Otistiklerle ilgili tepki çekecek ilginç açıklama

Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya, otistik çocuklarla ilgili ilginç bir açıklamada bulundu.

Otistiklerle ilgili tepki çekecek ilginç açıklama
Otistiklerle ilgili tepki çekecek ilginç açıklama
GİRİŞ 22.04.2013 11:44 GÜNCELLEME 22.04.2013 14:03
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Fehmi Kaya, bütün otistik çocukların ateist olduğunu belirterek, "Otistik çocukların beyinlerinde inanç alanı olmadığı için Allah'a inanmayı bilmiyorlar" dedi.

Kaya, otistik dünyaya gelen çocukların temel özelliğinin dış dünya ile iletişim kuramamaları olduğunu söyleyerek, "İletişim kurup konuşamadıkları, empati kuramadıkları için, sizi anlayamıyorlar, sizin davranışlarınıza anlam veremiyorlar. Böyle bir problem var" diye konuştu.

Kaya otistik çocukların, bir temel özelliğinin de, beyinlerinde inanç alanı, Allah alanı, gelişmemiş oturmamış olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:"Onun için ibadet etmeyi, Allah'a inanmayı bilmiyorlar. Otistik çocuklara uygulanacak farklı terapi yöntemleriyle, çocukta farkındalık yaratmak gerekiyor. Bu farkındalığın içinde bir, duyularının iyi gelişip karşısındakiyle empati kurmayı öğrenmesi gerekiyor. Normal insanların yaptıklarını nenden yaptığını öğrenmesi gerekiyor. Bunun sonucu olarak da bir yaratan olduğunu insanların buna inanıp ibadet ettiğini anlaması, kavraması, içselleştirmesi gerekiyor. Böylece beyinlerinde inanç alanı oluşturulabilir."

Otistik çocukların farkında olmadan rahatsızlık nedeniyle doğuştan ateist olduğuna işaret eden Kaya, "Bunun farkında değiller. Araştırmalar doğal olarak otistik çocuklar ile ateistler arasında bir bağlantı var diyor. Araştırmacılar ABD ve Kanada da, ateizmin, otizmin bir farklı versiyonu olduğunu söylüyor. Resmi bile tanımlayamayan çocukların Allah'ı tanımlamasını bekleyemeyiz. Otistik çocuğa yapılan terapi ile nesnelerin ne olduğunu fark ettirmemiz lazım. Bu da beyinde bulunan duyu alanlarına hükmederek yapmak gerekiyor" dedi.

Kaya, Yüreğir Belediyesi ile ortaklaşa çalışarak Kültür Evleri'nde otistik çocuklara ücretsiz terapi merkezleri açılacağını, burada otistik çocukları inançlı çocuklar haline getireceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 13
  • Mustafa Başpınar 10 yıl önce Şikayet Et
    Otistik Çocuklar. Otistik çocuklar özel insanlardır. Onların bu toplumdan istedikleri şey sadece biraz anlayış ve yardım. Evet Allah kavramını bilmeyebilirler. Ama pekala kimin onlara sevgiyle yaklaştığını, kimin ilgi gösterip göstermediklerini anlıyorlar. Dahası dışlanmayı, horgörülmeyi biliyorlar. Onlar odun değiller elbette. Ayrıca o masum melekler üzerinde böyle bir tartışmayı doğru bulmuyorum. Kısır döngünün dümenine su taşımaya devam edenler lütfen otistikleri malzeme olarak kullanmasınlar. O en çok onların anne ve babalarını üzer. "Otistik çocukların beyinlerinde inanç alanı olmadığı için Allah'a inanmayı bilmiyorlar." kısmına katılıyorum ama bunu onlar ateist diye iafdelendirmek de yanlış "Bütün ateistler otostik olmasın ?" diye ona yorum yazmakta. Hayatlarında engelli insan görünce bir böcek görmüş gibi suratlarını buruşturanların dürüst olmaya çağırıyorum.
    Cevapla
  • mehmet ALSANCAK 10 yıl önce Şikayet Et
    AYNA DA KENDİNE BAKAMIŞTIR . kişi herkesi kendi gibi bilirmiş...
    Cevapla
  • Harun Gulen 10 yıl önce Şikayet Et
    re: Graip garipoglu.... Kotu niyetli oldugunu sanmiyorum ancak "otistikler mukellef degildir" demekle "tum otistikler ateisttir" demek tamamen ayni seyi ifade etmiyor gibi gorunsede ikisinin icindede tamamen ayni yanlis var. otistik deyince tek bir tip otizm canlaniyor kafanizda. ailesinde yada cevresinde otistiklerle hasir nesir olmiiyanlari anliyabilirim, fakat soyle dusunun, bisiklet bile tamir edemiyecek bir adama, icinde 50-60 yolcu tasiyacak olan bir otobusu tamir etme sorumlulugu verdiginizi dusunun. delinin birinin eline makinali tufek verip bir pazaryerine saliverin daha iyi.
    Cevapla
  • garip.garipoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    EĞER ÖYLE İSE. Çocukların tamamı gelişimlerine bağlı olarak mükellef olurlar. Kendisine öğretilenleri anlıyor, kavrıyor ve uygulayabiliyor ise bu durumda diğer parametleri de esas almak süreti ile iman esasları yönünden mükellef olurlar. Otistik insanlar mükellef olmayabilir. Ama bütün otistik çocuklar aynı zamanda ateisttir yorumu sağlam bir zemine oturtulamamıştır. Ateistler ise Allah'ı kabul etmeme gibi bir zihniyete sahiptirler. Bilerek kabul etmeme veya inadi küfür üzereler. OTİSTİK İNSANLAR MÜKELLEF DEĞİLDİR diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Harun Gulen 10 yıl önce Şikayet Et
    imkanlarin elverse bu adama hakaret davasi acardim.... Bu yanlisi nereden duzeltmeye basliyacagimi gercekten bilemiyorum. Herhangi biri olarak degil. Normal tabir edilen hangi cocuk Allah i tanimliyabilir. Inancli olan hangi yetiskin Allah i tarif edebilir. Inanci otistikler belki herhangi birine nazaran Allah i daha derin anliyorda olabilir, fakat bunu ifade edemez. Bir kere otizm cok genis bir spektrum, tek tip bir otizm yok. Durumum itibariyle pek cok otistik taniyorum, hemde degisik yas gruplarindan, hemen hemen hic biri digerine benzerlik gostermiyor, zira otizm bugun dahi tanimlamasi oldukca guc bir muamma. Otizm hakkinda az sey biliyoruz, fakat bildiklerimiz arasinda otistiklerin ifade edebilme konusunda sorunlar yasadiklaridir. Cevabini bildikleri sorulari dahi anlatmiyabilirler. Bu yuzden topyekun tum otistiklerin bir resmi dahi ifade edemediklerinden dolayi Allah i anlamiyacaklarini soylemek cahilliktir. Einstein,Kepler otistiktir fakat ateist degildirler.Bu cahili uzak tutun otistiklerden.Bu bir cagridir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu