Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerli teknoloji uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada "Yerli 5G teknoloji altyapısını kurmadan 5G'ye geçemeyiz" ifadesini kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerli teknoloji uyarısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerli teknoloji uyarısı
GİRİŞ 10.02.2020 14:38 GÜNCELLEME 10.02.2020 15:28
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Açılış Töreni'nde gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.  Erdoğan, "Kamu ve özel sektöre ait veri merkezlerini bir düzene sokmamız şart. İlgili kurumlarımızdan çalışmaları süratle tamamlamalarını bekliyorum" dedi. İlk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın tasarımının tamamlandığını belirten Erdoğan, "Mühendislik çalışmaları sürüyor, 2022'de uzaya göndermeyi planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Siber olaylara müdahale merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin her türlü siber tehlikeye karşı çok daha hazırlıklı hale geldiğine inanıyorum.Bilgi ve teknoloji sektöründe ülkemizde yapılan yatırım 100 milyar dolara yaklaştı.Hedefimiz ülkede kapsanmadık yer bırakmamak. Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ı bu amaçla ürettik. ULAK’ın kullanıldığı baz istasyonu sayısı ise henüz bin civarındadır. Tüm mobil operatörlerimizi ULAK’ı daha etkin kullanmaya davet ediyorum.

YERLİ TEKNOLOJİ ÇAĞRISI

Önümüzde 5G süreci var. 5G’de daha yüksek yerlilik oranına ulaşmak zorundayız. 5G’nin etkileyeceği tüm sektörlerle ilgili çalışmalar yürütüp hazır hale gelmeliyiz.Tüm mobil operatörleri yerli baz istasyonumuzu kullanmaya davet ediyoruz. 5G konusunda geciktiğimiz her günün ülkemize büyük maliyeti var. Yerli 5G alt yapısını kurmadan 5G'ye geçemeyiz. Bu yüzden firmalarımızın hızlı ve kararlı hareket etmesi gerekiyor. Türkiye'nin teknoloji tüketen değil üreten ve dünyaya pazarlayan bir ülke olmasını istiyoruz. Milli teknoloji hamlesini bu yüzden başlattık.

GÜNÜMÜZDE VERİ PETROL KADAR ÖNEMLİ

 

 

Siber saldırılar artık devletler düzeyine çıkmıştır. Güçlü kadrolarla, hedef odaklı ve daha yıkıcı yapılıyor. Türkiye son dönemde siber saldırılara maruz kalan ülkelerin başında geliyor.Sınır güvenliği ne kadar önemliyse elektronik sistemlerin güvenliği de o kadar önemlidir. Bugün 5 binin üzerinde e-devlet hizmetinden yaklaşık 45 milyon vatandaşımız yararlanabiliyor.Günümüzde veri, en az petrol kadar önemlidir. Yerli çözümler gerekli. Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı anlayışla başlattığımız çalışmalarda henüz istediğimiz yere gelemediğimiz gerçektir.

365 GÜN KESİNTİSİZ ÇALIŞACAK

Siber saldırıları püskürtmenin yolu daha akıllı sistemler geliştirmekten geçer. Teknolojiye hükmeden her şeye hükmeder.Artık teknolojiye hükmeden her sisteme, her unsura nüfuz ettiği bir döneme girdik.Bu merkez 365 gün kesintisiz çalışacak. Burada yerli imkanlarla geliştirilen siber güvenlik sistemleri kullanılacak. Türkiye global siber güvenlik sıralamasında dünyada 20. Avrupa'da 11. sıraya yükseldi. İnşallah ülkemizi siber güvenlikte bir dünya markası haline dönüştüreceğiz. 

2022 YILINDA UZAYA GÖNDERİYORUZ

Haberleşmenin ana kaynağı uzaydaki uydular haline gelmiştir. Bu amaçla Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk. Türkiye olarak uzayda 3 haberleşme uydumuz görev yapıyor. Bu uydular 118 ülkede hizmet veriyor. TÜRKSAT 5A'yı bu yılın sonunda uzaya göndereceğiz. 5B uydusu ise gelecek yıl gönderilecek. İlk yerli uydumuz olan TÜRKSAT 6A'nın da tasarımı tamamlandı 2022 yılında uzaya göndereceğiz.

SOSYAL MEDYA BAŞIBOŞ BİR MECRA HALİNE GELDİ

Gençlerde başlayan teknoloji bağımlılığının artık her kesimi kapsadığını üzüntüyle görüyoruz. Modern köleler değil özgür bireyler görmek istiyoruz.Gerçek hayatta suç olan her şeyin sanal ortamda da aynı karşılığı bulması şarttır. Siber zorbalıklar artıyor. Sosyal medya bu bakımdan başıboş bir mecra haline geldi. Buna izin vermeyeceğiz. Kabiliyetli gençlerimiz var. İnternetin imkanlarını kullanarak doğru ve faydalı içerik üretmelerini istiyoruz.

Son afetlerde yıkıntıların altındaki vatandaşlarımızla kurulan cep telefonu bağlantıları ve sinyal takipleri çalışmaları hızlandırdı.

YORUMLAR 14
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkanım interneteki cinsel içerikli video ve resimlere engel getirin Gençlik bozuluyor Allah rızası için bir çözüm bulun
    Cevapla
  • halıcı 4 yıl önce Şikayet Et
    sosyal medyada her gün sayısız suç işleniyor sayın başkanım gençler yoldan çıktı büyük bi hızla. lütfen yasaklansın hepsi olmadı herkesin bir tek adres alabileceği bir sistem kurulsun. Ayrıca herkes ticaret yapıyor illegal ve haliyle vergisiz..
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha anadolunun bir cok yerinde 3,5 G yok.
    Cevapla
  • ÖLÜMÜNE REİS 4 yıl önce Şikayet Et
    CHP ve AKP farkı
    Cevapla
  • Muaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanım uydu yetmez,uyduyu taşıyacak yerli fırlatma ve füze sistemini en kısa zamanda üretmeliyiz Allah'ın izniyle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!