Kerry’den Esed’e müdahale sinyali

Washington, Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmasının arifesinde, Şam yönetimini yeniden kimyasal silah kullanmakla suçladı.

Kerry’den Esed’e müdahale sinyali
Kerry’den Esed’e müdahale sinyali
GİRİŞ 19.09.2014 11:20 GÜNCELLEME 19.09.2014 13:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Suriye ordusunun kullandığını iddia ettiği klor gazının ülkedeki iç savaşta çarpıcı bir hikâyesi var.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’ı klor gazı kullanarak kimyasal silah anlaşmasını bozmakla suçladı.

Dün ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşan Kerry, “Esed’ın klor kullandığına dair delil olduğuna inanıyoruz. Klor gazı listede olmasa da Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’na göre kullanımı yasak” dedi.

MÜDAHALE ÖNCESİ DİKKAT ÇEKTİ

Kerry’nin bu açıklamasını, ABD Senatosu, Beyaz Saray’ı Suriye’deki ‘ılımlı’ grupları Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşıt mücadele adı altında eğitim ve silah yardımı konusunda yetkilendirmesinin öncesinde geldi. Bir önceki gün de ABD Temsilciler Meclisi yardımı onayladı. 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de, IŞİD’in Suriye’de vurulmasına yönelik planın ABD ordusu tarafından kabul edildiğini söyledi.

DÜĞÜM NOKTASI FABRİKA

Time’a konuşan Halepli bir fabrika sahibiyse Han el-Esal vakasına dair çarpıcı bir iddia ortaya attı. Halep’in güneydoğusundaki Sefira’da klor gazı fabrikası olan Muhammed Sebbağ, saldırıdan bir ay sonra Time’e yaptığı açıklamada klor gazını sıvılaştıran Suriye’deki tek tesisin sahibi olduğunu söyledi.

Sebbağ, Han el-Esal vakasından bir ay önce El Nusra Cephesi’nin fabrikasına el koyduğunu anlattı. Suriye yönetimi de Sebbağ’ın fabrikasının işgal edilmesinin ardından BM’ye olası klor gazı saldırılarısı tehdidiyle ilgili bir mektup iletmişti.

IŞİD’DE DE OLABİLİR

Son olarak IŞİD terör örgütünün Irak’ta Duhuliye’yi ele geçirmeye çalışırken klor gazı kullandığına yönelik iddialar bulunuyor.

IŞİD, Sebbağ’ın fabrikası ele geçirildiğinde de El Nusra Cephesi içinde yer alıyordu. IŞİD’in Irak’taki selefleri de Doğu Guta’da kullanıldığı iddia edilen sarin gazı konusunda tecrübeye sahip. ABD işgali döneminde, Irak’taki El Kaide bağlantılı grupların sarin gazı saldırıları düzenlediği iddia edilmişti.

YORUMLAR 1
  • Ruhi Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    SADDAM GİBİ. Esed de sallanır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı