olmalıdır.
Son dört yıldır reklam gelirlerimiz yüzde 50 artıyor
 
ÜNAL TANIK Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni
 
İnternette yazı, fotoğraf ve videoyu birlikte kullanabiliyorsunuz. Son dakika gelişmelerini saniye saniye aktarabiliyorsunuz. Haberi detaylı bir metin halinde aktarıp, videoyla destekleyip, olayın fotoğraflarını kullanabiliyoruz. kullanTelevizyonda haber uçup giderken; internette arşivleme, habere hızlı ve her an ulaşma imkanı bulunuyor. Haber 7 olarak bu avantajları en iyi şekilde kullanıyoruz.
Doğru, güvenilir, herkese söz hakkı veren bir habercilik anlayışıyla yayınına devam eden Haber 7, internet haberciliğinde ciddi bir yere sahip. Bu da yoğun bir ziyaretçi akınını beraberinde getiriyor. İnternet haberciliğinde uygulanan bir haberi üç dört sayfada okutarak, sayfa okunma sayısını artırmak gibi bir durumu Haber 7 olarak uygulamıyoruz. Fotogaleri uygulaması ise sayfa ziyaretini artıran unsurlardan olduğu için abartıya kaçmadan fotogaleriler hazırlıyoruz.
Okuyucusunun büyük bir güvenine sahip olan Haber 7’yi reklamverenler yeni yeni keşfediyor. Haber 7 son dört yılda reklam gelirini her yıl yüzde 50 dolayında artırarak bugüne geldi. İlk altı aylık reklam gelirleri bu yıl için belirlediğimiz reklam gelirine ulaşacağımızı gösteriyor.
Reklamverenler değerimizi takdir ediyor
 
EBRU ÇAPA NTVMSNBC Yayın Yönetmeni
 
İnternet haberciliğini doğası gereği tüm haber mecralarından ayırmakta fayda var. Televizyonun süratini yakalamak zorundasınız. Tıpkı bir televizyon gibi 7/24 yayındasınız; kepenk indirmek gibi bir rahatlığınız yok. Bununla birlikte televizyonda çok az zamanda çok şey söylemek gerekiyor. İnternet bundan farklı olarak kullanıcının ulaşabildiği bir arşiv değeri de taşıdığı için kalıcı olabilmesi ve haberi daha geniş ve derin ele alabilmesi gibi avantajlardan faydalanıyor.
Her şeyin başında NTVMSNBC, Doğuş Yayın Grubu’nun müthiş bir öngörü ve çok sağlam bir altyapıyla, Türkiye’nin en güvenilir haber kanalı NTV ve Amerikan MSNBC ortaklığında kurduğu, Türkiye’nin ilk büyük haber portalı. Yıllar içinde oturmuş bir marka değeri, sadakati suistimal edilmemiş, giderek genişlemiş bir kullanıcı kitlesi var. Birçok sitenin ‘fazla tık almak’ için medet umduğu kimi kolaycı yollara itibar etmiyoruz, doğru bildiğimiz yoldan gidiyoruz. Okur da bunu fark ve takdir ediyor; karşılıklı bir saygı söz konusu. Önümüzdeki aylarda, tüm altyapımızı ve sitemizin yüzünü yeniliyoruz. İnternetin öneminin farkına reklamveren de yeni yeni varıyor. Şu anda çok ciddi şekilde büyüyen bir pazar. Geçen yıldan bu yana reklam gelirimiz yüzde 35’in üzerinde arttı.
Hız, güven ve doğru haber olmazsa olmazımız
 
ÖZLEM ULUEREN/MYNET Haber Müdürü
 
İnternet haberciliği gazete haberciliği ile değil, televizyon haberciliğiyle karşılaştırılmalı, Çünkü her ikisinde de zamana karşı bir yarış var; son dakika gelişmeler anında yansıtılabiliyor. İnternet artık Türk kullanıcısının hayatında önemli bir yer taşıyor. Kullanıcının önünde böylesine büyük imkanlar varken tercih edilmenin olmazsa olmaz koşulu ise ‘hız’, ‘güven’ ve ‘doğru haber sunumu’. 
Mynet aylık 16 milyonu aşan tekil ziyaretçisiyle internet kullanıcılarının çok büyük kesimine ulaşıyor. Örnek olarak çok önemli gündemi yansıtan bir haber günde 11 milyon kez okunabiliyor.
Servisler bazında gerek Mynet içinde gerekse Mynet dışındaki tüm ilgili web siteleri üzerinden düzenli olarak iletişim yaparak, Mynet geneline ve servislerine düzenli olarak trafik sağlamaktayız. İletişim kampanyalarının yanı sıra, başarılı satış ortaklıkları/işbirlikleri, servisler yani ürünlerin sürekli geliştiriliyor olması, mevcut trafiğin düzenli olarak artmasını sağlayan en önemli etkenler olarak sıralanabilir.
ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ
 
Ankete katılan toplam kişi sayısı: 1713
 
İllere göre dağılım:
İstanbul (yüzde 51), Ankara (yüzde 12),
İzmir (yüzde 10), Eskişehir (yüzde 4), Kocaeli (yüzde 3), Bursa (yüzde 2), Sakarya (yüzde 2), Diğer (yüzde 16)
 
Yaş dağılımı: 15-17
yaş: yüzde 1, 18-24 yaş yüzde 33,
25-35 yaş yüzde 56,
36+ yaş yüzde 10
 

HAZIRLAYAN: Tuğba Soytürk /MediaCat Dijital Dosya
YORUMLAR 36
  • Veysican 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar hazırda bekleyen müşterilerin vardı ama hem hesaplı hemde müşteri memnuniyeti iyi olan bir site buldum takipçiniz burada Türkiye in en iyi sosyal medya platformu digerleri gibi deil işlemleri anlık ve destek cevabı hızlı gördüm denedim brgndim tavsiye ediyorum
    Cevapla
  • Hasan Mol 15 yıl önce Şikayet Et
    en güvenilir hürrüyet mi.gülerim. Külli yalan.hürriyetin bi Allah bir dediğine inanmak lazım.hürriyet ve milliyete girince kendimi şuçlu gibi hissediyorum.2 senedirde hiç tıklamadım zaten.ntv ye güvenirim ama.Haber 7 den sonra ntvmsnbc gelir bence.gerisi hikaye.hemde rakamlar gayet az 300 500 kişi kim oluyorki tüm türkiyeyi bağlıyor onu anlamadım.Acaba belli semtlerde yapılmış olmasın.
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    Biz bir kaç kişiyizciler. Tuncay abimin sitesi kaçıncı sırada:)
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    Bizden başkaları da var. Anketteki sıralama üç aşağı beş yukarı doğrudur.Haber7'yi sevdiğimiz için onu lider görmememiz bizi üzüyor ama gerçek gerçektir.Onların üst sıralarda yer almalarının sebebi haber yelpazelerinin geniş olmasıdır.Haber7'de ara sıra çıkan magazin haberlerine ateş püskürenler bir kez daha düşünsünler.Haber7'de bile spor haberleri çoğu zaman önemli haberlerden çok daha fazla okunuyor.Kendimizi kandırmayalım. Herkes bizim gibi siyaset delisi değil.Dünyayı bir tek kendimizden ibaret sanıyoruz.
    Cevapla
  • Mimiga 15 yıl önce Şikayet Et
    Niye:). Senin 7'deki arşivin hala yerinde mi,haber alarmın çalışıyor mu, köşe yazılarına tıklayınca off on garanti açılmıyor mu?Hata raporunu explorer veriyor.Ana sayfam 7 olduğu için int. her tıkladığımda sayfa donuyor.Farklı adreslere girmek istediğimde masaüstü klasörlerine adres yazarak giriyorum.Bu ne azim yılın elemanı seçilmeliyim.Bu arada ismin hiç yabancı gelmedi. Bilg.tamir kursunda aynı isimde bir arkadaş vardı. Umarım o değilsindir:) Bu sorun benim sorunum değil gibi sanki belki olabilir galiba bence:Pp
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır