Muhalefeti hayata küstürecek anket

MAK Danışmanlık şirketinin yaptığı son araştırmaya göre toplumun yüzde 54.5’i Başkanlık sistemini savunuyor.

Muhalefeti hayata küstürecek anket
Muhalefeti hayata küstürecek anket
GİRİŞ 12.02.2015 04:03 GÜNCELLEME 12.02.2015 09:37
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen ve kamuoyunun gündeminde yer alan Başkanlık sistemine halkın desteğinin yüzde 54.5 olduğu ortaya çıktı. Aynı ankette yeni anayasaya destek de yüzde 65.1 olarak şekillendi.

MAK Danışmanlık tarafından 3-8 Şubat tarihlerinde 30 büyükşehir, 14 il ve 120 ilçede 5 bin 454 kişi ile yüz yüze yapılan "Şubat ayı Türkiye gündem" araştırması, siyasi partilerin oy oranı, gündem konularına ilişkin seçmenin değerlendirmesi ve başkanlık sistemiyle ilgili çarpıcı tespitler ortaya koydu. 

AK PARTİ'NİN OYU YÜZDE 47.6

Ankette "Bugün seçim olsa oyunuzu hangi siyasi partiye verirsiniz?" sorusuna kararsızların dağılımıyla birlikte seçmenin yüzde 47.6'sı AK Parti yanıtını verdi. Aynı soruya seçmenin yüzde 24.8'i CHP, yüzde 14.3'ü MHP ve yüzde 8'i de HDP karşılığını verdi. 

BAŞKANLIĞA YÜZDE 54.5'LİK DESTEK

Anketin en çarpıcı sonuçları arasında ise seçmenin başkanlık sistemine bakışı yer aldı. Buna göre seçmenin yüzde 54.5'i "Türkiye Cumhuriyeti başkanlık sistemine geçmeli midir?" sorusuna "evet" yanıtını verdi. Yüzde 30.5'lik bölüm mevcut yönetim sistemiyle devam edilmesi görüşünü dile getirirken yüzde 15'lik bölüm 'kararsızgörüş bildirmedi' olarak yer aldı. 

BAŞKANLIK SİSTEMİNE CHP'DEN YÜZDE 15.5, MHP'DEN YÜZDE 25.5 DESTEK

Ankete göre AK Parti'ye oy verdiğini söyleyen seçmenin yüzde 75.5'i Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesinden yana tavır izlerken yüzde 6.5'i mevcut yönetim sisteminin devamını istedi. Yüzde 18'lük bölüm ise görüş bildirmedi. CHP seçmeninin yüzde 68.5'i mevcut sistemden yana tavır koyarken başkanlık sistemine destek verenlerin oranı yüzde 15.5 oldu.

MHP seçmeninden sisteme yüzde 25.5 oranında destek gelirken yüzde 65.5'lik bölüm ise mevcut yönetim sisteminden yana tavır koydu. HDP seçmeninin yüzde 85.5'i Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesini istedi. Yüzde 6.5'i mevcut yönetim sisteminin devamından yana tavır koyarken TBMM dışındaki siyasi partilerden birine oy vereceğini söyleyen seçmenden ise sisteme yüzde 70 oranında destek geldi. 

SİSTEM HALKA ANLATILMALI

Anket analizinde başkanlık sisteminin kamuoyuna yeterince 'ikna edici' anlatılamadığı, muhalefetin de yoğun defans yaptığına dikkat çekilerek "başkanlık konusunda iktidar partisinin oy oranından daha fazla oranda bir desteğe rağmen konunun kamuoyu tarafından yeterince anlaşılamadığı, zihinlerin netleşmediği görülmektedir" denildi. 

YENİ ANAYASAYA YÜZDE 65'LİK DESTEK

Ankette Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olup olmadığı yönündeki soruya ise halkın yüzde 65.1'i "evet" karşılığını verirken yüzde 19.9'luk bölüm ise yeni bir anayasaya ihtiyaç olmadığı görüşünü dile getirdi. Anket analizinde yeni anayasanın önümüzdeki dönem parlamentosunun öncelikli gündem konusu olacağı dile getirilirken "Asli görevi yasama olan TBMM'nin yeni dönem şekillenmesinde ve siyasi partilerin aday belirleme kriterlerinde de yeni anayasayı yapabilecek dirayet ve kifayette vekillerle temsilini önemli kılmaktadır" denildi. 

GÜNDEM PARALEL VE BANK ASYA 

Ankette seçmene Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin ne olduğu sorusu da yöneltilirken bu soruya ankete katılanların yüzde 19'u paralelle mücadele ve Bank Asya, yüzde 15'i işsizlik, yüzde 14'ü partilerin aday belirleme süreci, yüzde 12'si Suriyeli göçmenler karşılığını verdi. 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 67
  • Samet 9 yıl önce Şikayet Et
    başkanlık sistemi nasıl olacak? yeni anayasa nasıl olacak? bunları bilmeden nasıl destekleyeyim?
    Cevapla
  • başkanlık 9 yıl önce Şikayet Et
    anlamadığım Türkiye kaç defa başkanlık yaşamış da başkanlığı istiyor.Bildiğimizden değil ya işte uydum kalabalığa
    Cevapla
  • sancar 9 yıl önce Şikayet Et
    mhp yi eksik gösteriyorlar..
    Cevapla
  • dadaş 9 yıl önce Şikayet Et
    ak parti bunlara daha çok nal toplatır durmak yok yollaaaaaa devam varmı ötesi vesallam
    Cevapla
  • sancar 9 yıl önce Şikayet Et
    manüpülasyon...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor: Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuştu
Meteoroloji'den Marmara için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı!