Definecilerin çıkardığı tarihi avcılar buldu

Tokat’ın Erbaa ilçesi Kale Köyü mevkiinde avcılar tarafından tarihi kaya mezarları bulundu.

Definecilerin çıkardığı tarihi avcılar buldu
Definecilerin çıkardığı tarihi avcılar buldu
GİRİŞ 24.02.2012 18:30 GÜNCELLEME 24.02.2012 18:30

Opatorya bölgesi olarak bilinen ve tarihi M.Ö 84-47'ye dayanan Kelkit ve Tozanlı çaylarının birleşip Yeşil Irmağı oluşturduğu bölgede, definecilerin ortaya çıkardığı iki kaya mezarını avcılar buldu.

Tarihi çok eski döneme ait olduğu belirtilen ve isminin Opatorya olarak bilinen şehrin kalıntıları, günümüze kadar gelmekte. Tarihe zarar veren defineciler tarafından bulunan iki kaya mezarın, edinilen bilgilere göre Opator Mihridat’ın kızının kayıp mezarı olabileceği belirtildi.

Kale Köyü'nde yaşayan Numan Duran (53), her yıl o bölgede av yaptıklarını ve böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını belirterek, en son ava çıktıklarında iki kaya mezarıyla karşılaştıklarını söyledi. Defineciler tarafından kazıldığı zannedilen mezarların tahrip edildiğini ifade eden Duran, definecilere ait olduğu zannedilen teneke ve su kapları bulunduğunu ifade etti. Defineciler tarafından çok sayıda kazı yapıldığına işaret eden Duran, yetkililerden yardım isteyerek, buranın tarihe kazandırılması gerektiğini söyledi.

MEZARLAR, SAKLI KENTİN SADECE İKİ PARÇASI

Erbaa tarih kitaplarında yer alan bilgilere göre, M.Ö 63-M.S 21 yılları arasında yaşamış olan ünlü coğrafyacı Strabon’un, Amasya Müzesi'nde bulunan Fransızca yazılmış kitabından edinilen bilgiye göre, bu bölgeye Opatorya bölgesi denilmekte. Bölgedeki kral mezarlarının sadece bu ikisi ile sınırlı olmadığı ve daha çok sayıda kral mezarı olduğu zannedilmekte. Amasya müze yetkililerine göre, kaya mezarlarında görülen işçilik, bu mezarların Amasya kral kaya mezarlarıyla benzerlik gösterdiğinden, mezarların Helenistik Çağ'a ait olduğu belirtilmekte.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı