İstanbul'un en güzel camileri

Yedi tepesinde minareler yükselen şehir İstanbul, manevi havasıyla inanç merkezi konumunda. Aralarında Ayasofya, Taksim, Eyüp Sultan, Fatih ve Çamlıca Camii'nin bulunduğu ibadethaneler güzelliğiyle göz kamaştırıyor.

İstanbul'un en güzel camileri
İstanbul'un en güzel camileri
GİRİŞ 28.05.2021 15:45 GÜNCELLEME 28.05.2021 15:47 KAYNAK HABER7
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İstanbul 1453'de fethedildikten sonra Osmanlı'ya payitaht olan bu kent, yüzlerce yıl boyunca İslam kültürü ile yoğruldu, harmanlandı. 5 asrı aşkın bir süredir Türk İslam tarihinin önemli parçalarından biri olan İstanbul, pek çok camiye de ev sahipliği ediyor.

Şehrin sembolü haline gelen Eyüp Sultan Camii, Sultanahmet Camii, Fatih Camii ve Süleymaniye Camii bunlardan yalnızca bir kaçı. Manevi iklimi ile bizlere kucak açan İstanbul'un en güzel 16 camisini birlikte gezelim. 

 

 

İSTANBUL'UN EN GÜZEL CAMİLERİ

Mimarların Piri Sinan'dan Sedefkar Mehmet Ağa ve Nigoğos Balyan’ın imzasının bulunduğu camiler, İstanbul'un yedi tepesi, dört bir yanından yükseliyor. İstanbul'un sembolü haline gelen bu camiler, özellikle kandillerde ve ramazan ayının en kıymetli günü olan Kadir Gecesinde dolup taşıyor.

Manevi ruhu yansıtan, İstanbul'un en güzel, en uhrevi duygularla kaplı camilerini bu yazımızda derledik...

Süleymaniye Camii

İstanbul Camileri deyince akla ilk gelen yerlerden biri Süleymaniye Camii'dir. Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı bu caminin inşasına 1550 yılında başlandı, 7 yıllık bir sürede tamamlanarak 1557'de ibadete açıldı.

İstanbul Tarihi Yarımada’sının en merkezi tepesinde konumlandırılan cami, ihtişamı ve güzelliğinin yanı sıra manevi tadı ile de kandil ve bayramların en çok ziyaret edilen ibadethanelerinden biri konumunda.

Sultanahmet Camii

İstanbul'un en turistik yerlerinden biri de olan bu cami, tarihi yarım adanın merkezinde, Ayasofya'nın tam karşısında bulunuyor. Çinileriyle ünlü bu cami, batıda Mavi Cami olarak da bilinir. Bunun sebebi ise camiyi süsleyen el yapımı paha biçilmez çinileridir. Göz kamaştırıcı ihtişamıyla yükselen Sultanahmet Camii, Mimar Sinan'ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından 7 yılda inşa edildi.

Caminin içine girdiğinizde yerden 45 metre yüksekliğinde dev bir kubbe ve onu destekleyen 4 fil ayağı görürsünüz. Sütunların yukarısından itibaren tüm kubbeleri kaplayan kalem işi boyamalar, kaligrafi ve çiniler göz alıcıdır.

Eyüpsultan Camii

Rivayetlere göre Mekke, Medine ve Kudüs'ün ardından en kutsal yerlerin arasında gösterilen Eyüp Sultan, bayramlarda ve Kadir Gecesinde en çok ziyaret edilen camilerden biri. Özellikle "İstanbul'un manevi sultanı" olarak anılan sahabeden Ebu Eyyub El Ensari Hz.'nin kabrini de barındıran bu alan Türkiye'nin hemen her yerinden gelenlerin akınına uğruyor.

Hemen her vakitte dolup taşan cami; kandil ve bayramlarda bambaşka bir iklime bürünerek adeta akına uğruyor.

Beyazıt Camii

Tarihi Yarımadada Beyazıt meydanının hemen yanında bulunan Beyazıt Camii, 1505 yılında Sultan II.Beyazıt tarafından yaptırılmış olup önemli İstanbul camileri arasında yer almaktadır.

Döneminde Beyazıt Külliyesi olarak yaptırılan bölgede camii, medrese, hamam, mutfak, kervansaray ve konaklama yeri bulunmaktaydı. Bunlardan mutfak ve kervansaray halen İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Dönemin medresesi ise Türk Hat Sanatları Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Fatih Camii

Fatih Camii, 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olup Fatih semtinde bulunmaktadır. İstanbul'un fethinin en önemli sembollerinden biridir. İçerisinde Fatih Sultan Mehmed Han'ın türbesinin de bulunduğu bu yapı dönemin en büyük külliyelerinden biridir.

Bünyesinde medrese, hastane, kütüphane, kervansaray ve hamam barındıran Fatih Camii önemli İstanbul camileri arasında yer alıyor. 

Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar'da bulunan Mihrimah Sultan Camii, Mimar Sinan'ın bu şehre kazandırdığı en güzel eserlerden biridir. 1548 yılında yapılan Mihrimah Sultan Camii, sahip olduğu muhteşem manzarasının yanı sıra kandil, bayram ve ramazanlarda gerçekleştirilen programları ile biliniyor.

Özellikle Ramazan ayı içerisinde kılınan teravih namazlarını "Enderun" usulüyle kıldırılması nedeniyle tercih edilen bir cami olan Mihrimah Sultan, İstanbul Boğazı'nın en güzel manzarasına sahip.

Nuruosmaniye Camii

İstanbul’daki tarihi camiler arasında Nuruosmaniye Camii Osmanlı mimarisinde klasik dönemden barok döneme geçişin sembolü. 

18. yüzyılda Fransız, İtalyan Saraylarında kullanılan Barok mimari beğenisinin Osmanlı mimarisine uyarlanması ilk olarak bu yapıda gerçekleşmiş.Mimarı Rum Simon Kalfa olan caminin yapımına Sultan I. Mahmud’un emriyle 1749 yılında başlanmış. 1754 yılında vefat eden I. Mahmud’un yerine caminin açılışını kardeşinin yerine tahta geçen III. Osman 1755 yılında gerçekleştirmiş.

Yıldız Hamidiye Camii

II. Abdülhamit tarafından Cuma selamlıklarında kullanılmak için inşa ettirilen Yıldız Hamidiye Camii, İstanbul’daki tarihi camiler arasında ahşap ve kalem işi süslemelerin en güzel örneklerinin görülebileceği bir yapıdır.

Hz. Yuşa Camii

Yuşa Camii, İstanbul’un boğaza yakın en yüksek tepesinde, muhteşem bir boğaz manzarasına sahip Yuşa Tepesi‘nde bulunmakta. Yapıyı en çok ziyaret edilen yerlerden biri yapan Beşiktaş’ta türbesi bulunan, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Yahya Efendi‘nin keşfettiği belirtilen Hz. Yuşa Türbesi’nin burada bulunmasıdır.

Hz. Yuşa Camii'nde kandillerde özel programlar gerçekleştirilebiliyor.

Yahya Efendi Camii

Yahya Efendi Camisi, boğaz manzarasına hakimiyeti ile İstanbul’daki tarihi camiler arasında müstesna bir yere sahip. Cami aslında Yahya Efendi Türbesini, selamlığı, Güzelce Ali Paşa Türbesini barındıran tekkenin yapısı içinde kalan bir bölüm. Osmanlı döneminde yaşamış alim bir zat olan Yahya Efendi, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi olmasıyla da ünlüdür.

İstanbul’un önemli medreselerinde dersler veren Yahya Efendi, emekli edilmesinden sonra kendi imkanlarıyla Beşiktaş’ta geniş bir arazi satın almış ve hayatının geri kalan kısmını burada kurduğu dergahta geçirmiş. Yahya Efendi Külliyesi bugünkü görünümünü büyük oranda 1873 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan onarım sonrası almış.

Aziz Mahmud Hüdayi Camii

Aziz Mahmud Hüdayi, yaşadığı dönemde halktan sultanlara kadar uzanan geniş bir tesir halkası meydana getirmiş alim bir zat. Üsküdar’da bugün türbesinin ve külliyesinin bulunduğu yeri satın alarak buraya bir tekke yapmış.

1850 yılında Üsküdar Çarşısı’nda çıkan ve külliyenin bulunduğu alana doğru yayılan yangın sonucunda külliyenin büyük bir bölümü zarar görmüş. Bunun üzerine Sultan Abdülmecid tarafından külliye ve Aziz Mahmud Hüdayi Camii yeni baştan inşa edilmiştir.

Caminin ikinci inşası, yapıların ilk hali hesaba katılmadan, Aziz Mahmud Hüdayi’nin yaşadığı döneme tamamen zıt bir şekilde 19. yüzyılın başlarında Fransa’da ortaya çıkan ampir üslubuna göre yapılmış.

Ataşehir Mimar Sinan Camii

Mimar Sinan Camii, İslâm Medeniyeti’nde dinî mimarînin zirvesini teşkîl eden, Osmanlı Türk mimarî uslûbunda tasarlanmıştır. Gelenekten geleceğe uzanan ve gelenekle teknolojiyi bütünleştiren, bugünün inşaat teknolojisi ile Osmanlı uslûbunu meczeden bir yapıdır.

Mimar Hilmi Şenalp tarafından geleneksel mimariye bağlı kalınarak inşa edilen bu yapı, günümüzde yapılan modern camiler içerisinde en güzel eserlerden biridir.

BOĞAZIN GERDANLIĞI: ORTAKÖY VE BEYLERBEYİ CAMİLERİ

Bu camilere boğazın gerdanlığı denmesinin sebebi, denizin hemen kıyısında hemen hemen karşılıklı olarak inşa edilmesidir.

İstanbul Boğaziçi‘nin en nadide yerinde, zarif mimarisiyle güzel bir eser olan Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından şehrin anıtsal dokusunun Boğaziçi’ne doğru açılımını devam ettirmek için yaptırdığı yapılardan. 1854 yılında ibadete açılan caminin mimarı Nikoğos Balyan‘dır.

Günümüzde İstanbul’un simgelerinden biri olan yapı, boğaz ve köprü ile birlikte İstanbul hatırası fotoğraf çektirmek isteyenler için kartpostallık bir manzaraya sahip.

Boğaziçi`nin Anadolu yakasında, Beylerbeyi İskelesi yanında ve deniz kıyısındadır.

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul`un Beylerbeyi semtinde bir camidir. İnşaatına 3 Nisan 1777 tarihinde başlanmış 15 Ağustos 1778 tarihinde de tamamlanmıştır.

Gösterişten uzak olduğu kadar göz alıcı bir zarafete sahip olan Beylerbeyi Camii,Koronavirüs salgınından sonra gidilecek camiler listesinin favorilerinden

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ

Listemizde bonus olarak yer verdiğimiz Ayasofya, Cumhuriyet sonrasında müze olarak hizmet vermeye başladı ve 2020 yılında Ayasofya-i Kebir Camii olarak yeniden ibadete açıldı.

325 yılında kilise olarak yaptırılan Ayasofya, 537 yılında yeniden inşa edilmiş ve İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya, fethin en önemli sembollerinden biri olarak İstanbul'un merkezinde bulunuyor.

RÜSTEM PAŞA CAMİİ

Haliç'te şehrin kıyı şeridinde Eminönü'nün en güzel manzaralarına sahip Rüstem Paşa camii, Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa tarafından 1555 ve 1561 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Çini süslemeleriyle göze çarpan cami, en güzel İznik çinileriyle kaplanmıştır.

TAKSİM CAMİİ

I. Mahmud tarafından 1731 yılında inşa edilmiş Taksim Maksemi'nin hemen arkasında, İstiklal Caddesi'nin Taksim Meydanı'na açıldığı yerde yer alan Taksim Camii, 28 Mayıs 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı. Caminin mimarı Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. 

Cami, 3 katlı olarak 3 bin kişi içerisinde olmak üzere, toplam 4 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Bodrum ve zemin katlarında salon, sergi salonu, kütüphane ve aşevi bulunmaktadır.

YORUMLAR 4
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Amasya BEYAZİT Cami eklermisiniz.....
    Cevapla
  • Adıyaman 2 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul diyor
    Cevapla
  • semih binici 3 yıl önce Şikayet Et
    muhammed a.s dönemindeki camiler sade idi. 0 süs 0 yazı.
    Cevapla
  • Ruhi 2 yıl önce Şikayet Et
    O zamanki teknik ve malzeme ve iklim onu gerektiriyor bazı şeyler tarihseldir fazla takılma.
    Cevapla