Peri Bacaları ve Balonlar: Kapadokya'da gezilecek yerler

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya, sektörün incisi konumunda. Özellikle vadi gezintileri, balon turları ve eşsiz güneş manzarasıyla turistlerin en çok ziyaret ettiği kentlerin başında geliyor. Gelin Kapadokya'yı birlikte gezelim.

Peri Bacaları ve Balonlar: Kapadokya'da gezilecek yerler
Peri Bacaları ve Balonlar: Kapadokya'da gezilecek yerler
GİRİŞ 16.01.2020 14:28 GÜNCELLEME 19.06.2020 16:59

Türkiye yaz, kış mevsim ayırt etmeksizin ziyaret edilebilecek önemli tatil beldelerine sahip bir coğrafyada bulunuyor. Özellikle bu coğrafyanın binlerce yıllık tarihinini barındıran kültür turizmi öğelerinin yanı sıra coğrafi olarak da eşsiz merkezlere sahip bir konumda.

 

 

Turistlerin her yıl akın ettiği, rekordan rekora koştuğu Türkiye'nin en önemli tatil beldelerinden olan Kapadokya da bu listenin başında geliyor. Öyle ki yabancı turistlerin buraya olan sevgisi, merakı, kıyı bölgeleriyle yarışacak konumda.

PERİ BACALARI

 

 

Kapadokya, milyonlarca yıl önce çevresinde bulunan Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağı’nın püskürttüğü lavlardan ve küllerden oluşan sonrasında yağmur ve rüzgarın aşındırması ile günümüze gelmiş bir bölge.

Nevşehir’in ünlü turistik yeri Kapadokya’da görülmeye değer doğal oluşum olan Peri Bacaları burada bulunuyor. Burası eşsiz güzelliği ve gün batımı manzarasıyla "seyyahların" merakını cezbederken ülkenin de en önemli turistik beldelerini oluşturuyor.

BALON TURLARI

Peri Bacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, yer altı yerleşim alanları, tarihi manastırları, mağara otelleri, sıcak hava balon turu ve çeşitli aktiviteleriyle turistlerin ilgisini çeken Kapadokya'nın manzarası, kuş bakışı olarak balon turları ile de yapılabiliyor.

Hemen vadi içerisinde bulunan tur organizasyonları hemen her saat başında kaldırdıkları balonlar ile turistlere Peri Bacaları'nın bulunduğu vadiyi tepeden görme imkanı sağlarken, gezi tutkunlarına da eşsiz bir deneyim yaşatıyor. 

GÜN BATIMI

Kapadokya'nın balon turlarından sonra belki de en etkili seyahat deneyimi, gün batımı manzarası. Sosyal medyada milyonlarca kez tıklanan bu gün batımı manzarasının oluşumunda bölgenin coğrafi şartları da etkili oluyor.

Yaz, kış ayırt etmeksizin her mevsimde güzelliğini gözler önüne seren Kapadokya, bu özelliği ile turist sayısı rekorlarına koşuyor.

YERALTI ŞEHRİ

Kapadokya'nın en esrarengiz özelliklerinden biri de, şehrin altını kaplayan devasa yeraltı kentleri. Toplam 25.000 km² alan kaplayan Kapadokya bölgesinde tüm köylerinin ve kasabalarının altında oyulmuş yerleşim yerleri olduğu uzmanlar tarafından düşünülmekte.

Özellikle birbirinden farklı olarak pek çok yerde görülen yeraltı şehirlerinden bazıları Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Tatlarin (Acıgöl), Mazı, Özlüce, Sivasa Gökçetoprak'dır.

REKORA KOŞUYOR

Dünyanın dört bir tarafından gelenleri doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile karşılayan bölgedeki müze ve ören yerlerini ziyaret eden turist sayısında, son beş yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldı. Kapadokya'yı 2015 yılının ilk 8 aylık diliminde 1 milyon 894 bin 86, 2016'da 1 milyon 57 bin 395, 2017'de 1 milyon 467 bin 682, geçen yıl ise 1 milyon 958 bin 764 turist gezmişti.

Bu yılın ocak-ağustos döneminde, müze ve ören yerlerine en yoğun ilgi 566 bin 33 ziyaretçi ile ağustos ayında yaşanırken, 8 aylık süreçte en çok ziyaret 933 bin 495 turist ile Göreme Açık Hava Müzesi'ne yapıldı.

"3 MİLYON TURİST"

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, yaptığı açıklamada, "2018 yılında bu yılın yoğun geçeceği tahmin ediliyordu. Şu an da zirve diyebileceğimiz bir turizm sezonu yaşıyoruz. Kapadokya tarihinde ilk defa bu yıl sonunda 3 milyon turist sayısının aşıldığı bir dönem yaşayacağız." dedi.

Bu yılki tablonun 2020 yılı hakkında da fikir vereceğini dile getiren Durmaz, "Kapadokya bölgesinde özellikle son yıllarda sıcak hava balon turuna olan ilginin artması bölgeye gelen turist sayısına doğrudan olumlu etki yapıyor." diye konuştu.

KAPADOKYA'YA NASIL GİDİLİR?

Kara yolu ve hava yolu ile ulaşımın mümkün olduğu Nevşehir'de bulunan Kapadokya'ya aktarmalı olarak seyahat edebiliyor. Kara yolu ile şehre direkt olarak seyahat etme imkanı bulunurken, hava yolu ile Kayseri üzerinden ulaşım sağlanabiliyor.

Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Kapadokya, milyonlarca yıllık tarihi oluşumları, doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla siz seyahat severlerini bekliyor.

KAPADOKYA'DA NE YENİR

Yemek kültürü açısından bereketli toparklarda bulunan Kapadokya, gastronomik açıdan zengin bir skalaya sahip. Çömleğiyle meşhur olan Kapadokya'da yemekler de genelde burada pişer, servis edilir.

Lezzetli yemeklerin en meşhurları arasında çömlek fasülyesi, testi kebabı, nohutlu yahni, kayısı dolması, düğü çorbası, sütlü çorba, ayva dolması, gendime, dolaz, dıvıl, ağpakla, soğanlama, Nevşehir tavası, sızgıt bulunur. Üzüm bağlarının da çokça bulunduğu Nevşehir'in pekmezi ve şırası da pek meşhurdur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL