'Alevileri devlet değil sol örgütler asimile etti'

BugünTV de yayınlanan Erkam Tufan ile Analiz programına katılan Cafer Solgun 'Aleviler'in devletten ziyade radikal sol örgütler tarafından asimile edildiğini söyledi. Solgun kendilerine Ermeni yakıştırması yapan MHP'li Halaçoğlu'nun sözlerine sitem etti.

GİRİŞ 04.05.2013 16:04 GÜNCELLEME 04.05.2013 16:24

BugünTV de yayınlanan Erkam Tufan ile Analiz programına katılan Cafer Solgun önemli açıklamalarda bulundu.

Cafer Solgun; Alevileri devletten ziyade radikal sol örgütler asimile etti

Kemalizmden çok daha fazla büyük tahribatlara bu örgütler nedeniyle uğradılar bu kadar açık ve net söylüyorum. Kemalizm bir devlet ideolojisi olarak Alevilerin doksanlı yıllara kadar asimile olmasında pek etkili olmamıştır. Ama radikal sol örgütler devrim, sosyalizm, özgürlük, savaşın sömürünün olmadığı dünya Ankara İstanbul'a okumaya gelen alevi gençleri son derece etkileyen sloganlarla bu potansiyeli kendi yanlara çektikleri için bilmem kendi bünyelerinde işte din Afyondur, din gericiliktir Alevilik daha da gericiliktir daha marjinal bir inanç grup olduğu için. Böyle ideolojik bir eğitimden geçirildikleri için bu devrimci örgütlerin aleviler üzerindeki asimilasyoncu etkisi devletinkinden daha fazla olmuştur.

Cafer Solgun; 'Dersim coğrafyasının %20'si Ermeni'dir'

Dersimde 1915 tehcirinden kaçarak dersime sığınmış olan oradaki egemen kültürden dolayı Alevileşmiş, Kürtleşmiş olan Ermeniler var onlarda şu anda kendi Ermeni kimlikleriyle yeniden barışmaya ve hatta dernekler kurmaya başladılar.

Andiranik isimli bir Ermeni tarihçinin 1900 yılında Dersimde yaptığı bir gezi neticesinde gözlemlerini kitaplaştırması var. Dersim isimli kitabında Ermeniler ile Dersimli Kürtlerin oranı Dersim Coğrafyasında Ermenilerin %20 olarak veriyor. Dolayısıyla Kürt etnik kimlikli Alevi etnik kimlikli insanlarımızın çoğunlukta olması mümkün. Sayın Yusuf Ziya HALLAÇOĞLU üzülecek o hepimizin Ermeni olduğumuzu falan düşünüyor. Şöyle bir cümle kurdu kendisi MHP Milletvekili ama Türk Tarih Coğrafyası Kurumu gibi adı ciddi bir kurum ismi görünüyor ama bence hiçbir ciddiyeti olmayan bir kurumun başkanı bir profesör idi. Kendisini Kürt Alevi'si olarak adlandıran herkes Ermeni'dir dedi

Ben Kürt Alevi'siyim. Ben bilebildiğim kadar Kürt'üm ben kişi olarak bir gün bununla karşılaşırsam buna şu anlamda üzülürüm, benim ailemin atalarımın bunu bana söylemediği için üzülürüm. Yoksa ben Ermeni'yim diye dünya başıma yıkılmaz yani.

Bilir Dersimli Ermeni yurttaşlarımızın çoğundan duyduğum bir şeydir bu az ismini zikrettiğiniz Alevilerin Kemalizm'le imtihanı kitabında da böyle bir Dersimliyle kısa bir söyleşi de vardı. Bize Ermeniliğimizi Dersimliler unutturmadı diyorlar. Çünkü Dersimde Ermeni olmak normal bir şey bu devletten saklanılması gereken bir şey ama biz birbirimize karşı Kürtlüğümüzü Aleviliğimizi falan saklamazdık. Bizim kapı komşularımız Ermeni'ydi ve Ermeni olmak çileli bir şeydi yıllar boyunca. İnsanlardan saklarlardı ama bizim birbirimize karşı böyle bir şeyimiz yoktu ve saklamak durumunda olan Ermeni kardeşlerimize karşıda niye bundan çekiniyorsunuz utanıyorsunuz korkuyorsunuz derdik. Dersimin dışından gelenleri Alevi Kürt'üm derlerdi. Dersimde yaşayan Ermenilerin çoğu Ermenice bilmez ama benden iyi Zazaca bilirler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin