Pearl Harbor'dan Ali Paşa Camii'ne

İkinci Dünya Savaşı'nda Japon uçakları Amerikan donanmasına bir sabah ansızın saldırır ve tam 96 zırhlıyı batırır. Griye sadece bir gemi kalır. O gemi Amerikalı annelerin umutla bekleği gemidir. İşte o geminin hikayesi.

Pearl Harbor'dan Ali Paşa Camii'ne
Pearl Harbor'dan Ali Paşa Camii'ne
GİRİŞ 18.10.2004 14:07 GÜNCELLEME 18.10.2004 14:07

Olayı anlatan Sunay Akın. Bakın nereden nereye dedirtecek ve insanı hayrete düşürecek olayın hikayesi.



Pearl Harbor'u hatırlarsınız. Bilmeyenlere de geçen yıllarda filmi ögretti. Japon uçakları Amerikan donanmasını bir sabah ansızın bastılar ve tam

96 zirhlıyı batırdılar. Oysa Hawaii'deki bu limanda, 97 donanma gemisi vardı..



Japonlar bir gemiye dokunmadılar. Niye? Çünkü o geminin tepeden bakılınca bembeyaz görunen güvertesinde bir Kızıl Haç vardı.



O hastane gemisi idi..



Bombalar ve kamikazelerle dalan Japon uçaklari hastane gemisine dokunmadılar. Çünkü o gemi orada, öldurmek degil, yasatmak için demirliydi. Geminin adı SOLACE'ydi.



Türkçesi Teselli, üzüntü azaltan. Solace savas boyu Amerikalı annelerin üzüntüsünü azalttı.



Tam 25 bin genci ölümden kurtardı, Amerika'ya taşıdı. Ülke limanlarına her gelişinde, umutla umutsuzluk karmaşasındaki kafaları ile anneler iskeleye koştular. 'Benim oglum da geldi mi?..' diye. 



Savas sonrasi hayatlarını Solace sayesinde kurtaran gencler bir dernek kurar ve bir madalya yaparlar. Üzerinde Solace'nin kabartmasi olan bir madalya. Ve bunu gururla takarlar.



Bundan devlet rahatsiz olur. İkinci Dünya Savaşından böyle savaş karşıtı bir sonuç çıkarmı? derler. Ve Solace gemisini yok etmeye karar verirler. Gemi sapasaglam. Pırıl pırıl. Jilet olur mu?. Savaş sonrası yere serilmiş ekonomi her dolara muhtaç.



Solace'yi uzak bir ulkeye satarlar. Makyajini degiştirip bambaska bir amaçla kullanılması için kamufle ederler.



O uzak ulke Turkiye..

O gemi, ünlü Ankara gemisi.

Hastane gemisinden transfer gezi gemisi Ankara olur. Turkiye, bugün Amerikalılar icin belki de hac yeri olacak, Gelibolu'nun Anzaklar'i çektigi gibi bir turizm anıtınına dönuşecek Solace'nin kıymetini bilmez.



Sefik Kaptan'la yaptığı Avrupa seferleri dillere destan olan Ankara sonunda ihtiyarlar ve jilet yapılmak üzere hurdacılara teslim edilir.



SON DURAK CAMİ ŞADIRVANI



1980'li yılların başında Ankara, İzmir'de sökülürken, yılların söktüğü bir eski anıt da İstanbul'da dikilmektedir. Halic Tersanesi'ndeki Çorlulu Ali Pasa Camisi'nin şadırvanı..



Restorasyon gelir çatida takılır. Çatı kurşun. Kıtlık yılları. Kurşun yok. Etibank dahi geri çevirir. 'Kursun yok. diye.

'Sadirvan catisiz kalacak. Dört bir yana duyururlar. 'Kimde kurşun varsa.' Aliaga'da Ankara'yi soken hurdacılardan haber gelir. 'Gelin bizde var, alın. 'Bre aman. Gemide kursun olmaz. Ankara'da niye olsun. Çaresizler ya.Gider bakarlar.'



Gerçekten Ankara'nin sayısız kamaralarından biri, tamamen kurşunla kaplı. Niye?. Çünkü burası Solace'nin röntgen odası. Radyasyonun dışarı sızmaması lazım.



Şimdi yolunuz Haliç'e düşerse, Çorlulu Ali Pasa şadırvanindan bir tas su içerseniz, ya da yüzünüze iki avuç su atarsanız serinlemek için, unutmayın.. Çatısına da bakın. Orada, İkinci Dunya Harbi'nde, Pearl Harbor'da Japonlar'ın batırmadığı tek gemiden bugüne kalan son izleri göreceksiniz..

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi