'Nazar değmesi' ispatlandı!

Nazar var mı yok mu tartışmasına Fen Lisesi öğrencilerinden son noktayı koyacak adım geldi. Öğrenciler, mavi ve yeşil gözlülerin nazarının değdiğini kanıtlayan proje ile yarıştı.

'Nazar değmesi'  ispatlandı!
'Nazar değmesi' ispatlandı!
GİRİŞ 03.05.2005 07:57 GÜNCELLEME 03.05.2005 07:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış
Nazarın kanıtı

Fen Lisesi öğrencileri 'mavi ve yeşil gözlülerin nazarının değdiğini kanıtlayan proje' ile yarıştı.

TÜBİTAK'ın yarışmasına katılan proje şöyle: Nazar değecek obje olarak menekşe seçildi. Koyu ve açık renk gözlü beşer kişilik öğrenci grubu oluşturuldu. Öğrenciler 3 seansta 5'er dakika menekşelere baktı. Yeşil ve mavi gözlü grubun bakışlarının bitkide daha fazla organik değişikliğe neden olduğu ortaya çıktı.

Renkli gözün nazarı değiyor

Liselerarası yarışmadaki bir projeye göre mavi ve yeşil gözlülerin nazarı daha çok değiyor. Nazar boncuğu ise yalnız ilk görüşte etkili....

Halk arasındaki 'renkli gözün nazarı değer' inancı bilimsel araştırma konusu oldu. TÜBİTAK'ın liselerarası proje yarışmasında yer alan çalışma nazarın varlığını kanıtlamayı amaçlıyor. Maltepe Coşkun Fen Lisesi öğrencisi Nur Kıpçak'ın çalışmasında nazar değecek obje olarak hassas bir bitki olan menekşe tercih edildi. Laboratuvar ortamına 5 adet saksıda menekşe konuldu. İlk 4 saksı için 5 öğrenciden oluşan deney grubu kuruldu. A grubundaki öğrenciler yeşil ve mavi gözlülerden seçildi. B grubunda koyu renk gözlüler yer aldı. C grubundaki öğrencilerin gözleri bağlanarak nazarın parapsikolojik güç olarak maddeye etkimesi ele alındı. D grubunda karışık öğrenci grubu yer aldı ve nazar boncuğunun etkisi araştırıldı. Öğrenciler 3seansta 5'er dakika boyunca menekşelere baktılar. Seansın her dakikasındaki voltaj değişikliği, bitkinin damarlarına akupunktur iğneleriyle bağlanan elektrotlarla ölçüldü. Bu şekilde bitkinin damarlarındaki organik madde değişkenliği ispatlanmaya çalışıldı.

276 PROJE VAR

Sonuçta bitkinin organik madde geçişini en çok durduran grubun, mavi ve yeşil gözlülerden oluşan A grubu olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre koyu renk gözlülerin nazarı az değerken, nazar boncuğu sadece ilk bakışta etkili oldu. Gözleri bağlı grup ise nazar etkisi yapamadı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen proje yarışmasına bu yıl toplam 276 proje başvurusu yapıldı. Öğretim üyelerinden oluşan jüri 40 okuldan 64 projeyi sergilenmeye değer buldu.

YORUMLAR 3
  • Nobel'e aday gösterilmeli 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu dahiyane fikrin sahibi çocuğa burs verilmeli. mükkemmmmel bir fikir. ileride no beli kazanacağına hiç kuşkum yok! Gümbür gümbür ilim insanlarımız yetişiyor Eeyyy kafirler. İşte yeni nesil işte güçlü Türkiye.. Allah reisimizden razı olsun
    Cevapla
  • Tebrikler muhtesem haber 8 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bir sacmalık bu, bilim mi bunun adı?
    Cevapla
  • Bunu da haber diye mi verdiniz şimdi? 8 yıl önce Şikayet Et
    Afferim size...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!