Nanenin faydaları - ne işe yarar: Evde nane çayı nasıl yapılır, tarifi!

Nane, aromatik bir lezzete sahip olmasının yanı sıra hastalıkları tedavi edici özelliğiyle de Türk mutfağının olmazsa olmaz bir yiyeceği olarak uzun senelerdir kullanılmaktadır. Peki, yiyecek alanında kullanıldığı gibi sağlık ve kozmetik alanında da yararlanılan nanenin faydaları yararları nelerdir? İçerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral barındıran evde nane yaprağı çayı nasıl hazırlanır?

Nanenin faydaları - ne işe yarar: Evde nane çayı nasıl yapılır, tarifi!
Nanenin faydaları - ne işe yarar: Evde nane çayı nasıl yapılır, tarifi!
GİRİŞ 14.10.2019 09:56 GÜNCELLEME 14.10.2019 09:56
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

C vitamini açısından son derece zengin olan Nane, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olduğu için her yaş grubuna sahip kişilerin muhakkak tüketmesi gereken mucizevi besinler arasındadır. Bu nedenle hazırladığınız yemeklere ilave edebileceğiniz gibi salatalarınıza ya da soslarınıza lezzet katması açısından faydalanabilirsiniz. Çorbanıza tat katmak için de ekleyebileceğiniz nanenin dilerseniz çayını da hazırlayarak faydalarını görebilirsiniz. 

 

 

NANENİN FAYDALARI NELERDİR?

Gündelik yaşamda pek çok kişinin çeşitli etmenlerden kaynaklı olarak karşılaşabileceği mide bulantısı problemini giderebilmek için en etkili alternatiflerden bir tanesi de hiç şüphesiz nane yaprağıdır. Aynı zamanda baş ağrısı yaşayan kişilerin de sorununa gideren muhteşem bir besin olma özelliği gösteren naneyi migren hastaları da ağrılarını dindirmek için kullanabilmektedir.

 

 

Yakın bir zamanda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar doğrultusunda nanenin faydaları arasında, içerisinde hafızayı kuvvetlendirmeye yarayan maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle gelişme dönemindeki çocukların tüketmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilen nane, yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelebilecek hafıza problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı olmaktadır.

Nanenin faydalarına bakıldığında, içinde büyük ölçüde A vitamini taşıması sayesinde göz sağlığının güçlenmesine destek olmaktadır. Bilhassa miyop hastalığına iyi geldiği bilinen nane, olası göz hastalıklarına karşı da koruyucu kalkan görevi üstlendiği bilinmektedir.

Şayet siz de şişkinlik, hazımsızlık ve ağrı gibi mide-sindirim problemleri yaşıyorsanız nane tüketimine yer vermelisiniz. Yine araştırmalara göre nane tüketen kişilerin mide ve sindirim sistemiyle alakalı yaşadığı problemleri tedavi ettiği bilgisine ulaşılmıştır.

Akne ve sivilce hemen herkesin yaşamının bir noktasında karşılaşabileceği cilt problemleri arasındadır. Eğer ki bu şikayetten muzdaripseniz nane yapraklarını gül suyu ile beraber güzelce harmanlayıp yakındığınız bölgelere kür olarak uygulayabilirsiniz.

Son dönemlerde görülme oranı ciddi şekilde artış gösteren stres ve depresyon gibi psikolojik problemleri tedavi etmek üzere kullanılabilecek en etkili seçeneklerden bir tanesi de nanedir. Naneyi düzenli olarak tükettiğiniz takdirde üzerinizde sakinlik ve rahatlık etkisi meydana geldiğini hissedeceksiniz.

Çok iyi bir mikrop öldürücü olan nane, ağız bölgesinde meydana gelen bakterilerin çoğalmasının önüne geçerek hem ağız hem diş sağlığının güçlenmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte gerek dişlerde gerekse diş etlerinde oluşum gösterebilecek hastalıkları yok etmek açısından da gönül rahatlığıyla nane yaprağı çiğneyebilirsiniz.

Oldukça keskin aroması sayesinde grip, soğuk algınlığı veya astım gibi rahatsızlıklardan ötürü kendini gösteren boğaz ve burun tıkanıklarını iyileştirmeye önemli katkısı bulunmaktadır. Nane yapraklarını tükettiğinizde tüm solunum kanallarınızda yaşadığınız tıkanıklığın ortadan kalktığını gibi rahatladığını göreceksiniz.

Nanenin faydaları arasında, polikistik over sendromu yahut farklı bir hormonal düzensizlik durumunu söz konusu olduğunda bu gibi hastalıkların tedavisi için savaşan güçlü bir besindir. Aynı zamanda kadınlarda olması gereken seviyenin üstüne çıkan testosteronu azaltıp hormonların dengede tutulmasına yardımcı olmaktadır.

nanenin faydaları

NANENİN DİĞER YARARLARI NELERDİR?

-Boğazda yaşanan kuruluğun ortadan kaldırılmasını sağlar,

-Öksürüğün azaltıcı ve ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır,

-Vücudun çeşitli bölgesinde meydana gelebilecek kronik ağrıların yatıştırılmasına yardımcı olur,

-Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme sürecine hızlı bir şekilde katkıda bulunmaktadır,

-Güçlü bir antioksidan maddesi olduğu için bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ve enfeksiyonlardan korunmaya destek vermektedir,

-Romatizmanın etkilerini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir,

-Vücudun enerji depolamasını sağlayarak gün içerisinde görülebilecek halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlarla mücadele eder,

-Kilo vermek arzusu içerisinde olanların kullanabileceği harika bir besindir, zayıflama sürecine kolaylaştırması sayesinde kilosundan yakınan kimselerin tüketebileceği harika bir besindir.

-Midede meydana gelebilecek ekşimenin önüne geçmeye katkı sağlamaktadır.

EVDE NANE YAPRAĞI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Evde nane çayı hazırlamak için öncelikle taze nanenin yapraklarını iki veya üç parçaya bölerek gölgelik yerde 2 gün kurutulması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalarından biri de nane yapraklarının hiçbir yaş kalmayacak şekilde tam olarak kuruması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra kurutmuş olduğunuz nane yapraklarını kaynamış suyun üzerine dökmelisiniz.

Aynı zamanda hazırlayacağınız nane çayının vitamin değerini kaybetmemesi açısından asla suyla beraber kaynatmamanız gerekmektedir. Demliğe attığınız naneleri on beş ila yirmi dakika boyunca demlemeye bırakmanız gerekmektedir. Evde hazırladığınız nane çayının içerisine dilerseniz lezzet katması ve daha etkili olması açısından limon ya da bal ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun…

nane yaprağı çayı nasıl hazırlanır

YORUMLAR 3
  • Aysel 4 yıl önce Şikayet Et
    Hariqa bir tarif beyendim
    Cevapla
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    midenizden mi rahatsızsınız....ballı ılık suya tarçın karıştırıp günde iki -üç kez için,bütün mide hastalıklarına iyi geliyor.
    Cevapla
  • M.Zeki ARPACIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim, millet ve memleketimiz ile hak uğruna mücadele veren kahraman ordumuzun yar ve yardımcısı olsun. Sıratı haktan ayırmasın, Hayırlı hamlelerde muvaffak ve muzaffer eylesin. TEMKİN, TEDBİR ve İHSAN düsturu ile harekette kaim ve daim eylesin. Amin...……………………
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!