Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinin hedefleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Uzak Doğu'ya düzenlediği seyahatin gizli kodları ortaya çıktı.

Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinin hedefleri
Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinin hedefleri
GİRİŞ 10.01.2014 13:00 GÜNCELLEME 10.01.2014 13:15
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Uzak Doğu'ya düzenlediği seyahatle hem Türkiye'nin stratejisini genişletti hem de bilinen bir alanın dışına çıktı. Amerika ve Avrupa kaynaklı ortaklıkların yanı sıra Uzak Doğu için yapılan bu hamle Türkiye'nin uluslararası arenada bir bölge devleti olmaktan çok öte bir gücü temsil ettiğinin en önemli göstergesi olarak ortaya çıktı.

BATI KAYNAKLI DEĞİL MADE IN JAPAN-TURKEY

Füze savunma sistemlerinin Çin'e verilmesi Türkiye'nin tek yönlü bir siyaset izlemeyeceği ve ülke çıkarları için gerekli veya riskli her türlü kararı net bir şekilde alacağının tezahürüydü. Bu bağlamda Japonya ile yapılan anlaşmalar teknolojiyi Batı'dan ihraç etmek yerine ortaklaşa yaparak ülke ekonomisine önemli katkılar sunacak.

MALEZYA İLE SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ ANLAŞMALAR

Malezya ile Sağlık alanında yakın zamanda önemli anlaşmalar imzalanacak. Malezya özellikle TIP alanında çok gelişmiş bir teknolojiye sahip. Dünyanın dört bir yanından Malezya'ya tıp eğitimi almaya gelen öğrenciler var.

Başbakan Erdoğan ticari ve teknolojik ortaklığın yanı sıra Müslüman dünyasını ayağa kaldıran bir olaya da müdahale etti. Budist olan Singapur'un, Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmasını, oralardaki çatışmaların durması için Cumhurbşkanı Tony Tan Keng Yam ve mevkidaşı Lee Hsien Loong ile üst düzey temaslarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın Uzak Doğu ziyaretinden en önemli notlar:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uzak Doğu seyahatinin ilk durağında Japonya'da çok önemli teknoloji ve stratejik ortaklığa imza attı. 124 yıllık dostluk büyük bir ittifaka dönüştü.

JAPONYA VE TÜRKİYE ASYA'NIN İKİ DEV GÜCÜ

Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı. İstanbul'da Türk - Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak. İstanbul Asya yakasında kuralacak bu üniversite ile Türkiye - Japonya arasındaki bu bilimsel ortaklık ve dayanışma uluslararası bir zemine oturtulacak.

Türkiye ve Japonya'nın uzay alanında yaptığı işbirliğinin ispatı olan TÜRKSAT 4A uydusunun teslim töreni gerçekleştirildi.

MYANMAR'DAKİ MÜSLÜMANLARIN DURUMU

Erdoğan  Singapur'da önemli temaslarda bulundu. Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ve mevkidaşı Lee Hsien Loong  ile görüşen Erdoğan, "terörle mücadelede işbirliği mutabakat zabtı"nı imzaladı. Başbakan Erdoğan, nüfusunun büyük çoğunluğu Budist olan Singapur'un, Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmasını, oralardaki çatışmaların durması için gayret sarf etmesini rica etti.

MALEZYA İLE TİCARET HACMİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Başbakan Erdoğan, Türk Hava Yolları ve Malezya Havayollarının karşılıklı olarak her gün Türkiye ve Malezya'ya seferler düzenlemesinin ve İstanbul'un transit yolcu noktası olarak kullanılmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Stratejik İşbirliği Eylem Planı'nı imzalayan Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya ve Japonya'dan sonra Malezya ile bölgedeki beşinci stratejik işbirliğine yönelik adımları attı.  Erdoğan iki ülkenin dış ticaret hacminin yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduklarını, Malezya Başbakanı Razak'ın ifadesiyle önümüzdeki 5 yılda bunu 5 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirlediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, bu hedef ne kadar kısa sürede tutturulursa o kadar başarılı olacakların ifade etti.

serkan.ustuner@haber7.com

YORUMLAR 20
  • imran 10 yıl önce Şikayet Et
    Gelecek Asyada. 2 yıl önce Türkiyenin geleceği Asyada demiştim.Malezya gelişim aşamaları ve etnik yapısıyla Türkiyeye örnek olabilir.Malezya çok iyi incelenmeli.
    Cevapla
  • ferhad dag 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülke Batı'dan ümidini ve elini çekerek Dünya nüfusunun 2/3'ünün yaşadığı Asya'ya, Uzak Doğu'ya yüzünü dönmeli.. Çünkü Batı bize bir vidayı bile çok görür, teknolojisini çelik kasalarda saklar ve bize sattıkları her şeye patent koyarak, şartlar ekleyerek, şunu yapamazsın, bunu yapamazsın diyerek elimizi kolumuzu bağlar ve ondan sonra, bol bol parasını alarak ''al sana bir vida'' der. Bu vidayı nereye kullanabileceğimizi, nereye kesinlikle sokamayacağımızı uzun uzun anlaşmalar kataloğu ile belirler. Batı teknolojisinden bize asla hayır gelmeyecek. Bizlerde artık Batı'dan elimizi eteğimizi çekip, Doğu'ya, Uzak Doğu'ya yönelerek onlardan faydalanmak, onlarla işbirliği yapmak ve ürettiğimiz şeyleri onlara satmak zorundayız. Düşünün bir vida kalem üretebilsek ve bunu mesela Çin'e (1,2 milyar), Hindistan'a (800 milyon) satabilirsek ve her vatandaş sadece bir tanecik kalem alsa, Doğu'da 5 milyardan fazla kalem satarız. Ya Batı;da? Onlardan bize fitne, fesat, bölünme ve savaştan başka bir şey gelmez.
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. başbakanımıza bu denli müslüman dünyası düşmanları birleşmiş saldırıyorlar ve bu saldırıda müslümanım diyen lerin dualamızla yardımcı olmaya calışacağımıza oynanılan koplolara darbe çilerin yanıda olmanın vebalini sorumlulugu evlatlarımızamı kalü beladamı vereceğiz bilemiyorum
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. zalimlere zalim diyen mazluma el uzatan bir devlet olma yolunda müçadele eden bir başbakanımız oldugu için rabbimize hamdolsun diyorum ... başbakanımıza rabbim yar yardımcın olsun ... dualarımız la yanındayız .. bizler yolumuzu safımızı sectik saflarımızı sıklaştırıyoruz .. dostu rabbi olanın düşmanı kim oldugunun hükmü anlamı olabilirmi
    Cevapla
  • güney kuzey 10 yıl önce Şikayet Et
    var...hemde en derinden... ülkende bu kadar yolsuzluk rüşvet skaldalı var iken sen gez sayın erdoğan da şunu da unutma bir daha seçim öncesi bir ''one minuts '' oyununu yemez bu millet....ayrıca sevin tabii zaman azaldı ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam