Bitlis'te Kürt beyzbolu heyecanı

Bitlis'in Adilcevaz, Ahlat ve Güroymak ilçelerinde gençler, soğuk havaya rağmen kar üstünde Amerikan Beyzbolu oynuyor.

Bitlis'te Kürt beyzbolu heyecanı
Bitlis'te Kürt beyzbolu heyecanı
GİRİŞ 16.12.2012 15:10 GÜNCELLEME 16.12.2012 15:51

Bitlisli gençler oynadıkları oyuna, 'Kürt Beyzbolu' adını verdiklerini söyledi. Gençler, kış mevsiminde boş zamanlarını beyzbol oynayarak geçiriyor. 2 grup halinde ellerine aldıkları balta sapları ile beyzbol müsabakaları düzenliyor.

Oyunu oynayan gençlerden Ali Akıncı, "Amerika'nın beyzbolu varsa bizim de 'Kürt beyzbolumuz' var. Dede ve babalarımız da bu oyunu oynuyordu. Şimdi biz oynuyoruz. Yani bu oyun asırlardan beri bu bölgede oynanıyor. Özellikle kış mevsiminde oynuyoruz. Çünkü yerdeki kar, yere düştüğümüzde sakatlanma veya yaralanma riskini ortadan kaldırıyor. Soğuk havada oynuyoruz ama soğuğu hissetmiyoruz. Zamanımızın nasıl geçtiğini de fark etmiyoruz. Bu oyunu oynamaktan büyük zevk alıyoruz." dedi.

Oyunu oynayan gençlerden Samet Duman ise 'Biz bu oyunu genelde kış aylarında oynuyoruz. Kış ayını her sene dört gözle bekliyoruz herkes kış gelmesin kar yağmasın diyor ama biz gelsin kar yağsın istiyoruz çünkü Kürt beyzbolunu çok seviyoruz müsabakalar düzenliyoruz kışın tadını bu şekilde çıkarıyoruz. Bizim burada kışın kayak bir beyzbol iki çok sevilen iki spor dalı. Beyzbol ellerimizde balta sapı ile beyzbol topuna vuran biz gençler iki grup halinde oyunu oynuyoruz. Kar üstünde olması nedeniyle sakatlanma riskimiz de az, bu oyunun uzun yıllardan beridir Bitlis ve ilçelerinde birçok arkadaşımız oynuyor." dedi.

Oyunculardan Yunus Yaman ise Bitlisli gençler saatlerce bu oyunu oynadıklarını, kendileri için çok zevkli olduğunu belirtti. Havanın soğuk olmasına aldırış etmeyen gençler 3 - 4 saatlik bir oyun sergilediklerini kaydetti. Gençler tek sıkıntının ise kış ayında beyaz top kullandıklarını karın renginin de beyaz olmasından yere düzen beyzbol topunu kolay bulamadıklarını söylüyor.

OYUN NASIL OYNANIYOR

Oyunun amacının skor olarak üstünlük sağlamak olduğunu belirten Bitlisli gençler, sopayla topa vurduktan sonra rakip oyuncuların yakalamasını bekliyorlar. Yakalanan top rakip oyuncuya vurulmak isteniyor. Top rakip oyuncuya değerse vuruş hakkı diğer takıma geçiyor. Vuramazsa rakip takım sayı almış oluyor.

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü