Şahin: 60 bin engelli için ÖSYM ile konuştum

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) ilişkin olarak, 60 bin engellinin yerleştirmeleri için ÖSYM Başkanı'yla konuştuğunu ifade etti.

Şahin: 60 bin engelli için ÖSYM ile konuştum
Şahin: 60 bin engelli için ÖSYM ile konuştum
GİRİŞ 23.06.2012 12:37 GÜNCELLEME 23.06.2012 13:43

Bakan Şahin, Şehitkamil Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi Hibe Programı'' tanıtım toplantısında, istihdamla ilgili boş kadroları çıkardıklarını, dünyada bir ilki başararak kendilerini test edip önemli bir ''mutfak çalışması'' yaptıklarını söyledi.

Engelli sınavlarında haksız rekabeti kaldırmak için 4 ay çalıştıklarını belirten Şahin, ''Bütün engelli grupları aynı sınava giriyordu. Kendi içlerinde kategorize ettik. İşitme engelliler için almamız gereken kadroyu açtık ama standartları olmadığı için eleman yetişmediği için alınacak kimseyi bulamadık. 60 bin engellimiz sınava girdi, tek tek takip ettik. Şimdi ÖSYM Başkanı'yla konuştuk, bir hafta içinde yerleştirmelerin bütün sistemini başlatacak'' diye konuştu.

Engellilerin ''Sadaka değil iş istiyoruz'' talepleri olduğunu hatırlatan Şahin, bu talebin çok doğru olduğunu söyledi.

Kişilerin işe yerleştirildiğinde oturduğu koltuğa değer katması, aklını, beynini ve eğitimini kullanarak o kuruma zenginlik kazandırması gerektiğini ifade eden Bakan Şahin, şöyle konuştu:

''Benim telefonumla, 'lütfenlerle' değil. 'Bu kadroları artıralım' diye karşının ikna edilmesiyle değil. Karşı bize gelecek, 'Ben çok istifade ediyorum, bir engelsizden daha çok faydası var...' Bu kadroda 10 bin açık varsa '10 binini de doldurmak istiyorum' diyebilmemiz için doğru yerleştirmeler yapmamız lazım. Doğru kişileri doğru koltuğa oturtmamız lazım. Onun için çalışıyoruz. İnşallah bunu da başaracağız.''

Engelliler için önceki yıllarda hayırseverlerin yardımıyla bir şeyler yapılmaya çalışıldığını ancak bugün durumun değiştiğini, bu konuda mali sorun olmadığını belirten  Şahin, şunları kaydetti:

''Ama bugün 'para var' diyoruz. Çok önemli bir şey. 'Mali sorunumuz yok' diyoruz. Hibe programı, karşılıksız. Her kişinin en az 100 bin avro alacağı paradan bahsediyoruz. Bu ülkemizin geldiği durum açısından ne kadar önemli zenginlik. IMF'ye muhtaç olan bir hükümet, IMF'nin krizi aşması için mali destek veren ve bugün hibe programlarıyla engellimizin önündeki engeli aşmak için 'ben sana mali destek vereceğim' diyen anlayışa dönüştü. Bu çok önemli. Hepimizin kazancı ama bu parayı doğru kullanmak da üzerimizdeki en büyük emanet, doğru projeler getirmek, yaşama dokunmak... Bu parayı laf olsun diye çarçur etme. O para bize büyük sorumluluk yüklüyor. Biz denetleyeceğiz, takip edeceğiz.''

Bakan Şahin, programla ilgili projelerin sorunları çözecek nitelikte olması gerektiğine dikkati çekerek, ''Ayşe ablanın, Ali ağabeyin yaşamını değiştirmek için bir şey yapmamız gerekiyor. Sizden istirham ediyorum, düzgün projeler getirin. Bu işi beraber başaralım'' diye konuştu.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''90'lı yıllarda yabancı heyetler Türkiye'ye geldiğinde 'Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz' diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu'' dedi.

Bakan Şahin, Şehitkamil Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi Hibe Programı'' tanıtım toplantısında, cumhuriyet tarihinde ilk kez 2005'te engellilerle ilgili çok önemli bir düzenleme, hukuki bir devrim yapıldığını belirtti.

Bu çalışmayla engellilerin birinci sınıf vatandaş olması, engellilerin önündeki eğitim, sağlık ve istihdam engelinin aşılması için hukuki altyapı oluşturulduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Ama bakıldı ki mecliste yapılan çalışmanın uygulanabilirliğinde, ulaşılabilirliğinde çok ciddi bir sorunumuz var. Yok saydığımız grupla beraber yaşamayı öğrenememişiz. Esas sorunun engelsizlerin kalbinde ve zihninde olduğu görüldü. Geldiğimiz noktada hayata eşit başlayan, ne olursa olsun, cinsiyeti, dini, dili, mezhebi, engelli, engelsiz, ne olursa olsun insan olarak doğan bireyin hak ettiği şekilde yaşaması ve onun potansiyelinden  toplumun istifade etmesi hedef olarak belirlendi. Bunun için de eğitim şart denildi. Hayata başlayan herkes büyük bir rekabetle yoluna devam ederken ülkelerin, toplumların, bireylerin birbiriyle rekabet ettiği yerde eğitimin önündeki engeli kaldıramazsanız bu çocuklarımızı topluma kazandırmamızın mümkün olmadığı, dünyanın en mükemmel yasasını da çıkarsanız uygulamada sorunlar aşılamadığı sürece istenenin yapılamayacağı görüldü. 90'lı yıllarda yabancı heyetler Türkiye'ye geldiğinde 'Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz' diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu. Vatandaş olarak yerini alamıyordu. Ülkenin kalkınma hamlesinde potansiyeli kullandırılamıyordu.''

 -''Engellinin yanındayız''-

 Şahin, engellilerin eğitim ve rehabilitasyon imkanından istifade etmesi için önemli maddi kaynaklar ayrıldığını ifade ederek, ''Bugün temel eğitimde 98,5 gibi eşit bir temsil ve eşit bir eğitim imkanı sağlandıysa buraya verilen desteklerin çok büyük etkisi oldu. Şimdi temel eğitimde yakaladığımız fırsat eşitliğini mutlaka ortaöğretim ve üniversitede de sağlamak, bu oranları yükseltmek zorundayız'' diye konuştu.

Sağlıkta yapılan önemli reformlarla beraber artık engellilerin önündeki sağlıkla ilgili sorunların çözülmesi noktasında önemli yol alındığını bildiren Şahin, engellilerin rapor almasıyla ilgili yaşanan sıkıntıları bildiklerini ifade etti.

''Gecikmelerden dolayı problem yaşandığını biliyoruz. O yüzden çalıştaylar yapıldı. Yaşanan sorunların çözümü için çalışma yapıldı. Sağlık Bakanlığı ile sağlığın önündeki engelleri kaldırma noktasında iş birliği başlattık'' diyen Şahin, çalışmalar tamamlandığında engellilerin eğitim ve sağlıkla ilgili bütün hizmetlerden pozitif ayrımcılıkla yararlanacağı noktaya geleceğini bildirdi.

Bakan Şahin, göreve geldiklerinde özellikle istihdam alanında boş kadrolar olduğunu, ulaşılabilirlikte şehirlerin sınıfta kaldığını, hala kaldırımlarda sorunlar olduğunu gördüklerini belirtti.

''Koca koca projeler gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti devletine bunun yakışmadığını'' ifade eden Bakan Şahin, şunları kaydetti:

''Belediyelerimizin bir an önce bu eksikliği gidermesi gerektiğini, genel müdürlük olarak, bakanlık olarak ne yapmamız gerektiğini çalıştık, çeşitli toplantılar yaptık. Türk Standartları Enstitüsü ile eksik olduğunu düşündüğümüz bütün standartları tamamladık. 7 koca yıl geçti, 7 Temmuz'da doluyor. Şimdi birtakım çalışmalarla bunun 3 yıl daha uzatılmasıyla ilgili torba yasaya bir madde konulacağını duyduk, hemen müdahale ettik. Engellinin yanındayız.''

Bakan Şahin, 3 yılın uzun bir süre olduğunu belirterek, engelli vatandaşların ulaşması gereken her yere ulaşabileceği altyapının oluşturulması için çalışma yapacaklarını, bunun için kurul oluşturacaklarını, bunu denetleyeceklerini söyledi.

Şahin, ''İl ve ilçelerdeki durumu raporlayıp takip edeceğiz. Yapmayana da gereğini yapacağız'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı