Erdoğan: Fırat’ın doğusu için de adım atacağız

ABD'de TÜRKEN Vakfı gala yemeğinde konuşan Başkan Erdoğan "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarına benzer bir adımın önümüzdeki dönemde Fırat’ın doğusu için de atacağız " dedi.

Erdoğan: Fırat’ın doğusu için de adım atacağız
Erdoğan: Fırat’ın doğusu için de adım atacağız
GİRİŞ 24.09.2018 01:53 GÜNCELLEME 24.09.2018 10:12
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için New York'ta bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mandarin Otel'de gerçekleşen "TÜRKEN Vakfı Geleneksel Gala Yemeği"ne katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada gündeme dair önemli mesajlar verdi;

Yüzyıllar boyunca barışın sembolu olan Kudüs'ün mahzun bir şekilde ayakta kalma mücadelesi verdiğini kaydeden Erdoğan,"İsrail yönetiminin yol verdiği radikal Siyonistler, bu mukaddes şehrin tarihi dokusuna yönelik saldırılar düzenliyor. Müslümanların güçsüzlüğünden, aralarındaki vahdet eksikliğinden cesaret alan İsrail, ilk kıblemizin İslami karakterini silmeye çalışıyor. İşgale karşı direnen Filistinli sivilleri ise 'terörist yaftası' altında tüm dünyanın gözü önünde katlediyor. Sözüm ona demokrasi havariliği yapan pek çok ülke, Filistinli sivillerin vahşice öldürülmesi karşısında seslerini dahi çıkarmıyor. Kendileri söz konusu olduğunda tek bir taşlarının yerinden oynamasına, tek bir camlarının kırılmasına tahammül edemeyenler, Filistinlilerin başlarına yıkılan evlerini görmezden geliyor."

MESELE İSRAİL OLUNCA HASSASİYETLER RAFA KALKIYOR

Başkan Erdoğan, "Yakaladıkları her fırsatı ülkemizi eleştirmek için kullananlar, mesele İsrail olunca, İsrail’in işlediği cinayetler olunca ne yazık ki tüm hassasiyetlerini rafa kaldırıyorlar." diyerek BM Genel Kurulunda bugüne kadar birçok karar alındığını belirterek, bunların kaçının uygulamaya girdiğini sordu.

İsrail'in BMGK'da önemli bir garantörü olduğunu belirten Erdoğan, "BMGK’dan kolay kolay aleyhinde karar çıkarmak mümkün değil. Zira bir ülkenin dudağının arasından hayır çıktı mı bitti iş. Onun için 'Dünya 5'ten büyüktür' diyorum. Onun için 'artık BM’nin reforme edilmesi gerekiyor' diyoruz. Artık İkinci Dünya Savaşı'nın dünyası yok. Bu yeni dünyada BM’nin değişmesi gerekiyor, reforme edilmesi gerekiyor. Şu anda 194 üyesi olan BM’nin 194 üyesinin de daimi üye olarak görev alabileceği dönüşümlü bir sistemin BM’de olması gerekir eğer adil bir dünya istiyorsak. Her kıtanın, her inancın Her rengin temsil edildiği bir BMGK sadece belli bir grubun belli bir inancın değil hepsinin yer alabileceği bir BM. İnanıyorum ki dünyanın o beklenen barış adil kokulu havasının teneffüse imkan verir." diye konuştu.

BMGK SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜ

"Burada şu acı verici gerçeği üzülerek ifade etmek zorundayım. Günümüzde kimliğine bakmadan mazlumun hakkını koruyacak, yine kimliğine bakmadan zalimden hesap soracak ne bir kurum, ne bir mahkeme, ne de herhangi bir mekanizma vardır. Uluslararası güvenliği temin ile mükellef BMGK gibi kurumlar Bosna’da, Kosova’da, Ruanda’da, Yemen’de, Filistin’de, Arakan’da olduğu gibi Suriye’de de sessizliğe gömülmüştür. Nerede bunlar? Bunların hiç bu saydığım yerlere gittiğini duydunuz mu? Hiç buralarda gezdiklerini, gördüklerini buralarda bir destek verdiklerini duydunuz mu?"

BENZER ADIMLARI FIRAT'IN DOĞUSUNDA DA ATILACAK

Türkiye'nin 4 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ’lı ve PKK’lı teröristlerden temizleyerek Suriye halkının emniyet içinde yaşadığı güvenli bölgeler haline getirdiğini hatırlatan Erdoğan, gelecek dönemde benzer adımları Fırat’ın doğusunda da atacaklarını aktardı. Erdoğan, şunları söyledi:

"Diyeceksiniz ki PYD, YPG, yani bu PKK'nın yan kuruluşları veya örgütleri, bunlar bu imkanları, bu silahları, bu parayı filan bunlar nereden buluyor? Biz Suriye'nin kuzeyini terör koridoru olmaktan çıkartacağız diyorduk. Onun için bizler Cerabulus'a girdik, onun için bizler El Bab'a girdik, onun için Afrin'e girdik. Niye? Orayı terör koridoru yapmayacağız ama bizim stratejik ortaklarımız maalesef buralarda farklı adımlar atıyor. 18 bin tır silah ve mühimmat maalesef buralara gitti. 3 bin aynı şekilde kargo uçağı buralara geldi. Bunlar bizzat kendilerine de söyledim, onun için rahat konuşuyoruz."

ABD'yi kastederek Türkiye'nin bir stratejik ortağından bunları beklemediğini belirten Erdoğan, "Biz stratejik ortaksak o zaman bunun gereği yapılmalıdır." diye konuştu.

FETÖ'NÜN İADESİ

ABD'nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i de Türkiye'ye iade etmekten imtina ettiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin FETÖ elebaşını iade etmemesinin soru işaretlerine neden olduğunu belirtti.

FETÖ elebaşı Gülen'in ABD'de mahkemesinin olmadığını belirten Erdoğan, "400 dönümlük bir arazi de şu anda beyler gibi yaşıyor. Bizim aramızda suçluların iadesi yok mu? Var. Ülkemizde bu mahkum edilmiş. Dosyalar hepsi gönderildi. Niye vermiyorsunuz? Manidardır." dedi.

Erdoğan, ayrıca FETÖ'nün ABD'de sözleşmeli okullardan 800-850 milyon dolar gelir elde ettiğine dikkat çekti.

KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını ve İsrail’in çıkardığı “Yahudi Devlet Yasası"nı eleştiren Erdoğan, “Amerikan ve İsrail yönetimlerinin kıblemiz, namusumuz, göz bebeğimiz Kudüs’ün hukuki statüsüne yönelik attığı illegal adımlara karşı da çok kapsamlı bir diplomatik mücadele yürüttük.” dedi.

Erdoğan, “Kudüs kırmızı çizgimizdir” diyerek başlattıkları mücadeleyi kardeş ve dost birçok ülkenin desteği ile belli bir aşamaya getirdiklerini aktardı.

Türkiye’nin geçen yıl aralık ve bu yıl mayıs ayında İstanbul’da ev sahipliği yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirveleri’nin, tüm İslam dünyasının Kudüs’e verdiği önemin işareti olduğunu belirten Erdoğan şunları dile getirdi:

“Amerikan ve İsrail yönetiminin tüm tehditlerine rağmen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen kararlar da bu meselede uluslararası kamuoyunun hassasiyetini göstermiştir. İlk kıblemiz Kudüs’ü işgalcilerin insafına terk etmemekte kararlıyız. Barış şehri, üç semavi dinin mukaddes şehri Kudüs’ü, İsrail’in ihtiraslarına kurban etmeyeceğiz. Kudüs’ün izzetini, Harem-i Şerif’in onurunu, bu aziz şehrin tarihi karakterini korumaya devam edeceğiz.”

YORUMLAR 39
  • Muhit 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun reis senden konuş
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl ki uydur kaydır İkiz Kuleler masalı sonrası ABD'liler çıkıp "TERÖRİZM LE MÜCADELEDE YA BENDENSİN YA DEĞİL "lafını söyleyebildiyse, bunca yenen kazıktan sonra Türkiye'nin ABD'ye "YA BENLESİN YA DA DÜŞMANIM!!" deme hakkı çoktannn geldi de geçti bile...!!!
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    Umarım Nasrettin Hoca attan düşmüş "--Ben zaten inecektim" haline dönmez bu işler...Umarım Brezınky'nin dediği gibi "Türkiye Suriye kuzeyine karışmasın biz de kontrolümüz altındaki PYD=PKK'yı size tehdit olmayacak şekilde kontrol altında tutalım" elma şekerine kanılmaz ! Umarım Membiç'i boşaltın "Fırat'ın doğusunda serbestsiniz???" haline dönmez bu işler..Umarım "Çanakkaleden ÇUVALa" sokulmaya çalışılan devletimin şahlanışı devam eder.
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    CRİSTOF COLOM'DAN .... YENİ TÜRKİYE'YE ; ......... 1492'de "hep BATI İSTİKAMETİNDE " giden Kristof COLOMB Amerika kıtasını keşfettikten sonra DOĞUYA gelmiştir. Bu olaydan 525 sene sonra "Hep BATI İSTİKAMETİNDE" yol alan Türkiye " Batıdaki ülkelerin bir yandan "DOSTUZ" derken; diğer yandan "saman altından su yürütmelerini ve Türkiye'nin altını oyan tutumlarını" hissetmekten bıktığı için !!!" siyasi olarak yine DOĞU'ya gelmiştir
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD'NİN HAYALİ ...!!! ERBİL MERKEZLİ 5 KORİDOR ve PENTAGON PROJESİ: 1.Erbil-Basra, 2.Erbil-Kızıldeniz, 3.Erbil-Akdeniz (YPG koridoru), 4.Erbil-Karadeniz (PKK Koridoru), 5.Erbil-Hazar (PJAK Koridoru). Harita üzerinde çizdiğinizde ortaya Erbil merkezli 5 köşeli sarı bir yıldız çıkar. YPG'nin bayrağındaki yıldız.. Barzani, ABD adına 5 köşeli yıldızı rozet olarak takmak için uğraşıyor. PENTAGON’un yeni merkezi Erbil, İskenderun-Erbil-Kızıldeniz arasında kurulacak Büyük İsrail’in (Siyon Ülkesi) koruyucusu ve 53. EYALETİN ŞERİFİ BARZANİ. 5 koridor sayesinde 5 denizdeki NATO-PENTAGON hakimiyeti. İpekyolu, enerji, maden, insan trafiğinin kontrolü ve dünya hakimiyeti...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti