Acı biberin bilinmeyen faydaları

Günde yenecek 2 kırmızı acı biber; kanserden gribe, felçten bronşite kadar birçok hastalıktan koruyor.

Acı biberin bilinmeyen faydaları
Acı biberin bilinmeyen faydaları
GİRİŞ 14.01.2014 20:11 GÜNCELLEME 14.01.2014 20:11

Hastalıklara karşı verdiğimiz savaşta bizi koruyan en büyük kalkan şüphesiz yediğimiz besinler. Vücut direncimizi artıran kırmızı acı biber, tüm besinler arasında öne çıkıyor. Günde 2 kırmızı acı biberin vücudu kalp hastalıklarından kolesterole kadar pek soruna karşı koruyabileceğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, yemesi acı, şifası tatlı kırmızı biberin faydalarını şöyle sıralıyor:

GRİBE KARŞI BİREBİR

Tek bir biber bütün gün ihtiyacınız olan betakarotenin tamamını ve C vitaminin içerir. Vücudun direncini artırır, grip ve soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada etkili olur.

DOĞAL AĞRI KESİCİ

Kırmızı bibere acısını veren şey 'capsaicin' adlı bileşiktir. Acı biberi ısırdığınızda ağzı yakan bir ısı hissedersiniz, ama bu acı ters gelse de sinirleri yumuşatabilir. Yenildiğinde capsaicin beyinde endorfin salgılanmasını sağlar, endorfinin ise morfine benzer ağrı kesici etkisi vardır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Yapılan bazı araştırmalar acı biberin trigliseritleri düşürmeye, kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

KALP KRİZİNDEN KORUR

Acı biber içerdiği C vitamini ve beta-karoten ve antioksidanlarla vücudun kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Acı biber dolaşımı hızlandırır. Bu da kalp krizi ya da felce karşı koruma sağlar.

ÜLSERİ ENGELLER

Kırmızı acı biberin midedeki mikropları özellikle helikobakter piloriyi öldürdüğü ve mide ülseri gelişimini engellediği belirlenmiştir.

ZAYIFLATIR

Acı biber metabozlimayı hızlandırıp, zayıflatabilir.

BRONŞİTİ HAFİFLETİR

Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi hafifletir; solunum zorluklarını giderir.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Tüm biberler mide asidini arttırarak, sindirim salgılarını çoğaltır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

KABIZLIĞI İYİ GELİR

İçerdiği lif oranıyla tüm biberler kabızlığa iyi gelir. Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için her gün biber yenmeli.

FAZLASI HEMOROİDİ AZDIRIR

Acı biber aşırı miktarda tüketildiğinde hemoroidi ya da var olan ülseri azdırabilir. Fakat genel kanının tersine acı yemek mide rahatsızlıklarına veya ülsere neden olmaz veya sağlıklı bir mideye zarar vermez.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama