MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği

Tam kan sayımı içerisinde yapılan Ortalama Corpuscular Hacim olarak da adlandırılan MCV kan tahlili, kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve hacmini belirler. Peki, MCV kan tahlili değeri düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte, merak edilen detaylar...

MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği
MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği
GİRİŞ 19.11.2018 17:02 GÜNCELLEME 26.11.2018 17:14

CBC veya FBC adları ile anılan tam kan sayımı içerisinde yapılan kan tahlillerinden biri olan MCV kan testi diğer adı ile Ortalama Corpuscular Hacim kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve hacmini ölçer. Açılımı Mean Corpuscular Volume olan MCV kan tahlili değerleri çocuklarda ve yetişkinlerde farklılık arz eder. Peki, MCV kan tahlili değerleri düşüklüğü veya yüksekliği ne anlama gelir? Normal olmayan değerler hangi hastalıkların habercisi olabilir? İşte, MCV kan tahliline dair merak edilen tüm detaylar haberimizde...

 

 

MCV DEĞERİ NEDİR?

Açılımı Mean Corpuscular Volume olan MCV kan tahlili, Ortalama Eritrosit Hacmi olarak da adlandırılır. Alyuvarların hacmi ve ortalama boyutunu ölçen MCV kan testindeki değer yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yetişkin bireylerde ideal MCV oranı 79-98 fL arasındadır. MCV, hemoglobin, beyaz kan hücresi sayısı ve trombosit düzeyleri tam kan sayımının en bilgilendirici bileşenleridir.

 

 

Tam kan sayımındaki hemoglobin seviyesi (Hb) anemik olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olurken, MCV kan testi bundan daha ileriye gider. Anemi tipine göre daha fazla bilgi sağlamak veya hemoglobin seviyesi testinin tek başına gösteremediği problemlere işaret etmek çok yararlıdır.

MCV DEĞERLERİ HANGİ ARALIKTA NORMALDİR?

Kanımız beyaz kan hücrelerini (WCB), kırmızı kan hücrelerini (RBC) ve plateletleri ve ayrıca plazma bileşenlerini içerir. Kırmızı kan hücreleri tabla şekillidir ve hemoglobin adı verilen ve akciğerlerimizden oksijenin gerekli olduğu vücut hücrelerine taşınmasına yardımcı olan molekülü içerir. Kırmızı hücrelerin etkili olması için doğru hacimde veya büyüklükte olması gerekir.

*Bir yetişkinde normal bir kırmızı kan hücresi hacmi yaklaşık 80 -100 fL’dir

(fL, MCV’nin ölçüldüğü birim olan Femtoliter’dir. Güç, eksi 15 Litre veya 0.000000000000000001 Litre’ye yükseltilmiş 10 ile aynıdır).

MCV değeri ortalama bir kırmızı kan hücresinde şöyle olmalıdır:

* 18 yaş üstündeki yetişkinlerde: 78-98 fL

* 12-18 yaş arasındaki erkekler: 78-98 fL

* 12-18 yaş arasındaki kızlar: 78-102 fL

* Bebekler (6 aylık-2 yaş): 70-86 fL

* Yeni doğan bebeklerde: 95-121 fL

MCV YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük olduğu anlamına gelir ve ‘makrositik anemi’ diye adlandırılır. Değerin yüksek olması bize kırmızı kan hücrelerimizin büyük olduğunu gösterir. Hücreler çok büyük olduğunda, vücut hücrelerine kan dağıtan minik kılcal damarları geçtikçe kolayca kırılabilirler.

Makrositik anemi aşağıdaki durumlarla ortaya çıkabilir:

• Folik asit eksikliği anemisi

• B12 eksikliği anemisi

• Karaciğer hastalığı (örneğin siroz)

• Hemolitik anemi

• Hipotiroidi

• Aşırı alkol tüketimi

• Aplastik anemi

• Miyelodisplastik sendrom

• Bazı ilaçların yan etkileri

MCV DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu anlamına gelir ve ‘mikrositik anemi’ diye adlandırılır. Düşük bir MCV bize kırmızı kan hücrelerinizin hacminin normal olandan daha az olduğunu söyler, bu durum Microcytosis (küçük hücreler) olarak adlandırılır. Çok küçük hücreler, hücrelere daha az oksijen taşınması anlamına gelir ve bu da yorgunluğa yol açar.

Mikrositik anemi aşağıdaki durumlarla ortaya çıkabilir:

• Demir eksikliği anemisi

• Talasemi

• Kurşun zehirlenmesi

• Kan kaybı (adet, ülser gibi nedenlerle)

• Kronik bir hastalık

• B6 vitamini eksikliği

• Yeme bozukluğu – anoreksiya nervoza, bulimia

MCV TESTİNİN ÖNEMİ NEDİR?

MCV testi yaptırmak için bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına başvurmanız gerekmektedir. MCV kan testi kişiden kan alınarak uygulanır. MCV değerlerinin biraz yüksek veya düşük çıkması sıra dışı bir durum değildir. Bu durumlarda genelde bir dahaki testte MCV normal aralığına geri döner. Ama yine de MCV değerlerindeki anormallikler ciddiyetle dikkate alınmalıdır. Doktorunuz altta yatan nedeni bulmak için diğer sonuçları değerlendirir ve ek testler isteyebilir.

MCV DEĞERLERİNİN NORMAL DÜZEYE GELMESİ İÇİN...

Tam kan sayımı testi sonucu MCV değerlerinizin normalden düşük yahut yüksek olduğunu öğrenmeniz takdirinde doktorunuzun çizdiği yol haritasına göre hareket etmeniz gerekir. Ancak MCV değerinin düşüklüğü ve yüksekliği için bazı tedavi yolları da sizler için süreci hızlandırabilir. 

Demir seviyenizi yükseltin!

MCV değerinin anormal çıkmasının en önemli nedenlerinde biri demir eksikliğidir. Bunu da bazı beslenme alışkanlıkları ile düzeltebilirsiniz. Demir içeren besinler ile demir emilini artırabilirsiniz. Demir için en iyi kaynaklar, kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünleridir. Vejeteryan iseniz önerimiz fasülye ve koyu yeşil yapraklı sebzeler mesela ıspanaktır. Bağırsaklarda demir emilinini artırmak için ise C vitamini içeren besinlere ağırlık vermeniz gerekmektedir.

Böbrek sağlığına dikkat!

MCV değerinin normal düzeyde olması için böbrek hastalıklarına neden olacak alışkanlıkları bırakmanız gerekmektedir. Böbreklerin sağlıklı olması için günlük 6-8 bardak su muhakkak içilmesi gerekir. Bunun dışında yapılacak düzenli egzersiz ile birlikte vitamin ve mineral beslenmesi sağlanması ve sigaranın acil olarak bırakılması gerekir.

B9- B12 vitamin değerlerine dikkat!

MCV değerinin anormal çıkmasının en büyük nedenlerinden biri de B12 vitaminidir. Zaten B9 veya B12 vitaminleri eksikliği ile MCV değeriniz yüksek çıktı ise doktorunuzun tavsiyesi bu vitaminlerin düzeyinin yükseltilmesi olacaktır.

Tiroid sağlığına önem verin!

Tiroid bezi sağlıklı değil ise MCV değerinin anormal çıkması kaçınılmaz olur. Bu yüzden vitamin ve mineral içieren sağlık bir yemek diyeti ile tiroid bezi sağlığı korunursa MCV değeriniz normal düzeye iner.

Karaciğer sağlığına dikkat: yeşil çay, sarımsak...

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi ile alakalı olan karaciğer sağlığı direkt olarak MCV değerine etki eder. Yüksek miktarda alkol tüketimi karaciğerde fonksiyon bozukluğuna yol açacağından MCV seviyesini etkiler ve anemiye sebep olabilir. Karaciğeri güçlendirmenin en kolay kolay yolu ise antioksidan zengin yeşil çay içmektir. Aynı zamanda bir diğer antioksidan sarımsağı da diyetinize ekleyebilirsiniz.

MCH nedir? Kan tahlilinde MCH değeri düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...

MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

CRP nedir? CRP yüksekliği hangi hastalıkların habercisidir?

PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RDW nedir? RDW yüksekliği ve düşüklüğü neden olur? Tedavisi...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu