Atatürk Arboretumu İstanbul'da sonbahar mevsiminin adresi

Atatürk Arboretumu İstanbul'da gezilecek en güzel adreslerden biri. Aynı zamanda sonbahar renklerinin her tonunu görebileceğiniz harika bir yer.

Atatürk Arboretumu İstanbul'da sonbahar mevsiminin adresi
Atatürk Arboretumu İstanbul'da sonbahar mevsiminin adresi
GİRİŞ 22.09.2021 16:24 GÜNCELLEME 22.09.2021 16:25

Atatürk Arboretumu son zamanların doğa ile iç içe olmak isteyen kişileri için harika bir yer. Sosyal medyada gündem olması sebebi ile ve binlerce ziyaretçi almasıyla herkesi kendine çeken Atatürk Arboretumu nerede merak edilmeye de başlandı. Doğa ile baş başa bırakan muazzam güzellikte bir yer olan bu yere gitmek için yol tarihini alabilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma araçları ile de buraya ulaşarak çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Atatürk Arboretumu 2021 giriş ücretleri de en güncel hali ile haberimizde bulunuyor. Doğal yaşam alanında belirli bir ücret ödeyerek girebilirsiniz. Ancak içeri hiçbir yiyecek girmesine izin verilmiyor. Doğayı temiz tutmak ve düzenin bozulmaması için bu önemli burada. Atatürk Arboretumu'na nasıl gidilir merak eden okurlarımız için aşağıda detayları verdik.  

 

 

ATATÜRK ARBORETUMU NEREDE? 

 

 

Yemyeşil doğa içerisinde herkese kucak açan, sanki bambaşka bir dünyaya sizi götürüyor hissine uyandıran bu yer İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunuyor. Sarıyer'de Bahçeköy semtinde ağaçlar içerisinde alanlardan sadece biri burası da. Düğün, nişan fotoğrafları ve diğer fotoğraf çekimleri için kullanılan bu yer sonbahar mevsimi geldiğinde ise muazzam bir görüntüye kavuşuyor. Sararmış ağaçlar ve bin bir çeşit renge bürünmüş orman amatör fotoğrafçılar için de stüdyo görevi görüyor. Belgrad Ormanı'na yakın bir yerlerde bulunan arboretum Beşiktaş'tan 35 dakikada ulaşabilirsiniz.  

ARBORETUM NE DEMEK? 

Ağaçların ya da ağaç gibi bitkilerin yetiştirilmesi, korunması adına çalışmalar yapılan yer anlamına gelmektedir. Bir diğer adı da ' ağaç parkları' olarak bilinir. Bu botanik bahçeler bilimsel araştırmaların yürütülmesi için de önemli yerlerdir. Araştırma yapılacak türlerin yetiştirilmesi öncelikli amaç. Zaten kelime kökeninde geçen 'arbor' ağaç demektir. Yine kelimede bulunan 'etum' kelimesi ise benzer türlerin yetiştiği ortam anlamına geliyor. Söylenmesi zor olan bu iki kelime bir araya gelerek arboterum söz öbeğini oluşturuyor.  

Bu güzel yaşam alanının tarihi de çok eskilere yani 1949'a uzanıyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi profesörü Hayrettin Kayacık arboretum yapma fikrini ortaya atmış. 38 hektar alan için yapılan bu plan daha sonra genişleyerek 296 hektara kadar çıkmış. 1959 yılı ile 1961 yılları arasında Sorbonne Ünversitesi botanik bahçe denetimcisi olan Camille Guinet burası için çalışmalar yapmış. İçerisindeki yollar ve alanlar için yaptığı çalışması ile katkısı sağlanmış. Günümüzdeki devasa botanik bahçesi olan bu yerin yapımı biraz daha uzun sürmüş ve 12 Temmuz 1982 tarihinde açılmış.  

Finansal olarak Orman Bakanlığı'na bağlı olsa da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile iş birliği halinde çalışıyor. Bu bölgenin açılmasının yani Atatürk Arboretumu'nun açılmasının temel nedeni zaten bu fakültenin öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin çalışmaları için alan yaratmaktı. Bugün de amacına uygun olarak kullanılıyor. Burada piknik, bisiklet gibi aktivitelere asla izin verilmiyor. İçeri yiyecek ve içecekle de girmek yasak. 

Atatürk Arboretumu için kocaman bir alana yayılmış ağaç müzesi diyebiliriz. Burada binlerce çeşitte canlı türü ve ağaç bulunuyor. Bu kadar farklı ağacı bir arada görmek mümkün olmayan bir durum. Burası botanik bahçesi olarak yapıldığı için bu kadar farklı ağaçları bir arada burada görebiliyoruz. Ayrıca burada bir de 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı var. 3 tane de yapay göl bulunuyor. Böyle güzelliklerin hepsi bir araya gelince mutlaka keşfetmeye değer deyip düşüyor insan yollara.  

ATATÜRK ARBORETUMU GİRİŞ SAATLERİ  

Pazartesi günleri hariç haftanın her günü buraya giriş yaparak gezebilirsiniz. Sabah saat 09.00'da açılan botanik bahçesi akşam 17.00'ye kadar gezilebiliyor. Burayı keşfetmek için bir gün yetmez. Birden fazla gitmek gerek. Her seferinde farklı bir bölgesini keşfedebilirsiniz. Bisiklet ile gezemeyeceğiniz için yorulabilirsiniz. Bunun için birden fazla ziyarette bulunarak arboretumun her yerini gezebilirsiniz.  

ATATÜRK ARBORETUMU 2021 GİRİŞ ÜCRETLERİ 

Atatürk Arboretumu giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu olduğunda değişiyor. Hafta içi tam 7,5 hafta sonu ise 20 TL olarak ücretlendirilirken, öğrenci ücretleri ise hafta içi 2,5 hafta sonu ise 7,5 olarak ücretlendiriliyor.  
Ziyaret eden kişiler öğrenci indiriminden faydalanabilmek için öğrenci kimliğini yanında bulundurmalıdır. Müze kart burada geçerli değil. Hafta içi ve hafta sonu fiyatlarını ödeme yaparak girebilirsiniz. Bayram tatillerinde de hafta sonu fiyatları geçerli oluyor.  

ATATÜRK ARBORETUMU FOTOĞRAF ÇEKİM ÜCRETLERİ  

Düğün ve nişan, nikah gibi çekimler için şu anda ödemeniz gereken fiyatlar 413 TL. Ücreti Ziraat Bankası Sarıyer şubesine yatırdıktan sonra dekontla giderek içeri girebiliyorsunuz. Fotoğraf çekimi yapılacak kişiler de dahil 6 kişi girmesine izin veriliyor.  

ATATÜRK ARBORETUMU'NA NASIL GİDİLİR? 

Atatürk Arboretumu'na nasıl gidilir sorusunun birden fazla yolu var. Buraya gitmek için özel aracınızı ya da toplu taşımayı kullanabilirsiniz.  

Toplu taşımayla gitmek için metrobüs ve metroyu aynı zamanda da otobüsü kullanabilirsiniz. Kullanacağınız otobüsler ise 42T, 42M, 153, 42HM, 59RK otobüs hatlarını tercih edebilirsiniz.  

42T'ye Taksim'den binebilirsiniz. 42M'ye ise Zincirlikuyu Metrobüs'ten binebilirsiniz. 153 numaralı hatta Sarıyer'den binmeniz mümkün. 42HM'ye ise Hacı Osman Metro'dan binebilirsiniz. 59RK Rumeli Hisarüstü'nden binerek ulaşabilirsiniz.  

ATATÜRK ARBORETUMU'NA NE ZAMAN GİDİLİR? 

Her mevsim ayır bir güzel olan bu yere isterseniz kar yağdığında muazzam görüntüler için gidin, isterseniz de sonbaharda bin bir renkli ağaçları fotoğraflamak için. Her iki mevsim de de çok güzel olacaktır. Yaz aylarında ise serinlemek ve yemyeşil bir orman havası için harika olacaktır. Ayrıca ilkbahar mevsiminde ise doğanın uyanışına da tanık olabilirsiniz burada. Herkesin favorisi buraya sonbaharda gitmek. Bunu not düşelim.  

 

ATATÜRK ARBORETUMU' NDA NELER YAPILIR? 

Burada doğa yürüyüşü yapmak mümkün. Zaten yapılacak en güzel aktivite canlıları yakından inceleyerek ağaçların yapısını inceleyerek her güzel noktada fotoğraf çekerek ve çekilerek gezmek en güzel faaliyetler.  

Bu da ilginizi çekebilir; Hafta sonu gezilecek yerler: İstanbul'da gezilecek parklar, bahçeler

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL