Manipülatör CNN'in yalan haberleri

Gezi Parkı eylemlerinde durumdan vazife çıkarıp yanlı yayın yapan CNN'in gazetecilik geçmişi manipülasyonlarla dolu.

Manipülatör CNN'in yalan haberleri
Manipülatör CNN'in yalan haberleri
GİRİŞ 13.06.2013 09:41 GÜNCELLEME 13.06.2013 12:17
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Körfez Savaşı'nda Saddam'ı kötülemek için 15 yaşındaki bir kızı kullanıp, bebeklerin kuvözde ölüme terk edildiği yalanı CNN'e ait. Pentagon'un emriyle petrole bulanmış karabatak görüntülerini servis eden de Irak Savaşı'nda Bush ve ekibinin 935 yalanına çanak tutan da yine CNN'di.

Bugünlerde Taksim'deki Gezi Parkı gösterilerini canlı yayınlayarak kendince önemli bir misyonu (!) üstlenen CNN'in geçmişi pek parlak değildir. Amerika'daki savaş lobisinin temsilcisi gibi davranan CNN gerektiğinde sipariş haber yapıyor gerektiğinde manipülasyon yapıyordu.

Bunlardan birkaçı şöyle:

1990 Birinci Körfez Savaşı'ndaki yalanı

1990 yılının sonbaharında ABD Irak'a saldırmak için gün sayıyordu. Ancak Saddam ve Irak'ı kötülemek için ellerinde ikna edici argümanlar yoktu. Ama devreye hemen dünyanın en büyük halka ilişkiler şirketi Hill and Knowlton devreye sokuldu. Kamuoyunda Saddam'ı Hitler'e benzetmek için CNN ve büyük bir sermaye Hill and Knowlton'la uydurma bir haber yaptılar. 15 yaşındaki Kuveytli bir kız gönüllü olarak çalıştığı hastanenin Iraklı askerler tarafından baskına uğradığını ve bebeklerin kuvözlerden alınarak yerlere atılıp ölüme terkedildiğini söylüyordu.

Bu haberi dünyaya CNN duyurdu. George Bush savaşa bahane oluşturmak için her fırsatta bu hikayeyi kullandı. Halbuki 15 yaşındaki kız o hastanede hiç bulunmamıştı. Kuveyt'in Amerikan büyükelçisinin kızıydı. Adı da Nayirah el-Sabah'tı. Gerçek ortaya çıkana kadar ABD Irak'ı bombalamaya başlamıştı bile.

Petrole bulanmış karabataklar yalanı

1991 Körfez Savaşı döneminde aylarca ekranda gitmeyen, petrole bulanmış can çekişen karabatak görüntüleri vardı. Habere göre Saddam Kuveyt'i bombalamış ve denize dökülen petrol sonucu karabataklar bu hale gelmişti. Bu olayı dünyaya CNN duyurmuştu. Halbuki haberi hazırlayan ve CNN'den bunu kullanmasını isteyen Pentagon'du.

Irak işgaliyle ilgili yalanları

ABD'de Kamu Dürüstlüğü Merkezi'nin tespitlerine 2003 Irak Savaşı'nda Başkan Bush ve ekibi tam 935 yalan açıklamada bulunmuşlardı. Bu haberlerde en çok kullanılan kanal CNN'di. Dış İşleri Bakanı Colin Powell'in Irak'ta kimyasal silah olduğu ve Saddam Hüseyin'in El-Kaide bağlantılarıyla ilgili yalan ve fabrikasyon haberler CNN üzerinden bütün dünyaya duyurulmuştu. Hatta Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in CNN'inn patronu Ted Turner'la yakın dost oldukları ve Irak haberleriyle ilgili kendilerine yardımcı olunmasını istedikleri herkesin bildiği bir durumdu.

ABD Yönetiminden alınan paralar

1 Nisan 2013'te eski CNN çalışanı Amber Lyon, kanalın kendisinden ısmarlama haber istediğini açıkladı. Lyon bunun sebebini sorduğunda CNN yetkililerinin 'ABD yönetimi böyle istiyor' dediğini belirtti. Lyon özellikle Irak ve Suriye'deki durumu yetkililerin kendisinden abartarak vermesini istediğini söyledi. Lyon ayrıca İran'a karşı askeri bir müdahaleyi meşru kılmak için kamuoyuna yönelik haberler yaptıklarını ve bunun için CNN'in ABD yönetiminden büyük paralar aldığını da iddia etti (Star)

YORUMLAR 19
  • Aziz AKBIYIK 10 yıl önce Şikayet Et
    CNN Turk. Bakın CNN Turk kimde ? Aydın Doğan da. Eğer Erdoğan başbakan olmasaydı Türkiye nin hali perişan dı.
    Cevapla
  • metin yaman 10 yıl önce Şikayet Et
    Yalan makinesi tamam ama gibisi fazla. Bu hainlere karşı Türkiyenin de güçlü uluslararası bir kaç dilde yayın yapan kanalları olması gerek öyle dandikten TRT Arapça ile bu işler olmaz....Bu işler küfretmekle de olmaz alternatif üreteceksin, Amerikan ve İngilizlerin yaptıkları katliamları işkenceleri vereceksin yayına bakalım CNN bir daha bu yayınları yapar mı?
    Cevapla
  • ester malik 10 yıl önce Şikayet Et
    Siyonist CNN den ne bekliyordunuz ki?. Siyonist ürür,kervan yürür.
    Cevapla
  • Hayati Kahveci 10 yıl önce Şikayet Et
    CNN TÜRKİYE UZANTISI FARKLI MI SANKİ?. Günlerdir Londradan ahkam kesen ,akıl veren muhabiride tahrikçilere çanak tutmakta...
    Cevapla
  • holsin 10 yıl önce Şikayet Et
    MUHAMMEDİ ADINA YAKIŞIR ŞEKİLDE DAVRAN. cnn'nin yalanları gün gibi görünürken hala cnn'i savunmanı anlamıyorum. sen istanbulda yaşamıyorsan herhalde, çünkü yaşasaydın o eylemcilerin işyerlerini, araçları nasıl yaktıklarını görürdün. biz bu eylemcilerden bıktık. istanbulda ne tadımız kaldı nede huzurumuz. onun için senin isminin sahibi el emin di ve yalan asla konuşmadı. onun için sende doğruları konuş...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi