2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hive

Hive şehri 2020'nin Türk Dünyası Kültür başkenti seçildi ve tüm gözler buraya çevrildi. Kumlarla kaplı tarihi şehir olan Hive nerede gelin bu kente dair bilgileri beraber keşfedelim. Orta Asya'nın masalsı şehri Hive bu yıl sizleri ağırlamayı bekliyor.

2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hive
2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hive
GİRİŞ 10.06.2020 19:20 GÜNCELLEME 10.06.2020 19:20 KAYNAK AA

Hive şehri nerede? Bu soru son zamanlarda bir hayli fazla sorulmaya başlandı. Bu kadar çok ünlenmesinin sebebi ise şüphesiz ki 2020 yılı Türk dünyası Kültür Başkenti seçilmesi oldu. 2020 gezilecek yerler içerisinde yer  alan Hive popüler gezi noktalarından biri olacak. 

 

 

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamala Akilova, "Hive'nin '2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan edilmesi Özbekistan'da ve Hive'de turizmin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamala Akilova

 

 

 

Akilova, Hive'nin TÜRKSOY tarafından "2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesine ilişkin  AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Geçen sene Bakü’deki Türk Konseyi Zirvesi'nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Hive şehrinin kültür başkenti ilan edilmesini teklif ettiğini anımsatan Akilova, bunun ardından Kırgızistan'da düzenlenen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 37. Dönem Toplantısı'nda kentin "2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildiğini aktardı. Akilova bunun gurur verici olduğunu kaydederek "İlk defa Özbekistan’da bir şehir kültür başkenti olarak ilan edildi." ifadesini kullandı.

Hive’nin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle ilgili şehrin göz bebeği İçankale'de ilkbaharda gösterişli bir açılış töreninin yapılacağını ve bu etkinliğe aralarında TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'un da bulunduğu çok sayıda yabancı konuğun katılacağını belirten Akilova, bunun ardından yıl boyunca Hive'de aralarında konferans, seminer, konser, resim sergileri, bilimsel sempozyumlar, ressamlar buluşması ve gençlik etkinliklerinin de bulunduğu çeşitli programların düzenleneceğini vurguladı. 

Tarihi bir şehir olan Hive'nin, Özbekistan'ın gurur kaynağı olduğunu ve etkinliklerin en üst düzeyde yapılacağını bildiren Akilova, "Hive'nin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle ilgili olarak TÜRKSOY ile iş birliğinde yıl boyunca 20’den fazla etkinlik yapılacaktır." dedi. Akilova, sadece Türk dünyasının değil, dünya medeniyetinin de incisi olan etkinliklerin yapılacağı İçankale'nin ender, emsalsiz ve masalsı bir şehir olduğunu kaydetti.

Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinin tüm dünyanın dikkatinin Özbekistan'a ve Hive'ye odaklanmasına ve kentin tanıtılmasına katkı sağlayacağını dile getiren Akilova, bugün ağırlıklı olarak Batılı turistlerin geldiği Hive’ye artık Türk dili konuşan ülkelerden de ziyaretçi sayısının artacağını vurguladı. Akilova, "Hive'nin 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi Özbekistan'da ve Hive'de turizmin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınan Hive, geçen sene Kırgızistan'da düzenlenen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 37. Dönem Toplantısı'nda "2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmişti.

 

HİVE ŞEHRİ NEREDE?

Bu yılın Türk Dünyası Kültür başkenti seçilen Hive Özbekistan'da Harezm vilayetinde bulunuyor. Ceyhun ırmağının batısında yer alan şehirde gezilecek görülecek yerler de bir hayli fazla. Hive'de gezilecek yerler tarihi mimarilerden oluşuyor ve herkesi de büyülüyor. 

Hive'de gezilecek tarihi camiler yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL