Sağlık Bakanlığı 7 ilde alarma geçti

Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan yüz binlerce Suriyeli çocuk bulaşıcı hastalık tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Sağlık Bakanlığı 7 ilde alarma geçti
Sağlık Bakanlığı 7 ilde alarma geçti
GİRİŞ 26.12.2013 12:04 GÜNCELLEME 26.12.2013 12:04

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan taramalar sonucu ortaya çıkan bulgular üzerine bakanlık, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu 7 ilde çocuk felci aşısı kampanyası başlattı. Yaklaşık 200 bin çocuğun aşılanması hedefleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Suriye'deki savaş ve imkansızlıklar ortamında çocuk felci hastalığının görülmeye başladığı uyarısının ardından Sağlık Bakanlığı, Suriye sınırında bulunan illerde araştırma yaptırdı. Sınırdaki 7 ilde bulunan Suriyeli çocukların tespiti yapılarak ‘Çocuk felci aşı günleri” kampanyası ile genel bir aşı seferberliği başlattı. Kampanyanın ilk ayağında Kasım ayı içinde Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Adana'daki çoğu 5 yaş altında bulunan yüz binlerce çocuk aşılandı.

23 Aralık 2013 tarihi itibariyle başlatılan ikinci aşamada ise bir hafta içinde 198 bin çocuğa çocuk felci aşısı yapılması planlanıyor. 400 gezici aşı ekibinin yürüteceği çalışma ile 159 aile sağlığı merkezi, 25 hastane ve alışveriş merkezlerinde oluşturulan noktalarla aşılar yapılacak.

Projeye Adana'da destek olan Alpin Doğal Kaynak Suları Ülke Müdürü Özgür Serin, bir hafta süre içinde görev alan bütün personelin kumanya ve su ihtiyacını karşılayacaklarını, temiz olmayan su kulanımı ile ortaya çıkan hastalıkların önlenmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Özgür ayrıca, kampanyanın bölgede duyurulması ve bütün bölge çocuklarının yararlanabilmesi için yapılacak iletişim çalışmalarına da destek vereceklerini ifade etti.

Proje ile Adana'da bütün kreş, anaokulu ve evlerin de dolaşılarak 5 yaş altındaki bütün çocukların aşı kapsamında alınması planlanıyor. 1998 yılından çocuk felci vakası görünmeyen Türkiye, DSÖ tarafından bir anlamda kara listeden çıkarılmıştı. Ancak Suriye'de başlayan salgın nedeniyle Türkiye'de böyle bir önlemin alındığı ve buna ilişkin çalışmalar yapıldığı kaydedildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat