Irak'ta yüzbinler Maliki'yi protesto etti

Irak'ın Samarra kentinde "Irak tercihimizdir Cuması'' adı altında düzenlenen gösteride Maliki hükümeti protesto edildi.

Irak'ta yüzbinler Maliki'yi protesto etti
Irak'ta yüzbinler Maliki'yi protesto etti
GİRİŞ 01.03.2013 13:54 GÜNCELLEME 01.03.2013 13:54

Bağdat'ın 160 km kuzeyinde bulunan Samarra kentinde düzenlenen Cuma gösterisi öncesi, şehir merkezindeki Hak Meydanı'nda Cuma namazı kılındı.

Cuma hutbesini okuyan Şeyh Ahmed Hüseyin El-Abbasi, Başbakan Nuri Maliki'nin izlediği politikaların Irak'ın güvenliği için tehlike teşkil etmeye başladığını belirtti.

Abbasi, ''2 aydan beri devam eden gösteri ve eylemlerin barışçı ve medeni olduğunu tüm dünya gördü. Hükümet ise herkese krizlerin ve krizin bir parçası olduğunu gösterdi. Önce Kürtler ile daha sonra da Sünniler'le kriz çıkardı. Başbakan Maliki'nin politikaları, Irak'ın güvenliği için tehlike teşkil etmeye başladı. Irak'ta tek parti ve tek adam yönetimine gidiliyor. Savunma, İçişleri Bakanlığı, Milli Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanlığı ve istihbaratın tek elde toplanması yeni bir diktatörlüğü inşa etme hazırlığıdır'' dedi.

Gösterilerin başlamasının en büyük sebebinin mezhepçi baskılar olduğunu öne süren Abbasi, kendilerinin mezhepçi olmadığını bilakis barışçı olduklarını belirterek, ''Felluce'de askerlerin göstericileri öldürmesinden sonra ulemanın ve akıl sahiplerinin tavsiyesiyle olayı büyütmedik'' ifadelerini kullandı.

Cuma namazından sonra düzenlenen gösterilerde Maliki hükümeti protesto edildi. Göstericiler, haklarını elde edene kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

Gösterilerde, ''Halk, hükümetin düşürülmesini istiyor'', ''Ey Maliki, bu halk seni istemiyor. Elini çek'', ''Tek önderimiz Hz. Muhammed'dir'', ''Allah, zalim ve zalimlerin üstündedir'' sloganları atıldı.

Bu arada, gelecek hafta Salı günü Samarra'da genel grev ilan edileceği ve Selahaddin İl Meclisi'nden bu kararı onaylamasının talep edileceği dile getirildi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Otoyol ve köprü geçiş ücretleri değişti! Yeni fiyatlar bu gece yarısı yansıtılacak
Bir günde 21 operasyon! Kassam, İsrail ordusunun üstüne kabus gibi çöktü