Sigarayı bırakmanın püf noktaları

Uzmanlar, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sigarayı bırakmanın püf noktalarını anlattı.

Sigarayı bırakmanın püf noktaları
Sigarayı bırakmanın püf noktaları
GİRİŞ 09.02.2015 16:50 GÜNCELLEME 09.02.2015 16:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

9 Şubatın sigaradan kurtulmak isteyenler için önemli bir başlangıç olabileceğini ifade eden Dr. Fulya Gürkan, “Sigarayı bırakmak için en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Sigarayı bırakmaya hazırlanın, sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin. Kendinize bırakmak için bir gün belirleyip o günde bırakma konusunda kararlı olun. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür, ancak imkansız değildir. En çok zorlanacağınız süre 2-3 haftadır. Bir hastalık olarak kabul edilen sigarayı kişi kendi başına bırakamıyorsa, bir sigara bıraktırma polikliniğine başvurmalıdır. Sigara bıraktırma polikliniğinde kendi kendine sigarayı bırakmada zorlanan kişilerde hekim nezaretinde bilimsel yöntemler uygulanmaktadır. 

Nikotin tedavisi ve sigara bırakmaya yardımcı haplar var. İlaç tedavisi, bağımlılığı belirlenenlere eğer olumsuz bir durum yoksa uygulanmalıdır. İlaç tedavisi sigarayı bırakma başarısını arttırır ve yoksunluk belirtilerini azaltarak sigaranın daha kolay bırakılmasını sağlar. Ancak bu tedavilerin bazı ciddi yan etkileri olabileceğinden, ayrıca başka bazı ek hastalıkları olan kişilerde uygulanması sakıncalıdır. Bağımlının hekim tarafından değerlendirilip tedavilerin hekim gözetiminde uygulanması gerekmektedir” dedi.

Tiryakilerin sigarayı bırakmayı isteme sebeplerini yazıp her zaman görebileceği yerlerde bulundurması gerektiğini belirten Gürkan, “Bırakma kararınızı arkadaşlarınızla, ailenizle paylaşın ve size destek olmalarını isteyin. Evinizde ve iş yerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları (çakmak, sigaralık, küllük vb.) kaldırmaya, cebinizde veya çantanızda sigara, çakmak vb. taşımamaya çalışın.

Sigaranın içildiği ortamlara girmemeye çalışın. Sigarayı bıraktıktan sonra bol su için. Çay ve kahve sigara içmeyi hatırlatıyorsa, bu içeceklerin miktarını azaltın. El ve ağız alışkanlığı sizi zorluyorsa, kalem veya stres topu ile oynayabilir veya şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz veya elinizde su alıp içerek oyalanabilirsiniz. Kalorisi yüksek yağlı, tatlı yiyeceklere ve çereze yönelinmemelidir.

Sigarayı bıraktıktan sonra 3-4 kilo alınması normal olup, bol su ve yürüyüş veya spor yaparak kilo alınması engellenebilir. Beklenmedik kötü olaylar sizi sigara içmeye itebilir. Sigara içmek çare değildir, tekrar başlamış olmak sizi üzer ve kendinize olan güveninizi sarsar. Bırakmaya çalıştığınız dönemde diğer bağımlıların çabalarınızı engellemesine izin vermeyin. Bir taneden bir şey olmaz demeyin ve ilk deneme başarısız da olsa kendinize olan güveninizi yitirmeyin ve mücadeleye devam edin” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    sigara içmenin haram olduğunu çok insan bilmez.belki bilseler iradelerine azim gelir de bırakırlar.
    Cevapla
  • HİKO...yapma...böyle.. 9 yıl önce Şikayet Et
    *HİKAYE* Sende HİKAYESİN.... Sen o kadar sigarayı bırakmak isteyip'te bırakamayan insanlara , alaycı davranamazsın... Senin HİKAYENİ *Beğenmedi*......
    Cevapla
  • yahya 9 yıl önce Şikayet Et
    o anlatan uzman dr, proflar ilk önce hastane acil servisi önünde ve yargın merdivenlerinde sigara içilmeyeceğini bilsinler prof hocaların odaları buharlı tren gibi nikotin kokusundan geçilmiyor ilk önce kendilerine baksınlar sonra milette akıl versinler.
    Cevapla
  • hikaye 9 yıl önce Şikayet Et
    Sigara sadece ve sadece sağlam iradenin ortaya konulmasi ile bırakılabilir. İlaç ve tedaviler hikaye. Tozlar drajeler hikaye. Aslolan irade.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Putin Türkiye'ye geliyor
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada