'Yedi Uyuyanlar' mağarasına ziyaretçi akını

Lice'nin Duru köyündeki dağlık alanda bulunan ve "Yedi Uyuyanlar" kıssasında geçen yer olduğuna inanılan mağara, binlerce vatandaş tarafından ziyaret ediliyor.

'Yedi Uyuyanlar' mağarasına ziyaretçi akını
'Yedi Uyuyanlar' mağarasına ziyaretçi akını
GİRİŞ 29.05.2013 12:21 GÜNCELLEME 29.05.2013 12:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kur'an-ı Kerim'in Kehf suresinde de yer alan ve 7 inançlı gencin köpekleriyle birlikte sığındıkları mağarada 300 yıl uyuduktan sonra uyandıklarının anlatıldığı olayın, İzmir-Efes ile Mersin'in Tarsus, Kahramanmaraş'ın Afşin ve Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşandığına dair farklı inanışlar bulunuyor.

Yüzyıllardır Lice'nin Duru köyündeki dağlık alanda bulunan mağaranın Eshab-ı Kehf olayının yaşandığı yer olduğuna inanan yöre insanı, her yıl mayıs ayının son haftasında mağaraya akın ediyor. Çevre il ve ilçelerden Duru köyüne gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi yaklaşık 3 kilometrelik kayalık ve dik yokuşu tırmanarak mağaraya ulaşıyor.

Tehlikeli bir tırmanışın ardından mağaraya ulaşan vatandaşlar, delikli bir kayanın çevresinde 7 kez dolanarak dua etti. Mağarada namaz kılan vatandaşlar, kutsal olduğuna inanılan sudan içerek mağaradaki deliklere taş bıraktı.
Bazı vatandaşların ise mağaranın olduğu kayalık bölgeye özellikle yalın ayaklarla çıktığı gözlendi.

Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ayının son haftasında gerçekleştirilen ziyaret konusunda Lice, Kocaköy ve Hani belediyeleri olarak Eshabı Kehf Derneği ile birlikte etkinlik düzenlediklerini belirterek, "Bu yıl katılım geçmiş yıllara oranla daha fazlaydı. Biz de 3 belediye olarak gelen vatandaşların daha rahat bir ziyaret gerçekleştirmeleri için gerekli bütün hazırlıkları yaptık. Bu etkinlik, bölgenin tanıtımına da büyük katkı sunmaktadır" dedi.

"Yedi Uyuyanlar" kıssası

Yöredeki anlatıya göre, putperest hükümdar Dakyanus'un ülkesinde yaşayan ve tek ilaha inanan 5 kardeş, 1 çoban ve köpekle kaçarak Lice'deki söz konusu mağaraya sığınır. Mağarada uyuyakalan 5 kardeş, çoban ve köpek, yüzlerce yıl sonra uyanır. Mağaradan çıkarak bir fırından ekmek almak isteyen "Yedi Uyuyanlar" eski para verdikleri fırıncı tarafından kovalanır. Yine aynı mağaraya dönen "Yedi Uyuyanlar" bir daha oradan hiç çıkmaz.

Dünyada 33 yerde "Yedi Uyuyanlar" efsanesinin yaşandığı mağaranın bulunduğu iddia ediliyor. Türkiye'de ise Afşin, Efes, Tarsus ve Lice'de efsanedeki yer olduğuna inanılan mağaralar, her yıl çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • osman alyanak 8 yıl önce Şikayet Et
    hangisi doğru?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İspanya'dan İsrail'e yeni adım! İsrail'e silah taşıyan gemiye ret
Kripto düzenlemesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu! Gri listeden çıkış için son adım