Sigara erkeklerde kısırlığa yol açıyor!

Prof. Dr. Recai Gürbüz, sigaranın kısırlık sebebi olduğunu söyledi. Gürbüz, "Sigaranın sperm sayısını azaltarak ve sperm kalitesini bozarak kısırlığa yol açabileceği görülmüştür. Günde 1 tek sigara içenlerde bile sperm oluşumu etkilenebilir" dedi.

Sigara erkeklerde kısırlığa yol açıyor!
Sigara erkeklerde kısırlığa yol açıyor!
GİRİŞ 13.08.2013 13:19 GÜNCELLEME 13.08.2013 13:19

Prof. Dr. Recai Gürbüz, kısırlık ve kısırlığın sebepleri hakkında bilgi verdi. Kısırlığa sebep olan faktörlerin üçte birinin kadına, üçte birinin erkeğeı, üçte birinin de her iki cinse bağlı olduğunu anlatan Gürbüz, "Eşler herhangi bir önlem almadıkları halde, aradan bir yıl geçmesine rağ¬men hamilelik durumu söz konusu olmuyorsa erkeğin kısırlığından bahsedilebilir. Ancak eşinin de düzenli adet görmesi ve normal yumurta oluşumunun (ovulasyon) gerçekleşmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Gürbüz, erkeklerde kısırlık sebeplerini de şöyle sıraladı: "Varikosel (testis damarlarında varis şeklinde genişlemesi). Testis iltihaplan (orşit, epididimit, kabakulak). İnmemiş testis ve testis torsiyonu. İlaçlar ve hormonlar. Sigara ve diğer toksik zehirli maddeler. Kemoterapi (kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar). Radyoterapi (kanser tedavisinde ışınlama). Doğumsal anomaliler. Genetik bozukluklar. Cerrahi girişimler ve ameliyatlar. Erkekte sertleşme sorunu. Psikoseksüel bozukluklar."

"Kısırlık, varikosel ameliyat ile tedavi edilebilir." diyen Gürbüz, "Kısırlığa neden olan ilaç¬ların kesilmesi ve eksik olan hormonların verilmesi ile çocuk sahibi olunabilir. Sigara ve toksik maddelerin hastanın hayatından uzaklaştırılması, hastanın çevresinin değiştirile¬rek serin ortamda bulunması, giyim kuşamla ve spermi öldüren maddelerle ilgili bilgiler verilmesi ile tedavide başarı sağlanabilir." şeklinde konuştu.

Gürbüz, kısırlıkla ilgili sözlerini şöyle tamamladı: "Şişmanlık, erkeklerde sperm sayısını azaltarak ve sperm kalitesini bozarak kısırlığa sebep olabilir. Kilo verdikten sonra, bu bozuklukların düzeldiği görülmüştür. Sigaranın sperm sayısını azaltarak ve sperm kalitesini bozarak kısırlığa yol açabileceği görülmüştür. Günde 1 tek sigara içenlerde bile sperm oluşumu etkilenebilir."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?