Bakanlık 'Acil' koduyla 81 ile gönderdi: Durdurun

Sağlık Bakanlığı, Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi ve kolonoskopi yapılan 8 hastadan birinin anestezi ilacı nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları sonrası 81 ilin sağlık müdürlüğüne 'çok acele' ibareli yazı gönderek, ilacın kullanımının durdurulması ile iadelerinin yapılması yönünde talimat verdi.

Bakanlık 'Acil' koduyla 81 ile gönderdi: Durdurun
Bakanlık 'Acil' koduyla 81 ile gönderdi: Durdurun
GİRİŞ 13.01.2020 15:24 GÜNCELLEME 13.01.2020 20:16
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 'Dormofol' adlı ilaca satış blokajı getirerek geri çekme kararı aldı. Kurum Başkanı Hakkı Gürsöz tarafından 9 Ocak günü il sağlık müdürlüklerine gönderilen 'çok acele' ibareli yazıda, 'Dormofol yüzde 1 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul' ve 'Dormofol yüzde 2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul' adlı ürüne satış blokajı uygulandığı bildirildi.

 

TALİMAT VERİLDİ

Yazıda söz konusu ilaçlar hakkında inceleme ve analiz sürecinin başlatıldığı bilgisi verilerek, bu ilaçların kullanımının durdurulması talimatı verildi.

 

 

Adı geçen ürünlere geri çekme işleminin de uygulandığı vurgulanan yazıda şöyle denildi:

"Satış blokajı ve geri çekme işlemi uygulanan partilere ait listeler ekte yer almakta olup, geri çekme işlemi uygulanan partilerin kullanımının durdurularak ivedilikle iade işlemlerinin yapılması gerektiği, analiz süreci devam eden satış blokajı uygulanmış partilerin ise ivedilikle kullanımdan çekilerek nihai karar verilinceye kadar karantina altında tutulması gerektiği hususunun ilinizde bulunan ve ilgili ürünleri bulundurabilecek tüm sağlık kurum-kuruluşlarına duyurulması, ayrıca kurumumuz resmi internet sitesinde yapılan bu doğrultudaki duyuruların titizlikle takip edilmesinin önem arz ettiği hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim."

BAKANLIK'TAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Sağlık Bakanlığı'ndan ilaçların kullanımıyla ilgili yapılan yeni açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Endoskopi ve kolonoskopi esnasında kullanılan propofol etken maddeli anestezi ilacının belirlenmiş serileri ile ilgili olarak daha önceden TİTCK tarafından, kurumun internet sitesinde sağlık çalışanlarına yönelik duyurular ilan edilmiştir. 9 Ocak 2020 tarihli resmi yazıda da İl Sağlık Müdürlüklerine daha önceden yapılmış uyarılar hatırlatılarak; İlaç Takip Sistemi üzerinden satış engeli uygulanan serilerin kullanılmaması gerektiği belirtilmiştir.
 
İlaç Takip Sistemi (İTS) ile her kutu ilacın imalattan satışa kadar tüm seyri takip edilmektedir. Bu sistem sayesinde satış ve kullanım blokajı uygulanan ilaçların sağlık kuruluşlarımızda kullanılması mümkün olmadığından, vatandaşlarımızın endişe duymasını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

YORUMLAR 12
  • Aba altından 4 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık bakanlığı incelemeden ilaç ve tıbbi gereç almasın. Aşılarda analiz edilmeden ülkemize sokulmasın. sağlık bakanlığıda kaliteli eleman alsın İnsanları sevmeyenden insanlara bi fayda gelmez
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah göstermesin,ameliyattan çok anezteziden korkuyom hayatta,bir kulak ameliyatı olmuştum,ama ameliyattan çıkınca anestesinin etkisiyle bir müddet solunum güçlüğü yaşamıştım,tamam dedim ben ölüyom galiba.....yalnız bundan epey zaman önce tv de bir proğramda bir doktorun hastayı anestezi yapmadan --ipnotize edip hipnoza sokarak--ameliyat ettiği gösterilmişti.araştırdım doğruymuş,ama öyle ipnozla anestesisiz ameliyat yapabilecek doktorlarda sayılı .
    Cevapla
  • Aşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Aşılarda böyle ;)
    Cevapla
  • Değer mi 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi geçmişse veya kalitesizse hastane yönetimlerine hesap sorulmalı 5 kuruş değer mi insan hayatına?
    Cevapla
  • malos 4 yıl önce Şikayet Et
    5 kuruşmu. Bana 5 kuruşluk ilaç buldana. oksijenli suyu pamuğu bile babanızın malı gibi gibi kulkanıyorsunuz hastanelerde. Bak bakayım ne kadar fiyatı.
    Cevapla
  • Ömer Karadağ 4 yıl önce Şikayet Et
    bizim hastaneye de geldi bu yazi ama bu ilac cikmadi bizde cok sukur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...