Tiryakileri bekleyen sinsi hastalık

Sinsi bir hastalık olan KOAH'ın yaklaşık olarak 20 yıl günde 1 paket sigara içme sonrasında ortaya çıkıyor.

Tiryakileri bekleyen sinsi hastalık
Tiryakileri bekleyen sinsi hastalık
GİRİŞ 23.07.2014 16:02 GÜNCELLEME 23.07.2014 16:09

Özel Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan, KOAH'ın yaklaşık olarak 20 yıl günde 1 paket sigara içme sonrasında ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirterek, "Eğer 1 paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa hastalığın ortaya çıkma zamanı daha da kısalır” dedi.

Uzm. Dr. Nezaket Erdoğan, hastalığın genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başladığına dikkat çekerek, "KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediğinden ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkartma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli kısmını kaybetmiş olurlar. İlk defa solunum problemiyle karşılaştıysanız veya 1 aydan daha uzun süre bir öksürüğünüz varsa mutlaka doktora gitmelisiniz" dedi.

KOAH’IN EN BÜYÜK NEDENİ SİGARA
Ülkemizde 20 yaşın üstündeki kişilerin en az yarısının sigara bağımlısı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Nezaket Erdoğan, “Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Hastaların önemli bir bölümü hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarmadan ve nefes darlığı gibi şikayetleri için çok rahatsız olmadıkça doktora gitmemektedirler. Sigara dumanı ile nefes boruları ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla taşıyıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanmasıyla amfizem ortaya çıkar. KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır. Sigara içimi ile hem bronşlarda tıkayıcı bronşit hem de amfizem gelişir. 

Akciğerde ortaya çıkan bu tıkanıklıklar ve bozulmalar sonucunda kana oksijen geçişi azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok rahatsızlıklar doğar."

SİGARA BIRAKILMAZSA ÇOK HIZLI İLERLİYOR
KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olduğunu da ifade eden Erdoğan, “Günümüzde akciğerde oluşan bu yapısal ve işlevsel bozuklukların tedavisi belirli oranlarda mümkün olabilmektedir. Sigaranın bırakılması ve etkin bir KOAH tedavi süreci ile hastalığın seyri değiştirilebilir. Diğer yandan sigara bırakılmazsa hastalık çok hızlı ilerleyebilir. Bu nedenle KOAH tedavisinde sigarayı bırakmak çok önemlidir” diye konuştu.

KOAH hastalığının belirtileri:

"Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum, sabah baş ağrısı, kalp yetmezliği ve morarma."

KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismidir.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı