Bakan Şimşek İngiliz vatandaşı çıktı

Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı’nın internet sitesinde, polislere yaptırılabilecek işler ve ücretleri detaylarıyla belirtiliyor.

Bakan Şimşek İngiliz vatandaşı çıktı
Bakan Şimşek İngiliz vatandaşı çıktı
GİRİŞ 08.10.2007 12:47 GÜNCELLEME 08.10.2007 12:47
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Eski Başbakan Tansu Çiller ile FP milletvekili Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasının ardından, bu kez AKP'nin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in İngiliz vatandaşı olduğu ortaya çıktı.


1 Ocak 1967 Batman Arıca doğumlu olan Şimşek, 20 Ocak 1999'da ABD uyruklu Annalise Granwald'la evlendi, 2000 yılında da İngiltere'ye giderek Merrill Lynch'te çalışmaya başladı. 2005'te Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığı'na getirilmesinin ardından eşiyle birlikte İngiliz vatandaşı olma kararı alan Şimşek, İngiltere makamlarına yaptığı başvurunun olumlu karşılanmasının ardından Türk İçişleri Bakanlığı'na müracaat etti.

İçişleri Bakanlığı da, 26 Temmuz 2006 gün ve 2422 sayılı kararla, 'Şimşek'in Türk vatandaşlığının korunarak Birleşik Krallık (İngiltere) vatandaşı olması'na izin verdi. Bakanlar Kurulu'nun 9 Ağustos 2006 tarihli yazısında bu durum '403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 2383 sayılı kanunla değişik 22. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı'nın 26.7.2006 gün ve 2422 sayılı kararıyla Türk vatandaşlığını korumasına izin verilmiş olup, aynı zamanda Birleşik Krallık vatandaşıdır' şeklinde ifade edildi.

Eşi de başvurdu

1971 doğumlu ABD (Wisconsin Eyaleti) uyruklu Annalise Granwald da, Şimşek'le evliliğinin ardından yasal süreleri tamamlayarak Türk vatandaşlığına geçti. İngiltere makamlarının Şimşek'le birlikte İngiliz vatandaşı olmasında sakınca görmediği Annalise Şimşek de, İçişleri'ne müracaat etti. Bakanlık, eşinden bir yıl sonra, 22 Temmuz milletvekili seçimine 1 aydan az bir süre kala, Annalise Şimşek'in Türk vatandaşı olmasını kabul etti. Böylece Annalise Şimşek, eşinden bir yıl sonra, 26 Haziran 2007 tarih ve 9985 sayılı kararla Türk vatandaşlığını koruyarak İngiliz vatandaşlığına geçme hakkı aldı ve üç ayrı vatandaşlığa sahip oldu. Annalise Şimşek'in vatandaşlığını 2 Temmuz 2007'de onaylayan Bakanlar Kurulu'nun kararında, '403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 2383 Sayılı Kanunla değişik 22. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı'nın 26.06.2007 gün ve 9985 Sayılı kararı ile Türk vatandaşlığını korumasına izin verilmiş olup, aynı zamanda Birleşik Krallık vatandaşıdır' dendi.

Bakan Şimşek, İngiliz vatandaşlığıyla ilgili sorulara 'Olunmayacak diye bir yasak mı var?' yanıtını verdi.

Çiller ve Kavakçı da ABD vatandaşıydı

Türkiye'nin ilk çifte vatandaşlı siyasi ismi, eski Başbakan Çiller oldu. 1990'ların ortalarında, Çiller'in ABD vatandaşı olduğunun ortaya çıkması, siyasette büyük yankı uyandırmıştı. Siyasi parti liderleri, vatandaşlık yemininde ABD'ye bağlılık şartı koşulduğunu, bu yemini eden birinin Türkiye Başbakanı olamayacağını ifade ederek, Çiller'e istifa çağrısında bulunmuştu. 1999 seçimlerinde FP İstanbul Milletvekili seçilen ve türbanı nedeniyle büyük tartışmalara neden olan Merve Kavakçı'nın da ABD vatandaşı olduğu belirlenmişti. Türk makamlarının izni olmadan ABD vatandaşlığına geçtiği belgelenen Kavakçı Türk vatandaşlığından çıkarılmış, milletvekilliği de düşürülmüştü.


(Milliyet)

YORUMLAR 8
  • can canım 16 yıl önce Şikayet Et
    . Şimdi bu bakan ingiltere adına çalışacağınada yemin etmiştir.Bence istifa etmeli.
    Cevapla
  • Bekir Özeren 16 yıl önce Şikayet Et
    yönetimde başka ülke vatandaşı istemiyoruz..
    Cevapla
  • Cabbar ÇAM 16 yıl önce Şikayet Et
    çok görmeyin.... Böyle başbakanın bakanı ancak bu kadar olur zaten,ben zaten saf memleket çocuğu çıkmasını da beklemiyordum...
    Cevapla
  • erhan acun 16 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen bu tür haberleri artık yayınlamayın.. Daha böyle olan çoook vatandaşımız var hemen hemen tüm gurbetçilerimiz çifte vatandaş ve çifte pasaportlu
    Cevapla
  • Demokan Türk 16 yıl önce Şikayet Et
    Yazık bu ülkeye. Vah memleketim vah. Kendi ülkesinin değil başka ülkenin vatandaşlığına geçmek vicdanını içinde barındıranlara yazıklar olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'