Suriye'de ölüme terk edildi, Türkiye'de hayat buldu

Suriye'nin Halep kentinde yaşayan ve acil karaciğer nakli olması gereken, ancak ülkede yaşanan iç karışıklar sebebiyle kaderine terk edilen 2.5 yaşındaki Riham Ataki, şifayı Türkiye'de buldu.

GİRİŞ 15.06.2013 11:54 GÜNCELLEME 15.06.2013 12:47

Ailesiyle birlikte pasaportu olmamasına rağmen Kilis'e gelen ve buradan Ege Üniversite Çocuk Hastanesi'ne sevk edilen Riham, babası Abdullah Ataki'nin karaciğerinin bir parçasının nakledilmesiyle hayata bağlandı. Riham bebeğin kameralara öpücük göndermesi de renkli görüntüler oluşturdu.

Halep'te yaşayan ve Ataki ailesinin 5'inci çocuğu olan 2.5 yaşındaki Riham Ataki hastalanınca hastaneye götürüldü. Riham'ın hepatit sebebiyle karaciğer nakli olması gerektiğinin anlaşılması üzerine Suriyeli doktorlar orada bir şey yapılamayacağını söyledi.

Bu durum üzerine Ataki ailesi şifa bulmak için Türkiye'ye gelme kararı aldı. Anne Menal Ataki ve babaannesi Emel Ataki, Riham'ı yanlarına olarak Türkiye'ye girmek için Kilis'teki sınır kapısına geldi. Sadece babaannenin pasaportu olmasına rağmen Riham'ın ağır hasta olması sebebiyle sınırdan geçişlerine izin verildi. Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen Riham için Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne haber verildi. Sağlık Bakanlığı uçak ambulansıyla Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne getirilen Riham'ın durumu ağırlaşınca acil karaciğer nakline karar verildi.

SURİYELİ ÖĞRENCİ BABAYA ULAŞTI

Anne ve babaannenin karaciğerinin uyuşmaması, yabancı uyruklu olması nedeniyle kadavradan acil nakil yapılamaması nedeniyle tek çare Suriye'de bulanan Baba Ataki'nin Türkiye'ye getirilmesi oldu. Bu noktada devreye Suriye vatandaşı olan ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan son sınıf öğrencisi Muhammed Azfour girdi. Suriye'de bulanan doktorlar ile bağlantıya geçen Azfour, babaya ulaşmayı başardı. Dört gün içinde Baba Ataki'nin de pasaportu olmamasına rağmen sınırdan geçişine izin verildi ve İzmir'e ulaştırıldı. Babaya yapılan testler sonucu karaciğerinin uyumlu olması sebebiyle Riham'a nakil şansı doğdu.

GEZİ PARKININ EN HAREKETLİ GÜNÜNDE NAKİL YAPTILAR

Nakil, Doç. Dr. Murat Sözbilen, Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Prof. Dr. Orkan Ergün'den oluşan ekip tarafından geçen 2 Haziran'da yapıldı. Aile üyelerine ekonomik yardımda bulunmak için harekete geçen, Ege Üniversitesi'nde okuyan Suriyeli 20 öğrenci de aralarında para toplayarak aileye destek oldu. Nakilden sonra Riham eski salığına kavuşarak Çocuk Hastanesi'nde "servisin Reyhan'ıö olarak anılmaya başlandı.

"DİN VE DİL AYRIMI GÖZETMEDEN HİZMET VERİYORUZ

Suriye'de nakil olamayarak Ege Üniversitesi'ne başvuran üç çocuğun organ bulanamaması sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Ataki ailesi için durumun farklı olduğunu söyledi. Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar sonrası çok sayıda Suriye vatandaşının modern teknolojinin ihtiyaç duyduğu sağlık imkanlarına kavuşmasını engellediğini söyleyen Aydoğdu, "Suriyeli küçük bir kızın hayatını kurtarmak hem de ülkenin büyük bir karışıklık yaşadığı gün ameliyatı gerçekleştirmek büyük bir gururdur. Din ve dil ayrımı gözetmeksizin hizmet vermek büyük mutluluktur dedi.

Doç. Dr. Murat Sözbilen, Riham'ı sağlığına kavuşturmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ise benzer vakalar olduğunda gereken yardımı yapmak için her zaman hazır olduklarını belirtti.

Baba Abdullah Ataki ise kızı Riham'ı yaşama döndüren doktorlara teşekkür etti. Türkiye'ye geldiği ve kızının hayatı kurtulduğun için çok mutlu olduğunu belirten Baba Ataki, "Eşim ve annem kızımızı iyi ki Türkiye'ye getirmiş. Kızım Türk doktorları ve Türk yetkililer sayesinde kurtuldu. Kızım için çok mutluyumö diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'