Dışişleri Bakanlığı'ndan Hollanda açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan, Hollanda'nın aldığı sözde soykırım kararıyla ilgili açıklama geldi.

GİRİŞ 22.02.2018 23:13 GÜNCELLEME 23.02.2018 09:05
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Türkiye, Hollanda Temsilciler Meclisinin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar almasını şiddetle kınadı.

"SREBRENITSA KATLİAMINA GÖZ YUMANLARIN ALDIĞI MESNETSİZ BİR KARAR"

 

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Hollanda Temsilciler Meclisinin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz. Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma göz yuman bir ülkenin meclisinin aldığı söz konusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiçbir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur." ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumunun tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalı olduğu vurgulanan açıklamada, "Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları, bu hususta haklılığımızı ortaya koymaktadır. Diğer yandan, Hollanda hükümetinin, Temsilciler Meclisinin soykırıma ilişkin değerlendirmesini uygulamayacağı ve Erivan’da düzenlenen anma törenlerinde temsil edilmenin olayların soykırım olarak kabul edildiği anlamına gelmeyeceği yönündeki açıklamasını not ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Hollanda parlamentosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımıştı. Parlamentoda 3'e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye sadece Türklerin kurduğu Denk Partisi karşı oy kullanmıştı. Parlamentoda alınan karar, hükümet protokolüne uymuyor. Hükümet protokolüne göre, soykırımların tanınmasında, uluslararası mahkemelerin hükümleri, Birleşmiş Milletlerin (BM) bilimsel araştırma ve bulgularındaki açık ve net olan sonuçların yönlendirici olması gerekiyor. Hollanda'da hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor. Bu nedenle kararın hükümet açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.

YORUMLAR 41
  • Tr.1 no 6 yıl önce Şikayet Et
    Tr nin afrindeki başarısı battı.gayri bitimizi bile çekemiyorlar.
    Cevapla
  • Selim Baba 6 yıl önce Şikayet Et
    Kınaya kınaya bir hal oldular, somut adım yok. Hep aynı şeyler.
    Cevapla
  • 1453 6 yıl önce Şikayet Et
    Artik bir üs kapatilsin. İncirlik mi Hollanda'nin kullandiği bir üssü kapatin gitsin arkadaş.
    Cevapla
  • KARS c C c 6 yıl önce Şikayet Et
    Hollandanin yapmis oldugu bu olay resmen dusmanliktir.Insanliga karsi isledikleri suclari gormez bir asir onceki olaylar hakkinda oylama yaparak hukum vermeye kalkarlar.Ezik bir devletin kapali kapilar ardinda aldigi bu kararin baglayiciligi yoktur.
    Cevapla
  • memo 6 yıl önce Şikayet Et
    Hollandanın traktörleri tarım aletleri gelmesin artık, hollandadan artık mal almayalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer