Kürt halkının yüzde kaçı ayrılıkçı?

ANAR’ın 26 ilde 5179 denek üzerinde gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasında Kürt halkının içindeki ayrılıkçılar da sorgulandı. Buna göre ankete katılan Kürtlerin sadece yüzde 6,2’si ayrılıkçı. İşte detaylar:

Kürt halkının yüzde kaçı ayrılıkçı?
Kürt halkının yüzde kaçı ayrılıkçı?
GİRİŞ 29.06.2012 07:54 GÜNCELLEME 29.06.2012 08:47
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yalçın Akdoğan'ın köşe yazısı

AK Parti’nin en son yaptığı MYK toplantısında Başbakan Erdoğan’a sunulan Haziran Gündem Araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. ANAR’ın 26 ilde 5179 denek üzerinde gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına göre seçmen desteği yüzde 53,7’ya ulaşan AK Parti, 12 Haziran seçim sonuçlarına kıyasla 4 puan daha iyi durumdadır. ANAR’ın anketi, yüzde 50 oy oranının AK Parti için geçici bir durum olduğunu düşünenlerin yanıldığını ortaya koyuyor. Seçimden bu yana yapılan tüm anketlerde AK Parti, yüzde 50’nin üzerinde çıkarak, burada kalıcılaşmış bir görüntü sergiliyor. 12 Eylül referandumunda ulaşılan yüzde 58 oranı, AK Parti’nin ulaşabileceği muhtemel hedef olarak belirtiliyor.

Anket, CHP’nin seçmen desteğini yüzde 23,3, MHP’ninkini  yüzde 12,1 düzeyinde gösteriyor. Meclis’te grubu olup baraj altında görünen tek parti BDP’nin seçmen desteği ise yüzde 7,1’dir. Bu oy oranları önceki aylara göre seçmen tercihlerinin değişmediğini, istikrarlı bir seyir izlediğini ortaya koyuyor.

‘Parti sadakati’ ölçümünde AK Parti’liler birinci sırada yer alırken, BDP’lilerin diğer muhalefet parti mensuplarına göre daha sadakatli olduğu, CHP ve MHP seçmen sadakatinin yüzde 75’lerin altında yer aldığı görülüyor.

AK Parti’nin kırsal desteği Türkiye ortalamasının 3 puan üzerinde...

Sadece yüzde 6,2’si ayrılıkçı

Anketin ölçtüğü bir konuda ‘birlikte yaşama ve sosyal mesafe endeksi’... Kürtlerin birlikte yaşama arzusu PKK çevrelerinin propagandalarının aksine oldukça yüksek. Bir çok kriterin değerlendirilmesi sonucu oluşan endeks 1 üzerinden 0.66’yı gösteriyor (bu oran denek miktarını değil, arzunun şiddetini gösteriyor). PKK’ya yakın olan çevrelerde bile birlikte yaşama arzusu sanıldığından daha yüksek. Kendisini Kürt olarak tanımlayan deneklerin sadece yüzde 6,2’si ayrılıkçı tutumlar sergiliyor. Kürtlerin Türklere karşı sosyal mesafe endeks puanı 0,84’tür ve Kürtlerin Türklere yönelik kardeşlik hissi çok güçlü, sosyal mesafesi ise çok düşüktür. Yani Türk-Kürt kendisini ayrı gayrı görmüyor. Terör örgütünün hasmane söylemlerine ve tahriklerine rağmen, Kürtlerin Türklere beslediği duygular sarsılmaz bir kardeşlik hissiyatını yansıtıyor. Deneklerin sadece yüzde 4.1 gibi çok küçük bir oranında Türklere karşı husumet duyguları gözlemleniyor.

Türkiye’nin sosyal dokusu başka hiçbir toplumda görülmeyecek ölçüde sağlam ve gerilimlere karşı korunaklı...

3 çocuk söylemi karşılık buluyor

Başbakan’ın ‘üç çocuk’ söylemlerinin toplumda ciddi karşılık bulduğu, seçmenin yarıdan fazlasında olumlu karşılandığı görülüyor. Bu destek AK Parti seçmenleri içinde yüzde 74’e yükselirken, diğer partilerin seçmenleri arasında yüzde 34,4 seviyesindedir.

Gereksiz sezaryen yapıldığı düşünülüyor

Türkiye’de seçmenlerin yüzde 69’u hastanelerde gereksiz sezaryen operasyonu yapıldığını düşünmektedir. AK Parti seçmenleri arasında böyle düşünenlerin oranı yüzde 80 iken, diğer partilerin seçmenleri arasında gereksiz sezaryen operasyonları olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 60’tır.

Kürtaj cinayettir söylemi destek bulmuş

Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 63’ü Başbakan Erdoğan’ın “kürtaj cinayettir” şeklindeki beyanını desteklemektedir. Bu oran AK Parti seçmenleri arasında yüzde 84, diğer parti seçmenleri arasında ise yüzde 46’dır. Türkiye genelinde tüm seçmenler üzerinden değerlendirildiğinde kadın seçmenlerin yüzde 62’si, erkek seçmenlerin ise yüzde 64’ü kürtajın cinayet olduğu düşüncesine katılmaktadır. AK Parti’li kadınların yüzde 85’i, diğer partilere oy veren kadınların ise yüzde 43’ü kürtajın cinayet olduğunu düşünmektedir. Bu sonuçlar, kadının bedenine müdahale türü eleştirilerin, öncelikle kadınlar tarafından paylaşılmadığı gösteriyor.

Annenin sağlığının tehlikede olması dışında kürtajın tamamen yasaklanması durumunda bunu destekleyeceklerin oranı tüm seçmen genelinde yüzde 56’dır. AK Parti seçmeninin yüzde 74’ü, diğer parti seçmenlerinin ise yüzde 41’i böyle bir yasağı desteklediklerini belirtmektedir. Evlilik dışı veya ensest ilişkiyle hamile kalınması, çocuğun sakat doğacak olması gibi durumlarda kürtaja destek görece yükselmektedir.

Başbakan’ın, muhalefet partileri ve bazı köşe yazarları tarafından istihza ile karşılanan bir kısım söylemlerinin toplumda karşılık bulduğu veya toplumsal hissiyatı yansıttığı görülüyor.

Elbette anketler değerlendirmelerde dikkate alınacak verilerden sadece bir tanesidir ve bir anın, bir kesitin resmini çeker. ANAR’ın anketi de önümüze böyle bir fotoğraf koyuyor.

YORUMLAR 10
  • Tezel Yorumluyor 11 yıl önce Şikayet Et
    bu anketler arttırılmalı, çok daha fazla detaylandırılmalı, belgeselleştirilmeli. ahmet altan gibi yazarlar sürekli olarak kürtler rahatsız diyor. ne alaka nerde rahatsızlar, hiç de değiller. bölgede pkk ve jitem arasına sıkışmış kürt kardeşim elbette dengesi bozulmuş durumda devlete kinli ama tüm kürtler öyle değil, onlar da kazanılır. jitem bitti, daha da bitecek. pkk da bitecek. sonuçta kürtlerle eşit olarak yaşayacağız.
    Cevapla
  • Ferhat 11 yıl önce Şikayet Et
    kardesiz kardes!. ben turk olmaktan once muslumanim, kim ki irkindan once, muslumanligini öne koyarsa, rabbimin emr ettigi gibi, kardesimdir... oturdugum sehirde benim en samimi arkadaslarim, kardeslerim senegalliler, tamam mi? yani kap karalar, tamam mi ve muslumanlar burda gelipte, aramiza fitne sokmaya calisan, ister turk olsun, ister kurt olsun, ister ne olursa olsun, rabbim islah etsin, rabbim iman nasip etsin... ırk dedigin sey ney ki? sadece birbirimizi tanimak için allah'in verdigi bir sifattir. ıman onemli ıman. gerisi bos
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    ben de sorayım bari.. ortadoğu, balkanlar ve kafkaslar'daki bir çok millet arasında çok geniş çapta bir anket düzenlense, bölgenizdeki en saf ve milli direnci en düşük halk hangisidir diye sorulsa sizce hangi millet çıkar? ben biliyorum ama isim verirsem editör kızar o yüzden ipucu veriyorum. tarih boyunca değişik coğrafyalarda çok çabuk çözülen ve asimile olan,hatta kendi ülkesinde, kendi liboşları tarafından islamcılık, sosyalizim, demokrasi,hümanizm ayaklarıyla asimile edilen halk hangisiyse odur.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    sipariş. kültürel olarak veya evlilikler, iş ortaklıkları,ya da komşuluklar yoluyla türklerle entegre-akraba olmamış kürtlerin tamamının hayalini bağımsız kürdistan ulus devleti hayali süslüyor. daha büyük ve uzun vadeli hayalleri ise bir kürt turanı olacak olan suriye, ırak,iran ve türkiye kürtlerinin kuracakları birleşik kürdistan devletidir. bizler şimdilik birbirimizi ve muhataplarımızı kandırmakla,yüzlerine gülmekle meşguluz, gerçeklerle yüzleşmekten kesinlikle korkuyoruz. saftirik türkler kendilerini ne kadar kandırırlarsa kandırsınlar kürtçülerin hedefleri ve vizyonları çok net ve açık : önce özerk-fedaratif bir kürdistan,bir süre sonra da kendi kaderini tayin hakkı yolu ile federe kürdistan'nı bağımsız kürdistan'a dönüştürme ilanı. böyle bir ilanın ardından dakika geçmeden ab ve abd ülkeleri derhal bu sipariş devleti tanıyacaklardır..
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    saflık. türk milleti çok iyi niyetli ve çok "saf" kalplidir. her söylenene büyük bir "safiyet"le inanır. bdp'liler bile ayrılık istemiyor diyenler çıkarsa ona bile büyik bir "safkalplilik"le inanır. bdp'lilerin sık sık "kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkı tanınsın" demesi bile türklerin "safiyet " ine zarar veremez. çünkü ya kendi kaderini tayin hakkının ne anlama geldiğini bilmiyorlardır, ya da.... şakayı bir kenara bırakalım ve sadede gelelim. kürt nüfusun yarısına yakınının oyunu alan bdp demokratik haklar değil bağımsız kürdistan'ın peşinde. bdp'liler belediye değil kürt ulusal devletini yönetmek, devletlerinde başbakan, cumhurbaşkanı,anayasa mahkemesi başkanı olmak istiyorlar. bunun ilk adımının da federasyondan geçtiğini çok iyi biliyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'