Erdoğan ve Putin'den ortak üretim açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Özellikle MAKS 2019 fuarı bizler için de büyük önem arz etti. Savunma Sanayi Müsteşarımı burada bırakıyorum. Mevkidaşıyla görüşmeler yapacak. Rusya ile yaptığımız anlaşmalarda en önemli özellik ortak üretim. S-400'ler için de birçok şey söylendi, hiçbirine kulak asmadık." dedi.

Erdoğan ve Putin'den ortak üretim açıklaması
Erdoğan ve Putin'den ortak üretim açıklaması
GİRİŞ 27.08.2019 17:34 GÜNCELLEME 27.08.2019 18:30
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak basın toplantısı düzenledi. Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türk-Rus diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kutlanacak.

Vize rejimi konusunda adımlar atmaktayız.

İdlib'deki durumdan kaygılıyız. Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olunmalı.

Türkiye'nin sınırlarında güvenliği sağlaması lazım. Sayın Cumhurbaşkanı bugün son derece detaylı bir şekilde tutumunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyetinin güney sınırlarında güvenli bölge oluşturması Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlaması açısından olumlu bir adım. Gerginliği azaltmak için çabalarımızı devam ettireceğiz.

Su-57 uçağı konusunda işbirliği yapabiliriz. Sadece satın alma için değil, ortak üretim için de görüşmeler yaptık."

Putin'in ardından Erdoğan açıklama yapıyor. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Başkan'la Suriye'de yaşanan gelişmeleri tüm boyutlarıyla ele aldık. 

Rejimin Mayıs ayından beri sivilleri hedef alan saldırıları İdlib'de tesis ettiğimiz sükuneti sekteye uğrattı. Mayıs ayından beri 500'ü aşkın masum insan hayatını kaybetti. Yüz binlerce İdlibli şu anda evlerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldı. 3,5 milyon Suriyeli yeni bir insani felaketle karşı karşıya bulunuyor.

Rejimin saldırıları Soçi mutabakatını sekteye uğrattı.

Türkiye olarak, halihazırda 3,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Rejimin sivillere ölüm yağdırması kabul edilemez. Meşru müdafaa hakkımız, sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir. Gereken adımları gereken zamanlarda atmaktayız. İdlib için Astana ruhuna uygun çalışmalıyız.

 

Fırat'ın doğusundaki durumu da istişare ettik. Gayemiz akan kanın durması, komşumuz Suriye'nin huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır. Rusya ile tesis ettiğimiz yakın diyalog bölgemiz için de önemlidir.

Güvenli bölgenin tesisi ülkemizin ve tüm bölge halkı için önem arz ediyor.

ORTAK ÜRETİM

S-400'ün 2. etabı başladı ve Eylül sonuna kadar sürecek. Savunma alanında dayanışmamızı sürdürelim istiyoruz.

Bizim şu anda ekonomik alandaki dayanışmamız çok önemli. Türkiye olarak 25 milyar dolar seviyesine çıktık ama hedef 100 milyar dolar.

SU-35, SU-57 SAVAŞ UÇAKLARI

Özellikle MAKS 2019 fuarı bizler için de büyük önem arz etti. Savunma Sanayi Müsteşarımı burada bırakıyorum. Mevkidaşıyla görüşmeler yapacak. Rusya ile yaptığımız anlaşmalarda en önemli özellik ortak üretim. S-400'ler için de birçok şey söylendi, hiçbirine kulak asmadık.

Elemanlarımızın yetiştirilmesi aynen devam ediyor. İşbirliğimizi sürdürmek istiyoruz. Bu yolcu uçaklarında olabilir, savaş uçaklarında olabilir. Asıl mesele buradaki dayanışma ruhudur. Hepsinde öte, ekonomik alandaki dayanışmamız çok çok önemli.

Konuşmamda da belirttiğim gibi Rus turistlerin gelişi halklarımızın da kaynaşması için önem teşkil etmiştir. Bu yıl çok farklı bir yıl, 2020 daha da farklı olacaktır diye düşünüyorum.

Radar karıştırıcılarda olsun, roketlerde olsun, savunma sistemlerinin değişik alanlarında olsun yapabileceğimizi, notlarımızı aldık, süratle geliştireceğiz.

Dayanışmamızı savunma sanayinin birçok alanında sürdürelim istiyoruz. Bu yolcu ve savaş uçaklarında olabilir. Bütün mesele dayanışma ruhudur.

Savaş uçaklarına, helikopterlere kadar bunları görme noktasında memnuniyetimi ifade etmek isterim. Tabi savaş uçaklarının gösterilerini de izleme imkanımız oldu. Gerek Su-35, gerek Su-57 bunları hep birlikte izledik. Bütün bunların yanında tabi uzayla ilgili çalışmalar çok çok daha anlamlı. Uzaya yönelik atılan atımlar Rusya'nın nereye geldiğini göstermesi bakımından önemli.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 37
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi Türkiye, Rus uçaklarına daha çok yakın. Çünkü Ruslar, Amerikalılar gibi şarlatan değiller. Vermek istemezlerse vermeyiz gelmeyin derler, Amerika gibi he vereceğiz deyip yıllarca oyalamıyorlar.
    Cevapla
  • adnan 4 yıl önce Şikayet Et
    su 35 dense su 57 alınsa daha iyi olur çünkü 5 10 yıl sonra 4 nesil uçaklar envanterden kalkar onun için Su 57 daha mantıklı
    Cevapla
  • Orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile rusyanın güçlü işbiriği ortadoğu ülkelerin in istikrara kavuşmasına büyük katkı sağlar. Iki ülkeninin bu bölge de ticaret hacmi çok yüksek sevyelere ulaşır.
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye acil su 57 su 35 ve t 90 tanki almali bir kac tanede nükleer silah alabilirsek savunmada ve taaruzda güclenmis olacak
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Putin hiç gülmüyor Çünkü her şey kontrol altında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?