Davutoğlu, Kuzey Irak'a dokundurtmuyor

Başbakan Erdoğan'In dış politika başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Irak'taki ABD güçlerinin kuzey Irak'a çekilmesi veya kuzey Irak'a NATO askeri gönderilmesi gibi önerilere Türkiye'nin karşı olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Kuzey Irak'a dokundurtmuyor
Davutoğlu, Kuzey Irak'a dokundurtmuyor
GİRİŞ 09.02.2007 09:41 GÜNCELLEME 09.02.2007 09:41

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'In dış politika başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Irak'taki ABD güçlerinin kuzey Irak'a çekilmesi veya kuzey Irak'a NATO askeri gönderilmesi gibi önerilere Türkiye'nin karşı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington ziyaretine katılan Davutoğlu, German Marshall Fund (Alman Marshall Fonu) adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Kuzey Irak'a ABD veya NATO askeri konusuna ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, NATO askeri sorusunun Washington'da daha önce Gül'e de yöneltildiğini ve Gül'ün "NATO Irak'a gidecekse Bağdat'a gitsin" dediğini kaydetti.

Irak'ta ABD birliklerinin Kuzey Irak'a çekilmesi durumunda risklerin artacağına işaret eden Davutoğlu, bu durumda Washington'un, Irak'ın orta bölgelerinden çekilmek zorunda kaldığını kabul etmiş olacağını belirtti. Davutoğlu, Orta Doğu'da bir yanda İran, Suriye ve devlet olmayan güçler arasında bir Şii işbirliğinden, diğer yanda da ABD destekli Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkeleri kapsayacak bir Sünni grubundan bahsedildiğine işaret etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin böyle bir Sünni-Şii kutuplaşmasının içinde yer almayacağını belirtti. Türkiye'nin AB süreci konusuna da değinen Davutoğlu, AB'nin önce 2050 yılında nasıl bir Avrupa istediğine karar vermesi, ardından Türkiye'ye buna göre davranması gerektiğini ifade etti

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler