'Ankara'nın bağları' anonim çıktı

''Ankaralı Coşkun''un, kendisine ait olduğunu iddia ettiği ''Ankara'nın bağları'' adlı şarkının mahkeme tarafından "anonim" olduğuna karar verildi.

'Ankara'nın bağları' anonim çıktı
'Ankara'nın bağları' anonim çıktı
GİRİŞ 18.12.2012 11:58 GÜNCELLEME 18.12.2012 11:58

''Ankaralı Coşkun''un, kendisine ait olduğunu iddia ettiği ''Ankara'nın bağları'' adlı şarkıyı ''telif hakkı ödemeden, izin almadan, ticari maksatla kullandıkları'' iddiasıyla şarkıcı Eyüp Öztekin ile bir müzik prodüksiyon şirketi sorumlusu hakkındaki şikayeti üzerine yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

''Ankaralı Coşkun'' olarak bilinen Coşkun Direk, 7 Haziran 2012'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda Direk'in, ''Ankara'nın bağları'' adlı eseri seslendirdiği belirtilerek, Direk'in şarkının nakarat kısmına ''Ankara'nın bağları, büklüm büklüm yolları, ne zaman sarhoş oldun, kaldıramıyon kolları'' sözlerini eklediği, bu yolla ''özgün'' bir eser oluşturduğu ve ''hak sahibi olduğu'' öne sürüldü.

Eserin Eyüp Öztekin tarafından çıkartılan bir albümde aynen okunarak, hak ihlali yapıldığı savunulan dilekçede, Öztekin ile albümü piyasaya süren prodüksiyon firması yetkilisi Özkan Sarı'nın, ''telif hakkı ödemeden, izin almadan, Direk'e ait eseri ticari maksatla kullandıkları'' iddia edildi.

Dilekçede, Öztekin ve Sarı'nın ''Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun'', ''eser sahibi veya halefinin yazılı izni olmadan bir eseri umuma arz edilmesi veya yayımlanmasına'' ve ''başkasının eserini kendi eseri veya kendisinin eserini başkasının eseri olarak gösterilmesine'' ceza öngören 71. maddesini ihlal ettikleri savunuldu.

Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Abdulvahap Yaren, soruşturma sonucunda ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi.

''İp attım ucu kaldı''

Kararda, prodüksiyon yetkilisi Sarı'nın, ifadesinde, suçlamaya konu eserin anonim bir eser olduğunu ve Direk'e ait olmadığını belirterek, parçanın TRT repertuvarında yer aldığını, yaklaşık 20 yıl önce Kırşehir Kaman bölgesinden mahalli sanatçı Seyit Çevik'in parçayı okuduğunu bildirdi.

Birkaç yıl önce aynı parçanın başka bir sanatçı tarafından okunduğunu, parçanın isminin ''İp attım ucu kaldı'' olarak albümde bulunduğunu, Eyüp Öztekin'in albümünde de bu isimle yer aldığını ifade etti.

Sarı, müzik yapım firmalarının piyasaya çıkaracakları albümler için meslek birliklerinden hak sahiplerini sorduğunu, verilen cevaba göre sözleşme yapıldığını ve telif ücreti ödendiğini anlatarak, suçlama konusu eserin bulunduğu albüm için de aynı yöntemin izlendiğini kaydetti.

Ancak meslek birliklerinin hak sahibi olarak kimseyi göstermediğini, bu sebeple anonim eser olarak albüme konulduğunu anlatan Sarı, eserdeki nakaratın, başka parçalardan alıntı olarak eklendiğini ve anonim eseri sahiplenmeyi sağlayacak, özgün bir eser haline dönüştürmeyeceğini kaydetti.

Bilirkişi ''anonim'' dedi

Eyüp Öztekin de albümünde ''İp attım ucu kaldı'' isimli parçayı okuduğunu, yapımcı firmayla anlaştıklarını, her zaman olduğu gibi telif ücreti ve izin konularını firmanın takip ettiğini vurguladı.Parçanın anonim olduğunu ifade eden Öztekin, suçlamaları reddetti.

Kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararda, suçlama üzerine yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda, türkünün söz ve müziğinin anonim olduğu, 1999'da mahalli sanatçı Seyit Çevik'in derleyip okuduğu, anonim eser olması nedeniyle okuyan kişinin izin almasının söz konusu olamayacağının belirtildiği bildirildi.

Kararda, ''anonim bir eser nedeniyle Direk'in hak sahibi olarak kabul edilemeyeceği'' ifade edilerek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu