Bu sebeplerden kulaklar çınlıyor

Kulak çınlamasını oluşturan en önemli nedenler arasında iç kulak ve merkezi işitme yollarında yer alan hücrelerin hasarlanması geliyor. Buna neden olansa...

Bu sebeplerden kulaklar çınlıyor
Bu sebeplerden kulaklar çınlıyor
GİRİŞ 17.07.2013 11:16 GÜNCELLEME 17.07.2013 11:16

Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Dutipek, yeni araştırmalara göre sürekli gürültüye maruz kalan ve yüksek kolesterolü olan kişilerin kulağının diğer insanlara göre daha fazla çınladığını belirtiyor.

İç kulağın işitsel algı fonksiyonunun iç kulağın oksijen azlığına karşı çok duyarlı olduğunu ifade eden Dr. Dutipek, şu bilgileri veriyor: “Kolesterolün yüksek olması nedeniyle, damarların iç çapı daralıyor. Damarların iç çapında meydana gelen bu daralma nedeniyle, kanın iç kulağa oksijen aktarımında da sorun oluyor. Böylece iç kulak metabolizması bozuluyor. Ayrıca damar kireçlenmesi (ateroskleroz) nedeniyle metabolizmada görev alan antioksidan denilen yararlı enzimlerin faaliyetinin azalması da iç kulağın mikrosirkülasyonunu bozuyor. Bu da serbest radikaller denilen zararlı metabolit ürünlerin birikmesine neden oluyor. Mikro dolaşımın yavaşlaması iç kulağı gürültü ve benzeri etkilerin hasarlarına açık hale getiriyor.”

“YAŞLANMAYI DA HIZLANDIRIYOR”

Yüksek kolesterol ve lipid (kandaki yağ) seviyesine sahip kişilerde işitmeyle ilgili şikayetlerin diğer kişilere göre yüzde 30 oranında daha fazla olduğunu belirten Dr. Dutipek, şunları söyledi: “Yapılan deneysel çalışmalar yüksek kolesterollü diyetle beslenen farelerde lipid ürünlerinin iç kulakta birikebileceğini ve bu farelerin gürültü ile ilaçların toksik etkisine açık hale geleceğini göstermiştir. Yine yağlı diyetle beslenen kobaylarda normal diyet alan gruba göre işitsel dalgalarda yavaşlama olduğu tespit erilmiştir. Başka bir çalışma ise hiperlipidemili (kan yağlarının yüksekliği) hastalarda atrofi ( bir doku veya organın küçülmesi ) ve fizyolojik yaşlanmanın daha hızlı ve erken ortaya çıktığını gösteriyor. Ayrıca bu duruma bağlı işitme kaybı daha erken görülüyor.”

“GÜRÜLTÜYLE OLUŞAN ÇINLAMA AZALTILABİLİR Mİ?”

Kandaki kolesterol oranının düşürülerek gürültünün yol açabileceği hasarın ve buna bağlı çınlama riskinin önlenebileceğini belirten Dutipek, “Bu nedenle kan yağlarının yüksek olduğu belirlenen ve gürültülü ortamlarda çalışmak durumunda olan kişiler mutlaka kolesterol oranını azaltan beslenme alışkanlıklarını benimsemelidir.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle