Bakan Eroğlu: HES'lere karşı çıkmak yanlış

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Isparta'da enerji ve su konusunda açıklamalarda bulundu.

Bakan Eroğlu: HES'lere karşı çıkmak yanlış
Bakan Eroğlu: HES'lere karşı çıkmak yanlış
GİRİŞ 28.02.2014 14:15 GÜNCELLEME 28.02.2014 14:15

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuraklığa rağmen su sıkıntısı çekilmeyeceğini belirterek, "Merak ediyor bazıları, İstanbul susuz kalırsa, zil çalıp oynayacaklar. Ama merak etmesinler, heveslerini kursaklarında bırakacağız. Bizim, A, B, ve C planlarımız var. İnşallah suyu sürekli akıtacağız" dedi.Eroğlu, toplu temel atma ve açılış törenleri için geldiği Isparta'da önce Vali Vahdettin Özman'ı ziyaret etti, ardından 15 tesisin açılışı ve 19 tesisin de temel atma törenine katıldı. Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarından önce İstanbul'daki su sıkıntısına işaret ederek, suyun tankerlerle vatandaşlara ulaştırıldığını hatırlattı.

Tankerlerin arkasında kavga, gürültünün yaşandığını anlatan Eroğlu, "Gece yarısı gelirse, 2-3 günde bir gelen suyu açardık, nöbet tutardık. Musluktan 'tıs' sesi gelince hemen kalkar, küveti ve bidonları doldururduk. Yani böyle bir rezalet durum vardı. Ben sanıyordum ki; sadece İstanbul'da susuzluk var. Bir baktık ki 76 şehrimizde susuzluk var. Kars, Edirne, Çankırı, Çorum, Şırnak, Sinop, Mersin... Buralarda da su yoktu" diye konuştu.

Su ve yolun bir medeniyet olduğunu, bunlar olmadan medeniyetin olamayacağını dile getiren Eroğlu, bundan dolayı bütün şehirlerin su sorununu kökünden çözdüklerini kaydetti. Ülke geneline su temin edecek barajlar yaptıklarını, dünyanın en modern içme suyu tesislerini inşa ettiklerini belirten Eroğlu, "Allah'a şükür ülkemizde sıkıntı yok. Tanker peşinde koşanları duyuyor musunuz? Duymayacaksınız inşallah. Kuraklığa rağmen merak ediyor bazıları. İstanbul susuz kalırsa zil takıp oynayacaklar. Ama merak etmesinler, heveslerini kursaklarında bırakacağız. Bizim, A, B, ve C planlarımız var. İnşallah suyu sürekli akıtacağız" ifadelerini kullandı.

"HES'LERE KARŞI ÇIKMAK DOĞRU DEĞİL"

Bakan Eroğlu, barajlara ve hidroelektrik santrallerine yönelik tepkileri de değerlendirdi. AK Parti iktidarından önce suyun boşa akıtıldığını, yabancıların Türk halkıyla "Su akıyor, siz bakıyorsunuz" diyerek alay ettiğini ifade eden Eroğlu, bugün suyun boşa akmadığını bildirdi.

Hidroelektrik santrallerini millet için yaptıklarına işaret eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Bakın bazıları hidroelektrik santraline karşı çıkıyor. Buna karşı çıkmak doğru değil. Çünkü Türkiye, yarı kurak iklim bölgesinde. Sürekli yağmur yağıyor mu? Bazı bölgelerde yaz aylarında yağmur yağmaz. Halbuki en büyük ihtiyaç yazın. Çünkü sulamak için siz su istiyorsunuz. Dolayısı ile kışın ve ilkbaharda yağan yağmuru biriktirip, yaz aylarında içme suyu, sanayi suyu için kullanmamız gerekiyor. Bunun için Türkiye'de barajın, göletin yapılması iklimden, coğrafyadan gelen bir zarurettir. Bu bir mecburiyet. Bunu herkes bilsin. Hidroelektrik santralleri yapıyoruz. Bütün dünya, hidroelektrik enerjisinin yüzde 80, 90'ını kullanmış. Biz 2003 yılında geldiğimizde, temiz enerjiyi kullanmak için gayretle çalıştık. 50 yılda 26 milyar kilovat saat üretilmiş, biz bunu 79 milyara çıkardık. 50 yılda yapılanın 3 katını 10 yılda yaptık. Yeterli mi, değil."

"HALİÇ'TE BİZANS HAZİNELERİ BULMADIK"

Türkiye'de 11 yıl içinde muazzam dönüşüm gerçekleştirerek, destanlar yazdıklarını söyleyen Eroğlu, 11 yılda Türkiye'nin her bir köşesine yatırımlar yapıldığına dikkati çekti. İktidara geldikleri dönemde dünyada kriz yokken Türkiye'de kriz olduğunu anlatan Eroğlu, "22 banka batmış, sahiplerinin çoğu da yurt dışına kaçmıştı. Batan bankaların parası bugün itibarıyla 231 milyar lira. Bunu hükümetimiz ödemek zorunda kaldı. Merkez Bankasının kasası boşalmış, üstüne üstlük 23 milyar dolar IMF'ye borç vardı" şeklinde konuştu.

Bu borçların ödendiğini, kasanın dolduğunu vurgulayan Eroğlu, yatırımların da hızlı gerçekleştirildiğini bildirdi. Türkiye'de muazzam yatırımlara imza atıldığını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece Isparta'da değil, Kars'tan Edirne'ye kadar, Sinop'tan Mersin'e kadar, Hakkari'den İzmir'e kadar tüm Türkiye, yatırımlarla adeta mekik gibi dokunuyor. İlmek ilmek işleniyoruz. Türkiye'de çok güzel işler oluyor, farkında mısınız? Peki nasıl oluyor bunlar? Bize gökten para yağmıyor. Haliç'teki Bizansın hazinelerini bulmuş değiliz. Sadece sizden aldığımız vergileri en iyi şekilde, emanete sadık kalarak, tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyarak bunu sizlere hizmet olarak aktarıyoruz."

ŞEHİDİN ADINA BARAJ YAPILDI

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından, 5 Eylül 2012'de Afyonkarahisar'da meydana gelen mühimmat deposu patlamasında şehit olan Piyade Onbaşı Hüseyin Gökhan Eriç anısına Yenişarbademli'de yaptırılacak barajın temel atma törenine canlı bağlantı ile katıldı.

Yenişarbademli'deki törene şehit Eriç'in annesi Güllü ve babası Selahattin Eriç de iştirak etti. Şehit babası Eriç törende yaptığı konuşmada, "Evladım ebediyen su ile anılacak. Bu bizler için mutluluktur. Acımız büyük ama bu, acımızı bir nebze unutturdu. Sizler de iki cihanda su gibi aziz olun" dedi.

Törende ayrıca 66 kişiye 49 yıllığına tahsis edilecek 2 dekarlık badem ağacı alanı için kura çekimi yapıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı