Başkan Dinçer müjdeyi verdi: Bakanlık ile irtibata geçilecek...

AK Partili Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, haber7.com 'Gündem Masası'na önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 18.06.2019 09:10 GÜNCELLEME 18.06.2019 15:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Evren Dinçer, İmar konusunda "Aksaray'ın geneline yönelik bir revizyon imar planımız mevcut. Şuan yerel ölçekte bu planlamaları gerçekleştiriyoruz. Proje belirli bir ölçeğe geldiğinde ise Bakanlık ile irtibata geçilecek." dedi. 

Fahri Solak "Biz Sultanhanı Kervansarayı'nın restorasyonuna başladık. Günlük ortalama 1000'e yakın yabancı turistin ziyaret ettiği, yılda 1,5 milyon turisti çeken bir tarihi yapı. Bu restorasyon ile birlikte bu sayıyı arttırmak için çabalıyoruz." dedi.

İşte iki başkan ile yapılan röportajdan satırbaşları:

Seçimlerden çıktık. Yoğun bir şekilde Aksaray için çalışmalarda bulunuyorsunuz, neler yapıyorsunuz bize anlatabilir misiniz?

 

 

Seçim sürecinde söylemiş olduğumuz yapacağımız faaliyetlerimiz için çalışmalara başladık. Malum 23 Haziran seçimimiz var, İstanbul'da hemşehrilerimiz ile birlikteyiz. Seçmenlerimize Aksaray'daki istediklerini soruyoruz. Bizde o güçle, o manevi destekle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Ne gibi taleplerde bulunuyorlar?

 

 

Şehircilik denilince tüm vatandaşlarımızın arzusu, yeşil bir Aksaray. Bir çok Anadolu şehriyle kıyaslandığında yeşil alanı çok daha fazladır. Fakat dahası için talep var. Tabi bir de son zamanlarda ekonominin düzelmesiyle birlikte araç sayısı arttı ve beraberinde de trafik ortaya çıktı. Bu sorunun çözülmesi yönünde bir talep mevcut.

Park alanı itibariyle ayrılmış 2 büyük parkımız var. Hedefimiz bunu arttırmak. Yeni gelişen teknolooji ile beraber çimlendirme ve yeşillendirmenin farklı yöntemleri var. Bunun arayışı içerisindeyiz. Büyükşehirlerimizde bu peyzaj sorununu nasıl çözmüşler, hangi ağaç hangi toprakta yetişir bunun arayışı içerisindeyiz. Millet bahçelerinin yapılması önceliklerimiz arasında. Yer planlamasını yaptık, orta vadede Aksaray'a bir millet bahçesi armağan etmek hedeflerimiz arasındadır. 

Seçimlerdeki en önemli vaatlerden biri de imar konusuydu. Aksaray'da imar problemi mevcut. Seçimlerden sonra projeler hayata geçirilmeye başlandı mı?

İmara ilişkin projeler ve ona ilişkin yapılacak çalışmalar kısa vadede olacak şeyler değil. 5 yıllık süreçte planlanması gereken ve orta-uzun vadede sonuç verecek projeler. İmar işleri geriye dönüşü olmayan, şehrin ilerisinde yönelik bir projeksiyon çizen ve planlayan projeler. Aksaray'ın geneline yönelik bir revizyon imar planımız mevcut. Şuan yerel ölçekte bu planlamaları gerçekleştiriyoruz. Proje belirli bir ölçeğe geldiğinde ise Bakanlık ile irtibata geçilecek. Konu kat yüksekliğine ilişkin beklenti. Mahalleler arasında kat yüksekliğine ilişkin bir dengesizlik oluşmuş. Vatandaşlarımız bir mağduriyet yaşıyor. Evler belirli yükseklikte yapılmadığı takdirde yenileme gerçekleştirilemiyor, müteahhitler bu işe girmek istemiyor. Bunu destekleyecek alt yapı ve yol çalışmaları yapılmadan kat probleminin çözümü mağduriyetin farklı boyutlarda sürmesini sağlayacaktır. 

SULTANHANI BELEDİYE BAŞKANI FAHRİ SOLAK

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak'a da aynı soruyu yönetelim. Projelerimiz ne durumda?

Bizim 2. dönem Belediye Başkanlığımız. Sultanhanı, KHK ile 50 senelik özlemi sonlanarak sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle ilçe oldu. İlçe olduktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte yakında ihaleye çıkarak revizyon imar planımızı başlatıyoruz. Şuanda Sultanhanı'nda tarım, hayvancılık, halıcılık oldukça başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Türkiye'deki en iyi yonca üretimi ilçemizde yapılmaktadır. Vatandaşlarımızda şöyle bir şikayet mevcut, tarım ve hayvancılık olduğu için koku ile ilgili sorunlar yaşanıyor. Biz bu revizyon imar planı haricinde, çiftlikleri olan vatandaşlarımızın merkezden dışarıya taşınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Sultanhanı, Türkiye'nin ve dünyanın en büyük kervansarayı olan ilçedir. Biz Sultanhanı Kervansarayı'nın restorasyonuna başladık. Günlük ortalama 1000'e yakın yabancı turistin ziyaret ettiği, yılda 1,5 milyon turisti çeken bir tarihi yapı. Bu restorasyon ile birlikte bu sayıyı arttırmak için çabalıyoruz. 

Sultanhanı, bir Türk-Osmanlı geleneği olarak halıcılıkta bir marka hükmünde. Bu markanın tanıtımı ve daha yukarılara çıkarılması konusunda ne gibi çalışmalarınız mevcut?

Ben kendim de halı restoratörüyüm. Sultanhanı ustaları çok büyük projelere imza atıyorlar. Buckingham Sarayı'nın halılarını Sultanhanı ustaları restore ediyor. Aynı zamanda Dolmabahçe'nin, Atatürk'ün mirası olan Çankaya Köşkü'nün halılarını da Sultanhanı ustaları restore ediyor. Amerika'ya dahi gitseniz bir halı restorasyonu mevcut ise Sultanhanı ustaları muhakkak oradadır. Biz her yıl Sultanhanı'nda geleneksel halı festivali düzenliyoruz. Normalde kervansaray içerisinde düzenlenen bu festivali, 2 yıldır restorasyon sebebiyle düzenleyemiyoruz. Sultanhanı'nda uluslararası bir halı fuarı da planlamaktayız. Ekonomik açıdan getirisi de çok. 12 yaşında, Kapalıçarşı'da bu mesleği öğrendik. Zamanında normalde bir aylık getirisi 5 bin dolar civarındaydı. Tabi Çin devreye girdi, Afganistanlılar, İranlılar girdi. Şimdi bir de sorun şu ki halı ustalarımız yurt dışından halıları rahat bir biçimde getiremiyor. Ama dünyanın en iyi ustaları Sultanhanı ustalarıdır.

Bu birikimin nesilden nesile aktarılması konusunda bir çalışma var mı?

Tabi var. Aksaray Üniversitesi rektörümüzün katkılarıyla, bundan 4 yıl önce "Geleneksel el sanatları, restorasyon ve konservasyon" bölümü Sultanhanı'na açıldı. Biz çıraklıktan başladık, bu bölümün Sultanhanı'nda olması hem okuyorlar, hem de pratiğini görüyorlar. İyi bir halı ustası olmak için, en az 7 senenin geçmesi gerekmektedir. Biz burada öğrendik bu mesleği, İstanbul'un o dönemini de biliyoruz, bugününü de görüyoruz. Çok büyük ilerlemeler kaydedilmiş, çok büyük hizmetler var. İstanbul halkı inşallah bunun hakkını, karşılığını verir. 

EVREN DİNÇER

Kapadokya yanı başınızda, Aksaray'ın aslında Kapadokya kadar potansiyeli var. Tanınmışlık konusunda bir dezavantaj mevcut. Bunun ile ilgili ne gibi çalışmalar planlıyorsunuz? 

Aksaray malum Orta Anadolu'nun merkezinde sayılacak bir konuma sahip, bir kavşak noktasında. Bunun avantajı da dezavantajı da mevcut. Çok güzel bir organize sanayi bölgemiz var, büyük firmalar Aksaray'da üretim gerçekleştiriyorlar, hala da hızlı bir şekilde gelişiyor. 12,500 kişi istihdam ediliyor. İkinci organize sanayi bölgesinin yapılması konusunda çalışmalarımız sürdürüyoruz. Aksaray, Kapadokya bölgesi içerisinde yer alıyor. Bizde de Peri Bacaları mevcut. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli kanyonlarından bir tanesi olarak Ihlara vadisi mevcut. Biz Nevşehir'e yakınlığımızdan dolayı böyle bir dezavantaj yaşıyoruz. Yerli turist açısından bir eksikliğimiz yok, yabancı turizm açısından ise her geçen gün bilinirliğimiz artıyor. Bu sebeple festivaller, fuarlar gerçekleştiriyoruz. Ağustos ayı içerisinde Hasan Dağı'nda Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası gerçekleştirilecek. Alt yapı çalışmaları Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından yapılan Hasan Dağı, çok önemli bir kayak merkezi olma potansiyeline sahip. Şuan pistimiz yok, çalışmalarımız sürüyor. İsveç'teki federasyon başkanı ile bir görüşmemiz oldu, Aksaray'ın yamaç paraşütü açısından sayılı merkezlerden biri olduğunu ifade ettiler. Her geçen gün daha güzel yerlere gidiyor, biz de belediye olarak tüm girişimlerin destekçisiyiz. Nevşehir ile kıyaslandığında yatak bazında konaklama alanımız az. Aksaray'da bu konuda çok imkan mevcut. Bundan sonraki süreçte otel yapmaya yönelik yerel yatırımcılarımızın girişimleri mevcut, biz onları da destekliyoruz. Dışarıdan yatırımcılara da destek olmaya hazırız.

YORUMLAR 3
  • harun 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun başkanlarım ..
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    ağacı eksik olan parklar ve yollar tespit edilmeli esnafların eşyaları kaldırımdan kaldırılmalı dükkan önüne eksik ağaç varsa esnafa zorunlu dikilmeli apartman duvarları betonla deyil likstürüm dikilmeli kaldırıma araç parkediliyor kaldırım taşları kırılıyor kesin çözüm cezai bulunmalı
    Cevapla
  • ALİ BEY 4 yıl önce Şikayet Et
    Yollarımız çok kötü sayın başkan, bu şehre yakışmıyor. Kaldırım olmayan yerler var daha. Suyumuz içilmez. Çok çalışmanız lazım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak