İzmir'de gezilecek yerler: Mavi ve yeşil uyumunu gösteren 15 adres

Ege'deki en güzide illerimizden biri olan İzmir'de gezilecek yerler Efes'ten Kemeraltı'na uzanıyor. İzmir'e ne zaman gidilir, İzmir'den ne alınır gibi bilgilerle beraber İzmir gezi rehberi haberimizde tüm detaylar bulunuyor.

İzmir'de gezilecek yerler: Mavi ve yeşil uyumunu gösteren 15 adres
İzmir'de gezilecek yerler: Mavi ve yeşil uyumunu gösteren 15 adres
GİRİŞ 09.09.2020 09:43 GÜNCELLEME 11.06.2021 10:58

İzmir, Ege Bölgesi'nde en çok turist alan illerimizden sadece birisi. Muhteşem manzarası ile beraber tarihi yapılara da ev sahipliği yapan, İzmir'de gezilecek yerler kışın ayrı yazın ise apayrı güzel. İzmir gezi rehberi içeriğinde kente dair tüm bilgiler yer alırken İzmir'e ne zaman gidilir, İzmir'in meşhur yemekleri nelerdir, İzmir'den ne alınır gibi konu başlıklarına dair de bilgiler bulunuyor. Yazları tatil günlerinde çizilen rotanın güzergahında bulunan İzmir'de keşfedecek çok güzel detaylar var. Antik kentler, tarihi binalar, kaleler ve müzeler muhteşem denizi ve plajının yanı sıra herkesi kendine çeken diğer güzel ayrıntılar. 

İzmir'de yazın gezilecek yerler, kışın gezilecek adresler ve daha bir sürü güzel detaylar sizlere hayran kalacağınız seyahat fırsatı sunuyor.  

İZMİR'DE GEZİLECEK YERLER 

İzmir'de gezilecek yerler bakımından bölgedeki en zengin illerden biridir. Tarihi mekanları gibi doğal güzellikleri de hayran kalınacak kadar güzel. İzmir'de gezilecek yerler Efes gibi tarihi binlerce yıl ötesine uzanan yerlerden oluştuğu gibi doğal yaşam parkı gibi yeşiline doyulmaz yerler de liste içinde bulunuyor. Herkesin hayran kaldığı bir başka nokta ise İzmir'in meşhur kordon boyu.  

 

 

1-İzmir Saat Kulesi  

İzmir'in sembollerinden biri olan Saat Kulesi mutlaka her turistin ziyaret ettiği bir yer. Ayrıca İzmir halkının da buluşma noktası burası. İzmir saat Kulesi'ne sizin de mutlaka yolunuz düşecek. Konak Meydan'da bulunan bu kule şehrin en kalabalık noktası aynı zamanda. 1901 yılında Osmanlı İmparatorluğu padişahı tarafından İzmirlilere armağan olarak yaptırılmış kule. 2. Apdülhamit tahta çıkışının 25. yıl dönümünde böyle bir hediye sunmuş bu güzel kente. 25 metre boyunda olan saat kulesi 4 çeşmeye de sahip. Öncelerde sokaklarda ve bu şekilde halka açık meydanlarda yer alan yapılarda en çok dikkat edilen çeşme detayı bu yapıya da eklenmiş. Kuledeki saat ise Alman İmparatoru 2. Wilhelm 'in hediyesi olarak biliniyor.  

2-Konak Yalı Camii 

Konak meydanda yer alan bu cami günümüze kadar ulaşmayı başarabilen bir başka tarihi eser. Süslemeleri ve çini işlemeleri görmeye, keşfetmeye değer. 18. yüzyıldan kalan cami göz allan Kütahya çinilerine sahip.  

3-Arkeoloji ve Etnografya Müzesi  

Tarihin en eski anlarına tanıklık ettiren bu müzede yüzyıllar ötesinden günümüze gelen eserler ve buluntular yer alıyor. Konak'ta Bahribaba Parkı içerisinde yer alan bu müzeler kolaylıkla ulaşabileceğiniz yerde. 1831 yılında vebalıların kaldığı St. Rock Hastanesi olarak kullanılmış. Daha sonra ise kimsesiz çocukların kaldığı bir yetimhane olmuş. Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege’nin antik yerlerindeki kazılardan çıkarılan eserler İzmir Arkeoloji Müzesinde Batı Anadolu tarihine ışık tutuyor. 

4-Kemeraltı Çarşısı  

İzmir'de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri de bu güzide çarşı oluyor. İki yüzyıl öncesine kadar da burası herkesin ortak noktası olmuş. Kemeraltı'nda bulunan çarşı tarihi dokusu ile geçmişten günümüze uzanan bir gezi noktası. Şehrin tüm tarihi, kültürel ve mimari dokusunu burada keşfedebilirsiniz.  

Burada gezilecek belli başlı yerler şöyle sıralanıyor; 

Milli Kütüphane  

Devlet Opera Balesi  

Kızlarağası Hanı  

Havra Sokağı  

Hisar Camisi  

5-Aziz Voukolos Kilisesi  

Eski İzmir'in ilk piskoposlarından olan Aziz Vukolos adına yaptırılış bu kilise. Rum kesiminin burada yoğun bir nüfusla bulunduğu dönemde yapılmış. 1922 yılına kadar hizmet veren kilise daha sonra terk edilmiş. 1924 ‘te Atatürk’ün isteği üzerine Asar-ı Atika Müzesi’ne dönüştürülmüş, yani zamanın arkeoloji müzesi. 

6-Radyo ve Demokrasi Müzesi

Konak Belediyesi'ne ait bu müze çok fazla zaman harcamadan gezebileceğiniz güzel bir gezi noktası. Avrupa'nın en iyi 16 müzesi içerisinde bulunan bu müze Siyasi ve tarihi müzeler kategorisinde yer alıyor.  

7-Agora  

Smyrna İzmir'in antik ismi olarak bulunuyor. M.Ö. 4. yüzyılda Büyük İskender şehri buradan Kadifekale'nin kuzey yamacına taşımış. Agora antik dönemlerde bütün yaşam alanlarının bir yerde toplanması anlamında kullanılan bir sözcüktü. 1927 yılında keşfedilen bu yer tesadüfen ortaya çıkmış.  

Roma dönemi Agora'sına ait buluntular ve kalıntılar günümüzde burada keşfediliyor.  

8-Kadifekale 

İzmir manzarasına tepeden bakan bu yerde Büyük İskender'in de mezarının bulunduğu söyleniyor. MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender’in emriyle Generali Lysimachos tarafından kurulmuş Kadifekale. Bölge günümüzde modern yapılar ile çevrilmiş olsa da hala Roma ve Helenistik döneme ait kalıntıları burada görmeniz mümkün.  

9-St. Polycarp Kilisesi  

1625 yılında inşa edilen bu tarihi yapı Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmış. Birden fazla dinin bir arada uyum içinde yaşadığının en iyi kanıtlarından biri de bu kiliseymiş o zamanlarda.  

Pazar günleri haricinde her gün saat 15.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.  

10-Kordon Boyu  

Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayıp İzmir Limanı'na kadar uzanan sahil şeridi en güzel gezi yerlerinden biri. Cıvıl cıvıl ve renkli bir nokta olan bu yer de İzmir'in sembollerinden. İzmir Körfezi'ne karşı güzel bir manzara ile burada keyifli vakit geçirebilirsiniz.  

11-Tarihi Asansör  

Karataş'ta bulunan tarihi asansör 1900'lü yıllarda yapılmış. Musevilerin yoğun olarak yaşadığı bir semt olarak bulunuyordu o zamanlar burası. 1907'de iki sokak arasında 58 metrelik kot farkını kapatmak için yapılmış. Öncesinde Halil Rıfat Paşa semtine çıkabilmek için 155 merdiven kullanılıyordu. Nesim Levi ulaşımı kolaylaştırmak için bu asansörü yaptırmış.  

12-Doğal Yaşam Parkı  

İzmir'deki doğal gezi alanlarından biri olarak burası en çok ziyaret edilen gezi adresi. Doğaya ve hayvanlara olan hasretinizi gidermek için çok iyi bir seçenek olabilir. 2008 yılında hizmete açılan park 425 bin metrekare yeşil alana sahip. 130 tür ve 1500 yaban hayvanına ev sahipliği yapan park İzmir'de sizleri bekliyor.  

13-Artemis Tapınağı  

Diana tapınağı olarak da bilinen bu tapınak tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş bir yapıdır. Selçuk ilçesinde bulunan tarihi tapınak Efes'te M.Ö. 550 senesinde tamamlanmış. Zamanın en ünlü heykeltıraşlarına yaptırılan Artemis Tapınağı Lidya kralı Croseus'un emri ile Yunan mimar Chersiphron tarafından tasarlanmış.  

Bronz heykel süslemeleri bulunan bu tapınakta bir yangın sonucu birçok değer yok olmuş. Efes antik kenti içinde Artemis Tapınağı'nı da gezmeden dönmeyin.

Önerilen içerik; Türkiye'de görülmesi gereken 10 antik kent

14-Kızlarağası Hanı 

Çay ve kahve keyfi yapılacak en güzel yerlerden biri bu han. Tarihi dokusunu inceleyerek mistik havasını içinize çekerken güzel demlenmiş çayınızdan da bir yudum alabilirsiniz. Hediyelik eşya alacak dükkanlar bulunduğu için burada alışverişinizi yapabilirsiniz. 

15-Dario Moreno Sokağı

Yukarıda bahsedilen tarihi asansör binasına giderken geçeceğiniz bu güzide sokak mutlaka keşfetmeye değer bir nokta. Dar bir sokak olan bu yer ismini 1921 yılında burada yaşayan Musevi asıllı gitaristten alıyor. Sokakta sağ ve sol tarafta Rum evleri eski halleri ile duruyor. Bu evleri de görebilirsiniz. Fotoğraf çekilmek için de iyi bir nokta olabilir. 

İZMİR'E NE ZAMAN GİDİLİR?

Mayıs ve eylül ayları arasında İzmir en fazla turist sayısını misafir ediyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bu kenti yılın her ayında ziyaret edebilirsiniz. Kışları ılık bir hava hakimken yazın ise sıcaklarda tatil yöreleri en çok ziyaretçi çeken yerler oluyor. 

İZMİR'DE GEZİLECEK YERLER İÇİNDEKİ TATİL YÖRELERİ 

İzmir en güzel plajlara ve tatil yörelerine sahip bir ilimiz. Yaz tatili geldiğinde en iyi tatil rotalarına İzmir'de gezilecek tatil mekanları da mutlaka eklenmeli. İşte o güzide tatil yörelerimiz. 

Alaçatı

Rüzgar sörfünün de en güzel şekilde yapıldığı Alaçatı herkesin mutlaka görmesi gereken gezi noktalarına sahip bir yer. Her sokağı ayrı güzel olan bu yerde muazzam güzellikteki manzaralara tanık olabilirsiniz. 

Çeşme 

Tatil seven herkesin yaz tatilinde tercih ettiği bir yer Çeşme. Kendine has lezzetleri ve gezi noktaları ile keşfedilmeyi büyük ölçüde hak ediyor. 

Foça 

İzmir'de tatil yapılacak yerler içinde bulunan Foça çok güzel deniz manzarasına sahip noktalara sahip. Denize girmek için de hem yöre halkının hem de Türkiye'den herkesin tercih ettiği bu yerde güzel bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Dikili 

Sakin ve nezih bir tatil rotası olan bu yer İzmir'de gezilecek yerler içinde en güzel plajlara sahip tatil yerlerinden biri. Yaz için planlarınıza farklı bir rota arıyorsanız burayı da ekleyebilirsiniz. 

Aşıklar Şelalesi 

Bir başka adı da Nebiler Şelalesi de yazın ziyaret edilebilecek en güzide mekanlardan biri. Şelale içerisinde yer alan işletmelerde kahvaltı da yapabilirsiniz. İzmir'de gezilecek yerler içinde yer alan bu yeri de mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Şirince Köyü 

Selçuk ilçesinde bulunan bu gezi yeri sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından ziyaretçi alıyor. Çok güzel gezi yerleri bulunan Şirince'de bahar aylarında da güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Mutlaka gezi yerlerini ziyaret ederek Şirince'yi de keşfetmelisiniz. 

Önerilen içerik; Tire'de gezilecek yerler

Ilıca Plajı 

Yazın güzel bir deniz ve plajda keyifli bir tatil geçirmek için iyi bir adres olabilir. Denizi berrak sulara sahip ve plajlar ise tertemiz. Kendi keşfinizi burada büyük keyifle yapabilir, etraftaki değişik noktaları görebilirsiniz. 

İZMİR'DE KIŞIN NEREYE GİDİLİR?

Kış turizminde ülkemizin dört bir yanı çok başarılı. Daha çok diğer kayak merkezlerimiz ön planda bulunsa da İzmir'de bulunan kayak merkezleri de çok tercih ediliyor. Farklı bir kayak deneyimi yaşamak için buraya gelebilir ve burada da karın keyfini çıkartabilirsiniz. 

Bozdağ Kayak Merkezi 

Kar kalınlığı yaklaşık olarak 3 metreyi buluyor burada. Bölge kayak iç.in oldukça elverişli bir yer. Aralık ayından itibaren Mart ayına kadar çok iyi kayak yapılabiliniyor Bozdağ Kayak Merkezi'nde.  Kayak alanları 1528-2157 m yükseklikleri arasında değişkenlik göstermektedir. Kuzey yamaçlar Alp disiplinine uygun özelliktedir. Bu bölgede 3 adet mekanik tesis bulunmaktadır. Teleski yapılacak olan iki tepe arası kot farkı yaklaşık olarak 350 metredir. Teleskinin uzunluğu 1300 m civarındadır.

Türkiye'deki kayak merkezleri haberimizden detaylı bilgi alabilirsiniz. 

İZMİR'E NASIL GİDİLİR?

Adnan menderes Havalimanı'na inerek buradan gezi yerlerine otobüs ya da taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir'e gitmek için kara yolunu da kullanabilirsiniz. İstanbul ile İzmir arası  özel araç ile 4,45 saat sürüyor. Ankara ile mesafe ise ortalama olarak 7 saat. 

İZMİR'DE NE YENİR?

Ege mutfağının en özel ve güzel tatlarını burada bulabilirsiniz. Burada yemeden dönmeyeceğiniz en meşhur lezzet ise boyoz. Mutlaka boyoz yemeli ve İzmir bombasının da tadına bakmalısınız. İçinden çikolata akan İzmir bomba çok ünlü bir lezzettir. İzmir kumru da burada yenilmesi gereken yemeklerden biri ve mutlaka tadılması gerekir. Her yerde İzmir kumru bulabilirsiniz. 

İZMİR'DEN NE ALINIR?

İzmir'e özgü hediyelik eşyalar içinde daha çok yiyecekler yer alıyor. Ayrıca deniz figürlü süs eşyaları da burada oldukça ünlü. Magnetlerde ise manzaralı İzmir sembollerini tercih edebilirsiniz. Yukarıda bahsedilen Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndan bütün hediyelik ürünleri bulabilirsiniz. Kuru incir ise süs eşyaları dışında sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediyelerden biri. Kuru üzüm de aynı şekilde çok tercih edilir. 

Bu da ilginizi çekebilir; Denizli'de gezilecek yerler: 2020 güncel gezi rehberi

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL