Türk öğrenciler icat etti! O kazalar tarih olacak!

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bir grup öğretim üyesi ve öğrenciden oluşan ekip, elektrik akımı ileten asfalt üretti. bu icat ile kar ve buzlanmanın önüne geçilecek.

Türk öğrenciler icat etti! O kazalar tarih olacak!
Türk öğrenciler icat etti! O kazalar tarih olacak!
GİRİŞ 17.06.2016 17:52 GÜNCELLEME 17.06.2016 17:52
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) bir grup öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan ekip tarafından, kış aylarında otoyollar ve havaalanlarındaki buzlanmayı önlemede kullanılabilecek, elektrik akımı iletkenliği olan asfalt üretildi.

AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında, 2014 yılında alınan destekle başlatılan "Elektriksel iletkenlik özelliği olan asfalt betonu geliştirilmesi"ne yönelik proje 2 yılda tamamlandı.

Gürer yaptığı açıklamada, ABD'de havaalanlarındaki beton zeminler üzerinde yaptığı inceleme sonrası, böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini bildirdi.

Projeyi yürüten AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Gürer bu icadın, karayolu ulaşımı için hayati önem arz ettiğini açıkladı:
 

  • "Projemizin amacı buzlanmayı önlemek. Sadece karayollarında değil, aynı zamanda havaalanlarında da buzlanmanın önlenmesini istiyoruz. Bu nedenle hiç buz tutmayan yol kesimleri oluşturmak için yola çıktık. Bu amaçla elektrik iletkenliği olan bir asfalt üretmeyi hedefledik ve bunu da başardık. Bu asfalt bir kablo gibi elektriği iletebiliyor. İnsanların aklına 'bizi elektrik çarpmaz mı?' gibi sorular gelmesin. Çünkü bu sistemi ara katmanlarda kullanacağımız için böyle bir sorun da olmayacak. Bu asfalt modeliyle birlikte asfaltın sıcaklığı 1-2 dakika içinde donma derecesinin üzerine çıkmış olacak.
YORUMLAR 11
  • Mühendis 7 yıl önce Şikayet Et
    İnsani elektrik çarptıracak kadar bir iletkenlik söz konusu değil.
    Cevapla
  • Türkey ÖZDEMİR 7 yıl önce Şikayet Et
    Burada yorum yazan arkadaşlar ya haberi tam okumamışlar yada kafaları akşamki iftarda. Son kat asfaltta değil arakat asfaltta kullanılacak diyor haberde okumadınızmı?
    Cevapla
  • Şefik 7 yıl önce Şikayet Et
    Maliyet çoktur belkı ama bende söyle düşündüm yooların her ıkı tarafına ince 3 cm çapında delikli hani çiçekleri suluyorlar öyle bişi tuzlu su basalar d sorun maliyeti düşer sokak sokak tuz dökecegine d
    Cevapla
  • omer 34 7 yıl önce Şikayet Et
    kardes cok guzel dusunmussun faydasını gorecegımıze ınanıyorum ama burasının turkıye oldugunu unutma yerden metrelerce yukardakı kaploları calan bır mılletız bız bence o ayrıntıyıda dusun.
    Cevapla
  • muhammed 7 yıl önce Şikayet Et
    o tıkanmazmi sanki, 3cm ne ki, kir toprak, asfalt kullanildikca ağzi burnu eğilir hele bi catlama olsun al at cöpe asfalti. bu elektrikli asfalt gelmez hic beklemeyin, söyliyimde.
    Cevapla
  • fth 7 yıl önce Şikayet Et
    ozaman asfalta çıplak dokunanı elektrik çarpar.onun yerine asfaltı yapmadan önce ısı plakarı döşense yolları daha iyi olmazmı?
    Cevapla
  • nemo 7 yıl önce Şikayet Et
    iyide yoldan sadece araclar gecmiyor, yaylari elektrik carpabilir, sonucta asfalt elektrik veriliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü