5 asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde modern öğütme makinelerine rağmen 500 yıldır ayakta kalmayı başaran taş değirmende, çevre il, ilçe ve köylerden gelen çiftçilerin arpa ve mısırları öğütülüyor.

5 asırlık değirmen teknolojiye direniyor
5 asırlık değirmen teknolojiye direniyor
GİRİŞ 12.03.2013 11:27 GÜNCELLEME 12.03.2013 13:52

Değirmenin sahibi Abdullah Ateş (26), AA muhabirine değirmenin dedelerinden miras kaldığını belirterek, 5 asırdır çalıştığını söyledi.

''Değirmende köy sakinlerinin ürettiği mısır, buğday ve arpayı öğütüyoruz'' diyen Ateş, şöyle konuştu:

''Önceki yıllarda ağırlıklı olarak un yapmak için buğday öğütüyorduk, şimdi daha çok hayvan yemi için arpa ve mısır öğütüyoruz. Kendi hayvanlarımızın yem ihtiyacını da burada mısır ve arpayı öğüterek elde ediyoruz. Buğday, mısır ve arpasını öğüttüğümüz kişilerden de yüzde 7'lik hak payı alıyoruz. Bir saatte yaklaşık 100 kilogram buğday, arpa veya mısır öğütüyoruz. Değirmenimiz haftanın 7 günü açık, bazı günler gece geç vakitlere kadar açık oluyor.''

-''Civarda bunun gibi değirmen yok''

Ateş, geçirdiği yıkılma tehlikesi nedeniyle değirmeni restore ettiklerini ifade ederek, önceki yıllarda ilçede çok sayıda değermin olduğunu, istenen verim alınamayınca değirmenlerin kaderine terk edildiğini anlattı.

Teknolojideki gelişmelerle işletmecilerin elektrikli değirmenlere yöneldiğine işaret eden Ateş, ''Bu değirmenler eski önemini yitirdi. Şimdi Sakarya ve Bolu'nun ilçelerinden, köylerinden, beldelerinden değirmenimize gelen vatandaşlar oluyor. Dedelerimiz 'bu değirmen size mirasım, bunu çalıştırın, iyi bakın' diyordu. Dedelerimizden kalan değirmeni çalıştırıyoruz, daha sonra çocuklarımıza bırakmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Çiftçi Şerafettin Çınar ise hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak için Bolu'nun Göynük ilçesinden geldiğini ve değirmende arpa öğüttüğünü söyledi.

''En iyi değirmen bu, civarda bunun gibi değirmen yok'' diyen Çınar, ''Sabah 07.00'de geldim, 20.00'ye kadar arpayı öğütüyorum. İki ayda bir bu değirmene geliyorum. Eskiden bu değirmenler çok kullanılıyordu, şimdi fazla kullanılmıyor'' ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
Brezilya'da felaket! Acı bilanço paylaşıldı! Türkiye'den açıklama geldi