Yosemite National Park nerede? Amerika'nın kuzeydeki en ünlü parkı

Amerika'nın kuzeyinde en ünlü parklardan biri olan Yosemite National Park, içeriğinde barındırdığı farklı canlı türleri ve koruma altında bulunan devasa alanıyla gözde gezi noktalarından olmayı başarıyor.

Yosemite National Park nerede? Amerika'nın kuzeydeki en ünlü parkı
Yosemite National Park nerede? Amerika'nın kuzeydeki en ünlü parkı
GİRİŞ 24.06.2021 15:54 GÜNCELLEME 24.06.2021 15:55

Binlerce canlı türünü bağrında yaşatan yaşam alanı Yosemite National Park herkesi kendine çeken bir yer. Her yıl 4 milyondan fazla turist dünyanın her yerinden buraya akın ediyor. Herkesi büyük ölçüde büyülemeyi başaran ulusal park Amerika'nın kuzeyinde bulunuyor. Yıllardır koruma altında olan bu doğal yaşam alanı içeriğinde binlerce canlı türü hayat sürüyor. Gezi sırasında birbirinden farklı canlı türlerine rastlayabilir yollarınızı kesen tilki ve kurtlarla da karşılaşabilirsiniz burada. Devasa ağaçların arasından geçerek cennette gibi hissedebileceğiniz bir şelaleye de ulaşmanız mümkün. Yosemite National Park nerede, nasıl gidilir konusunda detaylı bir rehber sunduğumuz haberimize sonuna kadar göz atın. Ayrıca bu ulusal parka dair görüntüleri de aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 

Ağaçlar öyle uzun tabiat öyle güzel ki yürüyüş sırasında bütün stres ve sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Burası tam bir cennet köşesi. Dünyanın en güzel ağaçları burada. Bu ağaçların adı ise ‘sekoya’ olarak biliniyor. 3 bin yıllık ağaç bile var burada. En uzun yaşayan canlı bu ağaçlar. San Francisco ılık bir havaya sahip ancak biraz yukarılara çıktığınızda Yosemite’de olduğu gibi kar görebilirsiniz.  

 

 

Her mevsim turist alıyor. Yılda 4 milyon turist ağırladığı söyleniyor. İçerisinde tikli, kurt, sincap, ayı ve tabi ki geyik gibi vahşi yaşam hayvanları bulunuyor. Her yerde sizi selamlayan bir canlı ise sekoya ağaçları. Bir apartman kadar boyu olan ağaçların çapı da oldukça geniş. Her adımda farklı bir ağaç şekli ile karşılaşabilirsiniz. Sekoya ağaçları burada en güzel fotoğrafın malzemelerini sunuyor sizlere.  

Dev kayaları, yeşil örtüsü, vahşi yaşamı ile herkesi kendine çekiyor. Manzaraya hayran kalmamak elde değil. Öyle güzel bir manzara sunuyor ki tabiat huzura kavuşuyor insan.  

Yosemite Ulusal Parkı

Granit kayalıklar bulunduğu gibi içerisinde vahşi canlılar, şelaleler, berrak sular ve dev sekoya ağaçları bulunuyor. 1984 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Ulusal parkın yüzde 94’lik kısmında vahşi yaşam bulunuyor. Bu da siz yürüyüş yaparken karşınıza çıkan geyikleri ve kurtları açıklar nitelikte. Dünya genelinde de parkların korunması ve ziyaret edilmesi Yosemite ile başlamıştır. Sierra Nevada’daki en büyük yaşam alanı olup en az bölünmüş habitat bloklarından biridir burası. 648 metre yükseltisi bulunan Yosemite Ulusal Parkı’nın 3.997 metreye kadar değişen beş büyük alanı vardır. Meşe ormanı, dağ ormanı, alpin ve altalpin korulukları bulunmaktadır. Yosemite Ulusal Parkı’nda Kaliforniya’daki bitki çeşitliliğinin yarısının yüzde yirmisi bulunuyor. 160’tan fazla nadir bitki türü burada görülür. Parkın jeolojik yapısı ve granit kayalıkları, yaşlı taşların kalıntıları ile karakterizedir.  

Arkeolojik verilere göre ise 3 bin yıl boyunca yerlilerin burada yaşadığı ve ilk ziyaretin 8 bin ile 10 bin yıl önce gerçekleştiği biliniyor.  

YOSEMİTE NATİONAL PARK NEREDE? 

Siera Neva dağlarında bulunuyor Yosemiti Ulusal Parkı. ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı 3081 kilometrekare alana sahip bir park.  

YOSEMİTE ULUSAL PARKI GEZİLECEK YERLER 

Tünel Manzarası  

Buradan parkın manzarasını çok iyi izleyebilirsiniz. 1933’ten beri ziyaretçi alan bir yer burası.  El Capital, Bridalveil Şelalesi, Half dome granit kayası buradan görülebilir. 19. Yüzyıldan beri Yosemite’nin sembolik bir yeridir Tünel Manzarası.  

El Capitan  

Kaya tırmanışı için en uygun yer burasıdır. Bu kaya çok meşhur. Bazı turistler bu kayaya tırmanış gerçekleştirmek için bile buraya geliyor. Tek parça granit kayadan oluşan El Capitan 910 metre yükseklikte. 

Yarım Kubbe 

İsmini farklı şekle sahip olmasından dolayı almış burası. 1800’lerde kubbenin zirvesinin ulaşılmaz olduğu söylense de günümüzde böyle bir söylenti tabi ki yok. Birçok farklı yoldan tırmanışa çıkılabilecek bir yer burası. Steve Jops Yosemite’nin hayranı olduğu için 2014 yılında IOS sisteminin duvar kâğıdı bu kubbe olmuştur.  

Mariposa 

Yosemite Ulusal Parkı dev sekoya ağaçlarını içinde barındırıyor. Bu ağaçlar yüzyıllar değil binlerce yıl yaşayabiliyor. Sekoyalar Mariposa, Tuolumne ve Merced korularında yer alıyor. Mariposa korusu 200 ağaçtan oluşan ve uzunlukları da 200 metreyi bulan ağaç ormanıdır. Burayı ziyaret ederken gövdesinde dev bir tünel bulunan bir sekoya ağacı da görebilirsiniz.  

Buzul Tepesi 

Vadi manzarasını en güzel izleyebileceğiniz yerlerden biri de burası. Kros kayak yaparak ya da otobüs ile buraya ulaşabilirsiniz.  

Sentinel Tepesi 

Sentinel Tepesi

Fotoğrafçıların en çok tercih ettiği tepelerden biridir. Granit kubbelerden biridir. Yosemite Köyü, Sierra Nevada Dağı, Yarım Kubbe, ve Yosemite Şelalesi buradan görülebilir. Ayrıca tepeye ulaşmak için 400 yıllık ağaçların içinden yürümeniz gerekiyor. Yani muazzam bir yürüyüş deneyimi yaşayacaksınız.  

Vernal Şelalesi 

Merced Nehri’nin suları burada 97 metre yükseklikten dökülüyor. Granit kayalardan aşağı hızla dökülen şelale çok güzel bir görünüm kazandırıyor. Yosemite Ulusal Parkı’nın doğu yakasında bulunur ve mutlaka görülmesi gereken bir gezi noktasıdır.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL