Ispanak zehirlenmesi belirtileri, ölümcül sonuçlara zemin hazırlar mı?

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde birçok kişinin hastaneye kaldırılarak tedavi görmesiyle beraber gündemde yakın mercek altına alınan Ispanak Zehirlenmesi nedir? Vatandaşların gözü kulağu İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelecek açıklamaya çevrilmişken en çok yöneltilen sorulardan bir tanesi olan Ispanak zehirler mi? İşte, birtakım şikayetlerle birlikte tespit edilen Ispanak Zehirlenmesi belirtileri!

Ispanak zehirlenmesi belirtileri, ölümcül sonuçlara zemin hazırlar mı?
Ispanak zehirlenmesi belirtileri, ölümcül sonuçlara zemin hazırlar mı?
GİRİŞ 07.11.2019 09:32 GÜNCELLEME 07.11.2019 09:32
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Gündemin ön plana çıkan konularından bir olan Ispanak Zehirlenmesi vakası, ülkemiz genelinde pek çok vatandaşın korku ve paniğe kapılmasına neden olan sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaya başladı. İstanbul'un Esenyurt ilçesinde Ispanak tüketen bazı vatandaşların birbiriyle benzer yakınmalarla hastaneye müracaat etmeleri Ispanak Zehirlenmesi geçirdikleri iddiasını beraberinde getirdi. Konuya yönelik İl Sağlık Müdürlüğü'nün vatandaşları aydınlatması ve yaşanan olaya ilişkin açıklık getirmesi beklenirken en fazla sorgulanan konuların başını çekmeye başlayan Ispanak Zehirlenmesi nedir, belirtileri nelerdir? Her ne kadar insan sağlığı için mucizevi özellikleri içerisinde barındırsa da tüketim koşullarına uyulmadığı takdirde tehdit unsuru oluşturabilecek Ispanak zehirler mi? 

 

 

Güzel avrat otu nedir & zehirli midir? Belirtileri - yan etkileri neler?

ISPANAK ZEHİRLENMESİ NEDİR?

 

 

Kimi yiyecekler/besinler eğer ki ertesi gün de ısıtılıp tüketilmesi durumunda zehirlenme vakasına davetiye çıkarabilmektedir. Hiç şüphesiz gıdalardan bir tanesi de bilhassa kış aylarında sofralarımızın baş tacı olan ıspanaktır. Sağlık açısından saymakla bitmeyecek kadar fazla faydası olan pek çok hastalığa iyi gelen ıspanak pişirildiği zaman hemen tüketilmesi ve yeniden ısıtılmaması gereken gıdalardan bir tanesidir. Ispanağın içerisinde yer alan nitrat, ısıtıldığı zaman nitrit maddesine dönüşerek hayatı tehdit etmektedir. İşte, buna Ispanak Zehirlenmesi denilmektedir.

ISPANAK ZEHİRLER Mİ?

Ispanak ile ilgili dikkate alınması lazım gelen özellik ise pişirilmesinin ardından şayet açıkta ya da buzdolabında bekletildiği takdirde faydadan çok zarar getirerek zehirlenmelere yol açabilmektedir. Pişirilen bir ıspanak bekletildiğinde, kimyasal yapısında nitrit maddesinin meydana gelmesi ve bunun tüketilmesi halinde kişiler nitrit zehirlenmesi geçirebilmektedir. Bu nedenle Zehirli Danışma Merkezi uzmanlarının uyarıları vatandaşlar tarafından kesinlikle dikkate alınmalıdır ve ıspanağın pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gerekmektedir.

ISPANAK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ispanak Zehirlenmesinin belirtileri arasında ağız bölgesinde ve göz çevresinde mavilik meydana gelmesidir. Karşılaşılan bu şikayet aynı zamanda Mavi Bebek Sendromu olarak da isimlendirilmektedir. Diğer taraftan Ispanak Zehirlenmesi, kaslarda güçsüzlük durumunun kendini göstermesi ve görmenin bulanıklaşması gibi belirtilerle de ortaya çıkmaktadır.

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ''ISPANAK ZEHİRLENMESİ'' İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ!

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından ıspanak zehirlenmesiyle alakalı açıklama gerçekleştirildi. Söz konusu açıklamada ıspanağın içerisinde saptanan yabancı bir otun zehirlenmeye sebebiyet verdiği bildirildi. Açıklama ise şu şekildedir:

''İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir.''

ıspanak zehirlenmesi

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir".

YORUMLAR 3
  • yağız gökay 4 yıl önce Şikayet Et
    ıspanak değildir o...
    Cevapla
  • turan 4 yıl önce Şikayet Et
    verin ilacı verin dopingi sonra da zehirlemesin de ne yapsın...
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    inandığım birgerçek var sizinle paylaşmak istiyorum tarım ilaçlarının yaş sebzede 1-3 gün etkili olmalı ama beni asıl korkutan ata tohumlarımızın olmayışı kaybedilişi tohumları israil hollanda abd ab den alıyor olmamız aldığımız hibrit tohumlarına ya sürüngen ya böcek ya domuz geni enjekte edilmesi ve bu topluma yedirilmesi sonuç insanlarımızın kanser olması hayvansal içgidiye dönüşmesi bu çok acı insanlığımızı hedef almışlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü