Ankette, AK Parti'nin tabanı da karşı çıktı

Suriye'nin düşürdüğü uçak sonra Ankara-Şam hattında olağanüstü gerginlik yaşanıyor. Kamuoyunda bu olay nasıl yankılandı? Halk Suriye ile savaş için ne diyor?

Ankette, AK Parti'nin tabanı da karşı çıktı
Ankette, AK Parti'nin tabanı da karşı çıktı
GİRİŞ 27.06.2012 06:01 GÜNCELLEME 27.06.2012 12:43
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu: "Sadece AK Parti değil, tüm Türkiye'de savaş ve şiddet yanlılarının oranı yüzde 3-5 aralığında."
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik 'Bizim tabanımız 'Ordu Şam'a' diyen bir taban değil. Bizim Suriye halkıyla kapışmamızın doğru olmadığı daha önce yapılan anketlerle ortaya çıkmıştı' dedi. ANAR (Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi) Genel Müdürü İbrahim Uslu, Hüseyin Çelik'in bahsettiği o anketleri açıkladı. Uslu, sadece AK Parti tabanı için değil; tüm toplumun savaş karşıtı olduğu değerlendirmesini yapıyor.

İşte Akşam Gazetesi'nden Şenay Yıldız'ın röportajının ilgili bölümü...

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik 'Bizim tabanımız 'Ordu Şam'a' diyen bir taban değil. Bizim Suriye halkıyla kapışmamızın doğru olmadığı daha önce yapılan anketlerle ortaya çıkmıştı' diyor. Bu anketleri yapan kişilerden biri olarak, bulgularınızı anlatır mısınız?

Bu olaylar patlak vermeden önce yaptığımız anketlere göre, Türk halkının Suriye ile ilgili herhangi bir tedirginliği, korkusu yok. Esad'ın kötü olduğunu, halkına zulüm yaptığını düşünüyor ama Suriye'yi bir tehdit olarak görmüyorlar. Bu nedenle, Suriye ile ilişkilerin sertleşmesi, dozajının artmasına da çok sıcak bakmıyor. 'Serinkanlı olalım' şeklinde bir tutumu vardır. Sayın Hüseyin Çelik de ondan bahsediyor. Yani Türk halkı bu olay öncesinde de hiçbir zaman 'Suriye halkına savaş açalım, haddini bildirelim' demiyordu. 'Tamam, Suriye halkına destek verelim, orada zulüm yapılıyor ama gerilimi tırmandırmayalım' gibi bir tutum vardı.

- Peki, ama Suriye'de tüm bunlar olurken, sınır komşumuzdan kendilerine yönelik bir saldırı endişesi hiç yok muydu halkın?

Bunu biz de sorduk ama hayır, halkın böyle bir korkusu yok. Suriye'den, Beşşar Esad'dan niye korksun ki Türkiye? Suriye 8-10 milyonluk bir ülke, bizse 75 milyonuz. Böyle bir tedirginliği yok. Esad'ın halkına zulüm ettiğini düşünüyor ama gerilimin artmasını istemiyor. Halkın hükümete 'Sakin olalım' şeklinde mesajı vardı.

- Bir askeri Türk uçağı Suriye tarafından düşürüldü. Peki halkın beklentisi nedir sizce bu koşullarda?

Vatandaş adına konuşmak istemem. Ama tahminim Türkiye'nin uluslararası alanda onurunun incinmediğini görmek, bu yönde adımlar atılmasını bekler hükümetten. Vatandaş hiçbir zaman reality show'larda olduğu gibi böyle hızlı adımlar atılmasını beklemez. Olanı biteni gözlemlemek ister. Toplum her zaman sükunetten yanadır. 'Ortalık sakinleşsin, işimize gücümüze bakalım ama boynumuz bükük kalmasın der' ve devletten, hükümetten bunu bekler. Fakat her şeyin bir zamanı, sırası olduğunu bilir. Aceleci davranmaz.

- İsrail'le yaşanan gerilim sürecinde yaptığınız çalışmalara atfen de yüzde 3-5 aralığı geçerli mi?

Tabii, Mavi Marmara sonrası yaptığımız çalışmalarda silahlı müdahale isteyenlerin oranı buydu. İnsanlar lanet okuyordu, ama aklıselimle davranıyorlardır. Geri kalan, ekonomi-diplomasi gibi yöntemlerle karşılıktan yanaydı. Veya Fransa'nın Ermeni tasarıları karşısında oranlar böyle idi. Türk halkı siniri bozulduğu zaman öyle hemen silaha sarılmak isteyen bir toplum değil. İstanbul'da 300-500 kişi bir araya gelip, 'Ordu Şam'a diye slogan atsa bu çok büyütülür. Ama 13-14 milyonluk bir şehirde 300 kişidir bunlar. 10 binde binlerle nitelendireceğimiz oranlardır. Onun için bunların görünür olması bizi yanıltmasın.

- Çelik'in söylediği gibi, özellikle sosyal medyada 'Milli onurumuza ne oldu?' gibi söylemlerle savaş çığırtkanlığı yapan insanlar görüyoruz. Siz bu kişilerin oranını yüzde kaç diye tahmin edersiniz daha önce yaptığınız anketlerden yola çıkarak? Bu kitle bir parti tabanının yansıması mı?

Hayır, partilerin tabanları da çok serinkanlı ve aklıselim insanlardan oluşuyor. Hiçbir partinin tabanı için 'savaş yanlısıdır' diyemezsiniz. En milliyetçi partilerin seçmeni bile oldukça serinkanlı ve aklıselim davranıyor. Daha önce de Türkiye'yi sıkıntıya sokan hadiseler olduğu zaman yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin doğrudan asker kullanması, silahlı mücadeleye girmesini isteyen insan sayısı yüzde 3'ü, 5'i geçmiyordu. MHP ve CHP seçmenlerinde de son derece aklıselim bir yaklaşım var. Savaş yanlıları, öyle bir parti temelinde değil. Çoğunun bir partinin seçmeni olma titri dahi yok, marjinal insanlar. Bugün gazete ve televizyonlarda pilotların babalarıyla konuşulmuş. Onların sükuneti ve duruşu aslında Türk halkının aritmetik ortalamasını temsil ediyor. 'Bir değil, 50 uçak da düşse; bir değil, 50 pilot da şehit olsa savaş açılmaz' diyor. Evladını kaybetme endişesi olan bir babanın duruşu bu, düşünün artık. Türk halkının da geneli böyle duruyor. Zaten öncesinde de 'Esad kötü, halkına zulüm ediyor ama biz sakin olalım' diye bir duruş vardı. Ben burada da aynı yaklaşım var diye tahmin ediyorum.

AKŞAM

YORUMLAR 9
  • Tezel Yorumluyor 11 yıl önce Şikayet Et
    sosyal onur savaşla değil akılla, imanla korunur. savaş isteme akılsızlığı cüreti gösterenlere yazıklar olsun ne diyelim başka.
    Cevapla
  • Ali BULUT 11 yıl önce Şikayet Et
    rahatlık başka şey.... yaw bir kabilenin ne idğü belirsiz bir başkanı (esed) çıkıp suriye halkından 20.000 önceden 15.000 de şimdi müslümanı öldürmüş ve hergün öldürmeye devam ediyor. biz niye müdahele edelim ki? şimdi öğle yemeğini de yemişiz, bunu üzerine güzel bir öğle uykusu iyi gider. rahatımızı bozmaya gelmez.
    Cevapla
  • başar uyandıran 11 yıl önce Şikayet Et
    ak parti tabanı tabansız çıktı desene. eee savaş istemiyonda.oğlum bak gitteki çocuk gibi.ikide bir esada niye efeleniyon birader.ne zaman savaşacaksın.başına çuval geçirdiler sustun .mavi marmarada 9 can gitti susutun.savaş uçağını düşürdüler.sustun.hani ortadoğu fatihiydin sen hani islamın yeni lideri hani posterlerin resimlerin.ah ahhhhhhhhh hep gaz hep gaz.
    Cevapla
  • Osman ALTINSOY 11 yıl önce Şikayet Et
    savaş istemiyoruz. suriyeye 60 km deyiz savaş falan istemiyoruz. vurun diyenler savaşı sinema filmi sanıyorlar heralde.
    Cevapla
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    samet demir kahvehanede millet senin gibi konuşabilir. ama artık toplum olaylara balıklama atlamıyor olayın arka planını değerlendiriyor tartıyor sadece görünene bakıp değerlendirmiyor o yüzden takma kafanı kendin yaz kendin oku ya da git milletvekili falan ol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın konuştuğu operasyon sonrası Kuzey Kore'den 'İran' sürprizi!
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!