Dünya Kazak Kurultayı İstanbul'da yapıldı

Geleneksel Dünya Kazak Kurultayı bu yıl 29-31 Temmuz 2014 tarihlerinde İstanbul Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi

Dünya Kazak Kurultayı İstanbul'da yapıldı
Dünya Kazak Kurultayı İstanbul'da yapıldı
GİRİŞ 02.08.2014 15:10 GÜNCELLEME 02.08.2014 15:10

. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş,Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu ve KATEAD (Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği ) işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyon Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşayan Kazaklar’ın yoğun ilgisini çekti.

Kazak diasporasının önemli isimlerinin katıldığı program  Dünya Kazakları Cemiyeti birinci başkan yardımcısı Talgat Mamashev öncülüğündeki 14 kişilik resmi heyetin Sultanahmet,Yerebatan Sarnıcı,Minyatürk gibi kültürel mekanların ziyaretleriyle başladı.Ardından resmi davetliler onuruna Florya Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde akşam yemeği tertip edildi.

Programın üçüncü gününde Dünya Kazakları’nın sosyal ve kültürel sorunlarının ele alındığı Topkapı Kültür Evleri bünyesinde yer alan Kazak Keçi Evi’nde (Kiygiz Üy) Donglek Ustul ( Yuvarlak Masa Toplantisi) yapıldı.

Toplantıya Kazakistan resmi  heyeti yanı sıra Türkiye'nin Konya ,Salihli,Altay köy kazaklarının temsilcileri , FEKA Baskan Yardimcisi Mahmut BASTAS, İran Kazakları temsilcisi ile İstanbul'daki Kazak dernek ve vakıflarının başkanları katılmışlardır.Toplantı açılışını Dünya Kazakları konsey başkanı birinci yardımcısı Talgat MAMASHEV yaptı. Kazakistan heyetinden Şokan VALİHANOV Tarih ve Etnologya Enstitüsü bölüm başkanı Doç.Dr.Ayjamal KUDAYBERGENOVA İBRAGİMKIZI,Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in "Kazakistan Yolu-2050 Ortak Amaç,Ortak Çıkar,Ortak Gelecek" adındaki ulusa sesleniş konuşmasının detaylarını aktarmıştır.Daha sonra sırasıyla söz katılımcılar Kazakistan ile Türkiye arasında siyasi,ekonomik ve kültürel manada neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunmuşlardır.Toplantının son bölümünde KATEAD başkanı Faruk AKSEL ikili ilişkilerin geliştirilmesinde sivil toplumun önemi üzerine kısa bir konuşma yaptıktan sonra gelecek dönem projeleri hakkında hazırlanan dosyayı heyete sundu.

Topkapı Kültür Evleri içerisinde yer alan Ziynet Restaurant’ta yenilen öğle yemeği sonrasında Faruk AKSEL organizasyona katkılarından dolayı İstanbul Kültür A.Ş ve Nevzat KÜTÜK beyefendiye kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Daha sonra çeşitli etkinliklerin yer aldığı “Gala Gecesine” geçildi.

Gala açılış konuşmasında KATEAD BAŞKANI Faruk AKSEL “Geçmişi kahramanlıklarla dolu bir milletin üyesi olarak çekilen sıkıntıları hiçbir zaman unutmamamız gerekmektedir. Maalesef hatıralarımız her geçen gün genç nesillerin dünyasında sürekli tekrar eden bir hikayeye dönmektedir. Bizim bu tehlike karşısında tutunabileceğimiz tek dalımız milli geleneklerimize ve kültürümüze bağlı kalmak ve onu yaşatmaktır.

Geçmişte her türlü işgal ve asimilasyona karşı askeri ve siyasi mücadeleler yürütülse de eğitim ve kültür alanında ki uyanış hepsinden daha tesirli izler bırakmıştır. Bugün yaşadığımız coğrafyada hala izlerini gördüğümüz işgallerden ve parçalanmışlıktan daha büyük bir tehlike altındayız.Nesiller arasında ki uçurum ve yozlaşmaya karşı bizler mütevazi bir mücadele başlattık.”dedi.

Takdim konuşmalarının ardından geleneksel kazak yemeklerinin tanıtım kokteyli  HANIM AHMETOVA JUMABAYKIZI sunumuyla gerçekleştirildi. Ardından ünlü tasarımcı Aydarhan KALİYEV’in tasarımlarının yer aldığı bir defile yapıldı. Ünlü ses sanatçısı Gülzıra BÖKEYHAN’ın seslendirdiği parçalar Nursultan GÜLAY’ın dans gösterimi izleyicileri coşturdu. Plaket ve hediyelerin takdiminden sonra program sona erdi.

Programda Talgat MAMASHEV(Dünya Kazakları Konsey Başkanı Birinci Yardımcısı), Serzhan SARSENBAYEV-Kazakistan İstanbul Konsolosu) FEKA (Dünya Kazak Birliği)başkan yardımcısı Mahmut BAŞTAŞ ,Savıtbek ABDIRAHMANOV (Egemen Kazakistan Ak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni) . Doç.Dr. Ayjamal KUDAYBERGENOVA (Şokan Velihanov Enstitüsü Bölüm Başkanı) 4.Hanım AHMETOVA JUMABAYKIZI (Otbasım Milli Miras Merkezi Başkanı) Aydarhan KALİYEV  Güzel Sanatlar Akademisi-Dizaynır)
  Eski sağlık bakanı Halil ŞIVGIN,Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail CENGİZ, Zeytinburnu Belediye Başkan yardımcısı İlyas SAKA,İstanbul Kültür A.Ş adına İbrahim YÜKSEK,İstanbul Dernekler Müdürü Eyüp Dursun ERGÜR,Gazateci İsmetullah YESEVİ,Avrasya Türk Dernekleri Federasyon yardımcısı ve Uygar Dil Akademi Merkezi Başkanı Hüsamettin SABRİ,Milliyetçi Hekimler Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Yavuzhan BAŞ, ,Ahmet Yesevi Üniversitesi eski rektörü Prof.Dr. Salih AYNURAL,Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Ahmet Yiğit YILDIRIM,Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel DEMİR,Altayköy Kazak Derneği Başkanı  Ömer SESİGÜZEL,Selanik Göçmenler Derneği Başkanı Hasan İNCESU,Yesi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Güven HIZARCI ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.



 

 


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi