15 bin Mehmetçik tek tek kör edildi

15 bin Mehmetçiğe yapılan bu vahşet unutulur mu? Ama maalesef unuttuk. İşte insanın tüylerini diken diken eden o katliam...

15 bin Mehmetçik tek tek kör edildi
15 bin Mehmetçik tek tek kör edildi
GİRİŞ 08.10.2012 14:35 GÜNCELLEME 08.10.2012 18:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hamit Eteevrans'ın haberi

1918 yılında Mondros Ateşkes Antlaşması'yla biten Birinci Dünya Savaşı sonrasında Mısır'da 15 bin Mehmetçiğe yapılan o vahşet, sosyal paylaşım sitelerinin gündeminde geniş yer aldı.
Beğeni ve paylaşım rekorları kıran bu detay, tarihin tozlu raflarındaki o gizli gerçeğe ışık tuttu.

Bilenlerin büyük acıyla hatırladığı, bilmeyenlerin ise büyük bir şokla bir türlü inanamadığı bu detay sosyal sitelerde, "Bu unutulur mu? Ama malesef unuttuk" başlığı ile dikkat çekti.

MEHMETÇİK KÖR EDİLDİ

1. Dünya Savaşı sonrasında Mısır'da Seydibesir Kuveysna Osmanlı Useray-ı Harbiye Kampı'nda Mehmetçiğe yapılan bu vahşetin sır perdesi halen aydınlatabilmiş değil. 1918 yılından 1920 yılına kadar İngilizler tarafından yapılan büyük işkenceler sonrasında kampta 15 bin Mehmetçik 'krizollu maddenin döküldüğü havuzlarda' sırayla havuzlara indirilerek tek tek kör edildi. Bunların arasından da yüzlerce Mehmetçik feci bir şekilde can verdi.

ARAŞTIRMACI TARİHÇİLER BİLE BUNU TESPİT EDEMEDİ

Konu 1921 yılında TBMM'de görüşüldü ancak o yıllardan bu yana hiç gündeme gelmedi. 7 yıl önce konuyu gündeme getiren ve konuyla ilgili bazı çalışmalar yürüten CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, yaşanan bu acı dramla ilgili çeşitli araştırmalara imza attı ancak bu girişimler hedefine ulaşamadı.

7 yıl önce gündeme alınan bir gelişmenin 7 yıl sonra tekrar gündeme gelmesinden duyduğu memnuniyeti anlatan Aygün, 15 bin Mehmetçiğin kör edildiği ve yüzlerce askerin vahşice katledildiği bu hadiseyi önümüzdeki günlerde TBMM'nin gündemine alınacağını, bu konuda bir soru önergesi sunacağını ve konunun takipçisi olacağını açıkladı.

Araştırmacı Yazar Aytunç Altındal, bir havuz dolusu asit koyabilmenin mümkün olmadığını belirterek, olayla ilgili bilgi ve belgeye sahip olmadığını söyledi.

Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu da, yaşanan hadisenin çok iğrenç olduğunu, konunun belgesine ulaşılmadığını ve belgelerin Genelkurmay arşivlerinde bulunduğunu hatırlatarak, "Genelkurmay arşivlerin şu ana kadar açılmamasının nedeni farklı şeylerin ortaya çıkmaması içindir" yorumunu yaptı.

ARAŞTIRMACI YAZAR AYTUNÇ ALTINDAL:

"Bu konudaki belgeler ortada yok. Böyle bir olayın nasıl olduğu ve nasıl yaşandığını belgeleri göremediğim için bir yorumda bulunamıyorum. Bilmediğim konu hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Böyle bir bilgiye ve belgeye sahip değilim. Bunu ben bilmediysem kimse bilmiyordur. Bu olayda beni düşündüren bir havuz dolusu asit koyabilmek mümkün değil. Bunlar teknik olarak mümkün olmayan şeyler..."

TARİHÇİ YAZAR YAVUZ BAHADIROĞLU:

"Bu olayın belgesini bulamadım. Çok araştırdım ama yine de bulamadım. Bu çok iğrenç bir hadise çünkü... Bunu yapmadıkları anlamına gelmez ama yaptılar anlamına da gelmez. Genelkurmay arşivleri halen açık değil. Bu arşivler açıldığında bazı gerçekler ortaya çıkacak. Arşivlerin şu ana kadar açılmamasının nedeni de farklı şeylerin ortaya çıkmaması içindir."

İşte 15 bin askerimize krizollu havuzda yapılan büyük vahşet ve sosyal sitelerde yer alan o acı hatıra:

BU UNUTULUR MU ? (Ama malesef unuttuk...)

MISIR'DA OSMANLI ASKERLERİ TUTULUYORDU

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere, 150 bin askerimiz esir düştü. Bu askerlerden bir kısmı da Mısır'ın iskenderiye şehri yakınlarında bulunan Seydibeşir Usare Kampı'na hapsedildi. Kampın tam adı, "Seydibesir Kuveysna Osmanli Useray-i Harbiye Kampı" idi. Bu kampta, 1918'de Filistin cephesinde esir düşen 16. Tümen'in 48. Alayı'na baglı Osmanlı askerleri tutuluyordu.

TÜRK DÜŞMANI KESİLMİŞLERDİ

12 Haziran 1920'ye kadar iki yıl boyunca her türlü işkence, eziyet, ağır hakaret ve aşağılamaya maruz kaldılar. Bu insanlık dışı muamelenin nedeni ise Ermeniler idi... Kamptaki, Türkçe bilen Ermeni tercümanların yalan, yanlış çevirileri ve kışkırtmaları nedeniyle, kampların İngiliz komutanları, azılı Türk düşmanı kesilmişlerdi.

SAVAŞ BİTMİŞTİ AMA...

Savaş bitmişti. Ancak, kamptaki ağır koşullar nedeniyle ölenler dışındaki askerleri teslim etmek, ingilizler'in işine gelmiyordu. Çünkü, olasi yeni bir savaşta, bu askerlerin yeniden karşılarına çıkabilecekleri, Ermeniler tarafından, İngilizlerin beyinlerine işlenmişti.
Çözüm toplu katliamdı...

KRİZOL MADDESİ KATILDI

Askerlerimiz, mikrop kırma bahanesiyle, süngü zoruyla dezenfekte havuzlarına sokuldu. Ancak suya normalin çok üzerinde krizol maddesi katılmıştı.

Mehmetçik, daha ayağını soktuğunda, aşırı krizol maddesi nedeniyle haşlanıyorlardı. Ancak ingiliz askerleri dipçik darbeleri ile askerlerimizin havuzdan çıkmalarına izin vermiyorlardı.

15 BİN ASKER KÖR OLDU

Mehmetçikler, bele kadar gelen suya başlarını sokmak istemedi. Ancak bu kez ingilizler havaya ateş etmeye başladı. Askerlerimiz, ölmemek için çömelerek başlarını suya soktular. Ancak başını sudan kaldıran artık göremiyordu. Çünkü gözler yanmıştı... Dışarı çıkanların halini gören sıradaki askerlerimizin direnişleri de fayda etmedi ve 15 bin askerimiz kör oldu.

VAHŞET 25 MAYIS 1921'DE GÖRÜŞÜLDA AMA...

Bu vahşet, 25 Mayıs 1921 tarihinde TBMM'de görüşüldü. Milletvekilleri Faik ve Şeref beyler bir önerge vererek, Mısır'da esirlerin krizol banyosuna sokularak 15 bin vatan evladının gözlerinin kör edildiğini, bunun faili olan İngiliz tabip, garnizon komutanı ve askerlerinin cezalandırılması icin TBMM'nin teşebbüse geçmesini istediler. Tabii ki yeni kurulan devletin bin türlü sorunu vardı. Bu hesap sorma işi de unutuldu gitti.

AMA ONLAR UNUTMUYOR...

Kendi ihanetlerini bile soykırım ambalajına sarıp, dünya kamuoyuna sunuyorlar. En üzücü olanı da malum birilerinin, bu karalama kampanyalarına çanak tutması...


KRİZOL NEDİR?

Krizol metilfenol sınıfından organik bileşiklerdir. Çoğunlukla, doğal halde ya da aromatik bileşiklerin üretimiyle elde edilirler. Bazen fenol ya da fenolikler olarak adlandırılırlar. Sıcaklığa bağlı olarak krizol katı ya da sıvı halde bulunabilir.

Krizol (Cresol) ençok Lysol isimli markayla bugün tuvaletlerde dezenfekte edici olarak kullanılan keskin kokulu temizlik maddesinin kimyasal ismidir.

YAZETE.COM

YORUMLAR 4
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    bu askerleri bu hale getirip bırakan ingilizleri yok etmek gerekir 15 bin mehmetcige bunu yapılmış ama bızım şuanki askerlerimiz onlara haddini bildiricektir evel Allah
    Cevapla
  • emre ünlü 11 yıl önce Şikayet Et
    doğrudur. benim de kör edilen askerlerle ilgili kulaktan dolma birkaç şey duymuşluğum var. ingilizler 1940 yılına kadar dünyada süper güç olmuş ve gittikleri her yerde vahşet uygulamışlardır.
    Cevapla
  • ahmet cantürk 11 yıl önce Şikayet Et
    aynen doğrudur. bu bilgiler anlatıldığı gibi doğrudur. gözleri kör edilen iki asker benim köylümdü. birini teanıma fırsatım da oldu. "kör davut" derlerdi ve tüm köylü "askerdeyken gavurlar ilaçlı suyla kör etmişler" diye onun hikayesini bilirdi. kendileri hayatta olmasalar da pek çoğunun çocukları hayattadır. araştırmacılar evrak araştırlasının yanı sıra saha araştırması da yapmalılar.
    Cevapla
  • Muhammed 11 yıl önce Şikayet Et
    doğrudur hiç inanılmıycak gibi bişey değil. ama hala inanmak istemeyenler vardır heralde
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu