Ağaçlar içinde kültür tanıtımı: Ukrayna'nın geleneksel evleri

Bütün ülkenin kültürünü tanımak o ülkedeki ev yaşamını da yakından izleyerek mümkün olabilir. 'Dünyayı Geziyorum' ekibi Ukrayna'nın Kharkiv ilinde yer alan, ağaçlar içerisine gizlenmiş bir kültür deposu keşfetti. Burası Ukrayna'nın geleneksel evlerinden sadece birisi. Halkın yaşam biçimini ve evlerin doğaya uyum sağlama çabası ile gelişen mimarisini yakından incelemek için hadi Kharkiv'e.

Ağaçlar içinde kültür tanıtımı: Ukrayna'nın geleneksel evleri
Ağaçlar içinde kültür tanıtımı: Ukrayna'nın geleneksel evleri
GİRİŞ 21.02.2020 10:43 GÜNCELLEME 21.02.2020 10:43

Kharkiv'in zengin orman örtüsü içerisinde geleneksel Ukrayna evlerini temsil eden bir ev bulunuyor. Ülkemizin Anadolu evleri kadar yumuşak ve sıcacık havası bulunan bu evler çok eski Ukrayna kültürünün örneklerinden. 

 

 

Burada yaşam süren halkın sahip olduğu kültürü bu evleri gezerek anlayabilirsiniz. Onların yaşam stillerine ait bütün detaylar var. Dekorasyonları ve evlerini yaparken izledikleri mimari, şehrin bürün özelliklerine uyum sağlayarak geliştirilmiş. İklim, hava koşulları ve sahip olunan örtü burada yaşam biçimini nasıl etkilemiş gözlemlemek çok farklı bir deneyim olacak. 

Ormanda, ağaçların arasında yer alan geleneksel evlerin içinde, Ukrayna halkına ait bütün kültürü tanımak mümkün. Evlerin içinde elektrik yok. Gaz lambası ışık kaynağı olarak kullanılıyor. Soba ile ısınma sağlanıyor. Yatak ise evdeki mimariye uygun olarak yapılmış olan sobanın üzerinde yer alıyor. Sobanın ısısı ile yatak da ısınıyor ki yatağın yanında ise yine taştan örülmüş bir fırın yer alıyor. Sobadan elde edilen ısı yatak ve fırının da ısınması için kullanılıyor. Ukraynalılar çetin geçen kış günlerinde eskiden böyle evlerde büyük tasarruflar sağlayarak yaşıyorlarmış. 

 

 

Evlerde bol bol pencere de bulunuyor. Bir örneğini gezeceğiniz evde el dokuması havlular ve işlemeler de yer alıyor. Ukrayna'nın her köşesinden gelen kültür malzemeleri bir evde, Kharkiv'de böyle sergileniyor. Ukrayna geleneksel evlerini doğanın içerisinde yer alan bu küçük ama sıcak yaşam alanını keşfetmek için yola koyulabilirsiniz. 

Farklı kültürleri tanımak özellikle geleneksel evlerini gezerek keşif yapmak bambaşka bir deneyim imkanı sunacaktır. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL