Soğuk hava 'kitap okuma' oranını artırıyor

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, ''Türkiye'de Okuma Kültürü Haritası''nda kentin ilk sırada yer aldığını belirterek, ''İnsanların soğuk havada dışarıda gezmek istememesi, kapalı mekanları tercih etmesi okumaya yönlendiriyor. Dolayısıyla soğuk hava, kitap okuyucu sayısını artırıyor'' dedi.

Soğuk hava 'kitap okuma' oranını artırıyor
Soğuk hava 'kitap okuma' oranını artırıyor
GİRİŞ 15.03.2013 13:03 GÜNCELLEME 15.03.2013 13:03

Öztürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''Türkiye'de Okuma Kültürü Haritası'' araştırmasında bir yıl içinde okunan kitap sayısında Erzurum'un birinci sırada olduğunu anımsatarak, bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Kentte il halk kütüphanesi ve ilçe kütüphanelerinden yararlanma oranının geçen yıla oranla yüzde 40 civarında okuyucu ve faydalanıcı sayısının arttığını vurgulayan Öztürk, ''Bu memnun eden bir gelişme. Bu gelişmelere tabii hemen ulaşılmadı, çalışmalar sonucunda başarıyı yakaladık. Önce kütüphanelerimizin fiziki ortamlarını iyileştirdik. Bununla birlikte alternatif okuyucuya ulaşabilme yollarını aradık'' diye konuştu.

Kütüphanelerde teknolojiyi devreye soktuklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

''Özellikle gezici kütüphane aracımızla, bu hizmeti sunmaya çalıştık. Teknolojik yenileme ve mekanların mükemmelliği, bize bu olumlu katkıyı sağlamış oldu. Özellikle hizmetimizin ulaşamadığı mahallelere ve köylere kütüphane hizmeti götürdük. Gezici kütüphanemiz, 40'a yakın noktaya ayda 2 sefer olmak üzere 15'er günlük periyotlar halinde uğramakta. Sadece kitap götürmüyoruz, aynı zamanda interneti de köylere götürüyoruz. Bu da güzel sonuç almamızı sağladı.''

''Vatandaşlar kitaba ve kütüphaneye dönüş yaptı''

Gelişen teknolojiye rağmen kütüphanelere olan ilginin arttığına dikkati çeken Öztürk, ''Tabii bir dönem sanki teknoloji, internet ve ulaşılabilirlik, kütüphanelere gereksizmiş gibi bir algılamaya sebep oldu. Görüldü ki bu gelişmeler kesinlikle kitabın ve kütüphanenin yerini tutmuyor. Vatandaşlar tekrar kitaba ve kütüphaneye bir dönüş yaptı'' dedi.

Erzurum'da hedef kitlenin sadece öğrenciler olmadığına değinen Öztürk, özellikle il halk kütüphanesi ve diğer kütüphanelerde 7 yaşından başlayarak, bütün yaş gurubuna hitap ettiklerini söyledi.

İl halk kütüphanesi içerisinde ilk kez okul öncesi bölümü açtıklarını hatırlatan Öztürk, ''Yani hedef kitlemiz iyice aşağıya inmiş oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüttüğümüz bu çalışma sayesinde çocuklar için kütüphane açtık. Bu çalışma Türkiye'de bir ilk. Amacımız çocuklar okul çağına gelmeden kütüphaneyi, kitabı sevdirebilmek'' diye konuştu.

Kitap okumak için mekanın önemli olduğunun altını çizen Öztürk, şöyle devam etti:

''Kütüphaneyi düzenlerken bu mekanların rahat, konforlu ve kullanılabilir olmasına özen gösterdik. Bildiğiniz gibi özellikle ilimizde hava soğuk. İnsanların soğuk havada dışarıda gezmek istememesi, kapalı mekanları tercih etmesi okumaya yönlendiriyor. Dolayısıyla soğuk hava, kitap okuyucu sayısını artırıyor. Türkiye'de Okuma Kültürü Haritası'nda Erzurum ilk sırada. Okuma oranının yüksek olmasında, kütüphanelerde verilen kaliteli hizmetin yanı sıra soğuk hava da etkili.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal