Eşinin hastalığı için eşek aldı çiftlik kurdu

Isparta'da kanser hastası eşinin tedavisine eşek sütünün faydalı olacağını düşünerek bir eşek alan Yakup Zambak, ürüne talebi farkedince eşek çiftliği kurdu.

Eşinin hastalığı için eşek aldı çiftlik kurdu
Eşinin hastalığı için eşek aldı çiftlik kurdu
GİRİŞ 12.03.2013 12:00 GÜNCELLEME 12.03.2013 12:00

Isparta'da gıda ürünleri satışı yapan Yakup Zambak'ın eşine 5 ay önce akciğer kanseri teşhisi konuldu. Tedavi sürecinde bazı yayın organlarında eşek sütünün kanser hastalığına iyi geldiğini öğrenen Zambak, önce bir eşek satın alarak sütünü eşine içirmeye başladı.

Eşek sütüne talep olduğunu gören Zambak, Yazısögüt köyünde çiftlik kurarak eşek sayısını 18'e kadar yükseltti. Çiftlikte eşeklerden günde ortalama 2,5 litre süt elde eden Zambak, litresini 80 liradan satışa sunuyor. Zambak, eşek sayısını artırmayı da hedefliyor.

Yakup Zambak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer kanseri olan eşine iyi geleceği ümidiyle eşek satın alarak elde ettiği sütü içirmeye başladığını söyledi.

Tedavisi devam eden ve eşek sütü de içen eşinin durumunun iyi olduğunu anlatan Zambak, ''Duyan kişiler eşek sütüne ilgi göstermeye başladı. Bunun üzerine çiftlik kurarak eşeklerin sayısını 18'e çıkardım'' dedi.

Çiftliğindeki eşeklerden elde ettiği sütün litresini 80 liradan sattığını bildiren Zambak, ''Talebi karşılamakta zorlanıyorum. Isparta'nın dışında Ankara, Zonguldak, Burdur, İstanbul ve Afyonkarahisar'dan müşterilerim var'' diye konuştu.

Zambak, eşek bulmakta zorlandıklarını, bulabilmesi halinde çiftliğindeki eşek sayısını 80'e kadar yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

-Eşek sütünün değerleri anne sütüne yakın-

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zübeyde Öner ise eşek sütünün değerlerinin anne sütüne oldukça yakın olduğunu söyledi.

Anne sütünde yüzde 7 oranında olan laktozun, eşek sütünde yüzde 6'lar civarında bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Öner, ''Protein değeri anne sütünde yüzde 1,5 iken, eşek sütünde yüzde 2,5 civarındadır'' dedi.

Eşek sütünün mikroorganizmaları öldürme özelliğinin de bulunduğunu anlatan Öner, ''Eşek sütünde bakterilerin hücre duvarını parçalayan lizozim enzimi çok yüksek. Bu da mikroorganizmaların yok olmasını sağlar. Eşek sütünün kanser hastalığına iyi geldiği yönünde bilgiler de var'' diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı