Esed'in eski generali: 34 kez sarin gazı kullandı

Suriye'nin kimyasal silah programının eski üst düzey sorumlularından Tuğgeneral Zahir el Sakat, Esed'in 34 kez kimyasal silah kullandığını açıkladı.

Esed'in eski generali: 34 kez sarin gazı kullandı
Esed'in eski generali: 34 kez sarin gazı kullandı
GİRİŞ 23.09.2013 09:33 GÜNCELLEME 23.09.2013 12:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sakat, Beşşar Esed yönetiminin iç savaşta en az 34 defa kimyasal silah kullandığını söyledi.

Saf değiştirdikten sonra ilk kez İngiliz gazetesi Daily Telegraph'a konuşan Sakat, emri bizzat Esed'in verdiğini belirtti.

Eski tuğgeneral, isyanın ilk başladığı Dera'da 5. Birlik'te görev yaptığı sırada üç defa kimyasal kullanmasının istendiğini anlattı. İlk emrin geçen ekimde geldiğini söyleyen Sakat, muhaliflerin elindeki Şeyh Mesken, Herak ve Busra'da kokusu çamaşır suyuna benzeyen fosjen ve klor bazlı iki farklı maddeden yapılan silahların kullanılmasının istendiğini belirtti.

Bu silahları kullanmamak için kapsüllere sulandırılmış çamaşır suyu yerleştirdiğini söyleyen Sakat, "Başta bunun aynı zehirli madde olduğuna inanmışlardı. Yüzlerce çocuğun hayatını kurtardım" dedi.

'İSRAİL'DEN ÇEKİNDİLER'

Sakat'a göre, Esed Batı'nın inandığının aksine 14 değil 34 defa kimyasal silaha başvurdu. Eski yetkili, en tehlikeli kimyasalların İsrail'e yakın yerlerde kullanılmasından da kaçınıldığını savundu. Sakat, üstlerinin şüphesini çektikten sonra ilkbaharda Ürdün'e kaçtığını söyledi.

CENEVRE'YE KOŞULLU YATIRIM

Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Ahmed Carba, Cenevre'de toplanacak barış konferansına 'tam yetkili geçiş hükümeti kurulması halinde' katılacaklarını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'sa kimyasal imha planının denetlenmesi için askeri gözlemci göndermeye hazır olduklarını söyledi.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 2
  • mansur yiğit 10 yıl önce Şikayet Et
    Hakikat rumuzlu arkadaş. Çok diplomatik konuşmuşsun.Halbuki yukarıdaki resimde uyur gibi yatan o minicik yavruları görünce insanlığından utanıyor insan.Hala bu melun saldırıyı muhaliflere yıkmaya çalışan imansızlar var. Elinde kimyasal silahlar olan muhalifler değil, Esed.Hem muhaliflerin elinde kimyasal silah olsa Esedin merkezi askeri karargahlarına, siyasi karagahlarına atmak varken, kendi bölgelerindeki kadıların çocukların üzerine attı iddiası o kadar komik ki
    Cevapla
  • Hakikat 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda bizim gibi yorumcuların ikna olması en son iş. BM beşlisinin Rusyanın ikna olması gerekir. Medyadan Esed in kimyasal silahlarını teslim etme taahüdünü de verdiğini okuyorum. Bu durumda Suriye ye müdahale edilmesine de gerek kalmıyor. Oradaki kayıplar ve katliamlarla ilgili sorumluluk için ise Esed ve yönetimi ABD tarafından öncelikli sorumlu olarak kabul ediliyor bir yaptırım olacak mı? Veya olacaksa süreç nasıl işleyebilir? Bunların da artık yavaş yavaş belli olması gerekir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kamuda sıkı tedbir dönemi: Sert frenle tasarruf
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı